Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau a marcat, ieri, 26 iulie, finalizarea unui proiect cu finantare europeana in valoare de peste 1,1 milioane de lei. Proiectul a avut tema „Autoritati responsabile! Comunitati implicate!” si a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative. valoarea eligibila nerambursabila a fost de peste 1,12 milioane de lei, iar cofinantarea eligibila a beneficiarului de aproape 23.000 de lei. La eveniment au participat vicepresedintele Consiliului Judetean, Maricica Cosa, rectorul Universitatii „G. Bacovia”, prof. univ. dr. Dumitru Bontas, managerul de proiect, Andreia Cernat, si directorul general al DGASPC Bacau, Sorin Brasoveanu. Au fost prezenti reprezentanti ai beneficiarilor proiectului, ai unor ONG-uri si institutii bacauane si ziaristi.
Cele 12 luni de implementare s-au concretizat, in principal, in infiintarea si acreditarea a 11 servicii publice de asistenta sociala din judet, adaugate celor deja acreditate in alte 16 localitati. Noile servicii sint in Filipesti, Balcani, Beresti Tazlau, Bogdanesti, Casin, Gaiceana, Orbeni, Valea Seaca, Rachitoasa, Zemes si Racova. Beneficiarii directi ai proiectului sint 30 de persoane cu atributii in domeniul asistentei sociale din 30 de unitati administrativ teritoriale din judetul Bacau: Balcani, Beresti Tazlau, Bogdanesti, Casin, Manastirea Casin, Caiuti, Helegiu, Secuieni, Itesti, Beresti Bistrita, Filipesti, Rachitoasa, Gaiceana, Huruiesti, Vultureni, Parava, Motoseni, Parincea, Faraoani, Sascut, Orbeni, Valea Seaca, Blagesti, Magura, Girleni, Racova, Zemes, Solont, Saucesti, Letea Veche, precum si 25 de specialisti din cadrul DGASPC Bacau – nivel 1 si 2 de management. Benficiarii indirecti sint aproximativ 2.500 de actori locali si membri ai comunitatii. „Proiectul – a opinat Maricica Cosa – a fost promovat pe ideea ca prin activarea actorilor locali se pot gasi solutii de interes major in toate comunitatile. Cred ca impactul pe temren lung se va vedea in optimizarea procesului de interventie asistentiala la nivelul fiecarei comunitati.”
Colaborare cu 20 de autoritati locale
Cu implementarea acestui proioect, DGASPC Bacau a devenit a doua institutie de acest gen din Romania la care s-a declansat procesul de descentralizare. „Obiectivul general al proiectului – a spus Andreia Cernat – a fost imbunatatirea calitatii si eficientei furnizarii de servicii socialiale, iar scopul a fost declansarea descentralizarii, astfel incit autoritatile locale sa poata prelua competentele necesare serviciilor de asistenta sociala”. Constructia unei echipe manageriale mixte (DGASPC – autoritati locale), dezvoltarea abilitatilor grupului tinta pentru aplicarea si transferului de bune practici in intreaga gama de servicii de asistenta sociala oferite comunitatii, intre DGASPC si autoritatile locale, au fost alte obiective. Ele au fost completate de promovarea imaginii DGASPC in comunitate, prin comunicarea misiunii si a gamei de servicii oferite, stabilirea de contacte si relatii cu ONG-urile care au scopuri si misuni similare sau in sfera domeniului de interes.
Instruire, consultanta, caravane de informare
Cinci categorii de activitati au fost promovate in proiect si intretinute pe parcursul implementarii lui. Este vorba de 14 activitati de instruire, consultanta si asistenta tehnica, de zece caravane de informare si promovare a proiectului in cele 30 de comunitati selectate si de sase intilniri periodice cu reprezentantii autoritatilor locale. De asemenea, au mai fost oferite asistenta tehnica acordata pentru 28 de autoritati publice locale si au fost realizate opt tipuri de materiale de informare si formative. „Ceea ce s-a facut prin preoiect – a aratat Sorin Brasoveanu – greu putea fi suportat din bugetele locale. Noi i-am chemat pe toti sa vina in proiect. Numai unii au raspuns si asa am facut selectia celor 30 care acum apar in proiect.”
Lasă un răspuns