Ioan Chiriac, directorul Directiei pentru Agricultura Bacau, a fost ales in functia de presedinte al Comitetului regional de initiativa pentru infiintarea camerelor agricole in Regiunea Nord-Est si in functia de presedinte al Comitetului de initiativa pentru judetul Bacau. Alegerile au avut loc la Roman, unde au venit, din fiecare judet al regiunii, cite sapte reprezentanti desemnati de institutiile agricole si de asociatiile femierilor, dar au fost contestate de fermieri din judetele Neamt si Bacau, care cred ca viitoarele camere agricole sint in pericol de a fi politizate, pentru ca PDL trage sforile sa-si aleaga, in functii de conducere, propriii membrii.
Camerele agricole – spun fermierii opozanti – ar putea fi unul dintre instrumentele pe care PDL le va folosi in campania electorala de anul viitor si, de aceea, urmareste sa puna mina pe functiile de conducere in procesul de infiintare a lor, pentru a dirija procesul in sensul dorit. Ei au dat ca exemplu chiar stabilirea reprezentantilor cu drept de vot in adunarea de alegere a presedintilor comitetelor de initiativa: dintre cei sapte reprezentanti patru sint de la institutiile in care conducerea este asigurata de membri ai PDL si numai trei din partea asociatiilor de agricultori. Comitetul national de initiativa este format din 21 de persoane, din care 14 parlamentari si reprezentanti ai unor ministere si doar sapte reprezentanti ai formelor asociative ale fermierilor. Comitetul national are trei subcomitete, fiecare condus de un parlamentar. In Regiunea Nord-Est, presedintele subcomitetului este deputatul PDL de Bacau Mihai Banu, iar vicepresedinte Ioan Nechifor, secretarul general al Federatiei crescatorilor de ovine Romovis, fermier din Botosani.
Culita Tarita a tras primul semnalul de alarma
La Roman, adunarea de alegere a presedintilor a fost condusa de Mihai Banu, presedintele Comitetului national de initiativa pentru infiintarea camerelor agricole si unul dintre initiatorii legii. In prezidiul adunarii au mai urcat Ioan Nechifor, membru in Comitetul national de initiativa, si deputatul de Neamt (PDL) Marius Neculai. Imediat cum a fost propus candidatul judetului Neamt, in discutie a intervenit si deputatul PSD Culita Tarita, cunoscut om de afaceri in agricultura. Culita Tarita are afaceri in Insula Mare a Brailei, dar este nemtean si are afaceri si in acest judet. „As vrea – a spus deputatul – sa atrag atentia parlamentarilor sau oamenilor politici sa nu politizeze comitetele de initiativa si viitoarele alegeri la camere. Nu este admis ca in comitete sa apara oameni care nu au tangenta cu agricultura. Aici lucrurile nu sint ortodoxe. Ce rol au ministerele in acest proces? Iar incepem cu indicatii venite de sus? Pamintul nu are culoare politica si nu putem fi reprezentati de unii care au dus firmele la faliment”.
Bacaul l-a refuzat pe Ioan Melinte
Cei sapte reprezentanti ai judetului Bacau in procesul de alegere a presedintilor au fost Ioan Chiriac, Gheorghe Manaila, directorul Directiei Silvice, Nicolae Huiban, director adjunct al Centrului Judetean al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), un rerezentant al Agentiei de Mediu, fermierul Laurentiu Baciu, vicepresedinte al Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Costica Rusu, presedintele Asociatiei Judetene pentru Cresterea Ovinelor Proovis, si un reprezentant al Asociatiei judetene a Crescatorilor de Bovine. Propunerile pentru candidaturi au fost Laurentiu Baciu si Ioan Chiriac. „Legea pentru camerele agricole – a spus, insa, Laurentiu Baciu – ne pune in fata, noua, fermierilor, un mare handicap in stabilirea reprezentantilor agricultorilor. Din judet sintem numai trei, dintre cei sapte reprezentanti. Patru reprezentanti vin din partea unor institutii, inrolati in PDL. Deci, trei la patru, adica noi nu avem nicio sansa de a ne impune candidatul. Legea se spune ca este pentru agricultori, dar, de fapt, altii hotarasc. Mai mult, la Bacau unul dintre cei patru reprezentanti ai institutiilor agricole, directorul executiv al Centrului judetean al APIA, Ioan Melinte, a fost schimbat cu adjunctul sau, pentru ca au simtit ca ar vota in favoarea candidatului fermierilor. Nicolae Huiban este membru PDL, in timp ce Ioan Melinte nu mai este angajat politic”.
Mihai Banu: „Nimic politic in aceasta etapa”
Deputatul Mihai Banu a combatut suspiciunile fermierilor. „Nu poate fi vorba de politizare sau de indicatii venite de sus – a precizat presedintele de la nivel national. Din Comitetul national, din subcomisii si comitetele judetene fac parte si reprezentanti ai asociatiilor de fermieri. In Comitetul national sint reprezentate toate cele sapte forme asociative din Romania: LAPAR, Asociatia Crescatorilor de Bovine, Asociatia Crescatorilor de Ovine, Uniunea Crescatorilor de Pasari, un consortiu agroindustrial din sudul tarii si Colegiul Medicilor Veterinari. Noi aplicam legea. Am trimis invitatii la 16 forme asociative inscrise in registrul Ministerului Agriculturii. Numai opt au dorit sa aiba candidati. Dintre acestia, Agrostar a renuntat si au ramas sapte. Ei urmau sa-si desemneze candidatii pe judete. Noi n-am creat legea camerelor agricole numai pentru cei cu mii de hactare de teren, ci pentru toti cei 1,1 milioane de fermieri. Legea spune ca nominalizarile pentru delegatii Ministerului Agriculturii se fac sub semnatura ministrului, iar Lista reprezentantilor in adunarea de alegeri a fost facuta de ministrul Valeriu Tabara”.
ion Fermierul a zis
ce cauta in L.283 politrucii?[dep. PDL M.Banu].Totul va iesi o varza cu iz politic asa cum se vrea in Romania.Din pacate si de aceasta data specialistii agricoli sunt marginalizati si umiliti, baganduli-se pumnul in gura.Mai ramane ca in toata afacerea sa fie angrenati popii. safii de post,postasii,oamenii de serviciu de la scoli ,carutasii de la dispensarul uman si veterinar ,si toti acestia, bineinteles, in frunte cu primarul.i