• pentru că 60 la sută din instalațiile electrice sînt învechite, acestea ar putea intra în dotarea muzeului care va fi amenajat de Sucursala Electrica Bacău în perioada următoare
Conducerea Sucursalei Electrica Bacău intenționează să amenajeze la sediul societății un minimuzeu care să evidențieze evoluția în acest domeniu de activitate. Inițiativa aparține directorului general Octav Iosipescu și a apărut ca o necesitate, în condițiile în care în Bacău există facultăți specializate, dar care nu pot pune la dispoziția viitorilor electricieni exemple concrete despre ce a însemnat evoluția în sistemul energetic românesc. „Vrem să constituim un laborator pentru cei care vor veni la noi să învețe, să știe care au fost dotările de pînă acum și cum s-a lucrat. Sperăm ca într-un an acest muzeu să fie deschis”, a spus directorul Iosipescu.
Dacă în cazul altor complexe muzeale procurarea obiectelor care vor fi expuse reprezintă cea mai mare problemă care trebuie rezolvată, în cazul Sucursalei Electrica Bacău dotarea va fi foarte ușor de realizat. În condițiile în care 60 la sută din instalații sînt depășite ca și durată de viață, toate stațiile sau cablurile care vor fi înlocuite în perioada următoare ar urma să ia drumul muzeului de la Sucursala Electrica Bacău. „Una dintre piesele care vor intra în dotarea muzeului pe care vrem să-l amenajăm este întrerupătorul stației de transformare de la Șișcani. Acesta este vechi de peste 50 de ani și este printre puținele din țară care sînt încă exploatate. Modernizarea este inclusă în programul de investiții din acest an”, a spus directorul Iosipescu. Dacă Electrica ar avea bani să înlocuiască toate instalațiile care au durata de viață depășită, muzeul energetic de la Sucursala Electrica Bacău ar putea deveni, în scurst timp, cel mai bogat complex muzeal din țară. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns