• Bacăul a devenit un El Dorado pentru copiii săraci din toată zona Moldovei • pentru că nivelul de trai este mai ridicat decît în Vaslui, Adjud, Roman, Piatra Neamț sau Tîrgu Neamț, aceștia vin în Bacău sperînd să strîngă bani sau mîncare pentru a-și întreține familia
Numărul cerșetorilor care s-au orientat spre Bacău a cunoscut în ultima perioadă o adevărată explozie. Dacă în timpul iernii sau în sezoanele mai reci pe strazile municipiului sînt doar copiii din Bacău, în sezonul cald prin locurile mai aglomerate ale orașului sînt copii sau tineri din toate zonele Moldovei. Cele mai căutate sînt locurile cu vad, în care se perindă zilnic mii de persoane. Pentru un loc în Piața Centrală, la bisericile din zona centrală, dar și de la periferie, la intrările în marile magazine, în gară, autorgară sau la terase între micii cerșetori se iscă adevărate bătălii. „Vin în Bacău pentru că orașul este mai mare și sînt mai mulți oameni. Nu sînt foarte darnici, dar fac mai mulți bani decît la Roman”, spune Danial Cojocaru, în vîrstă de 13 ani, pe care l-am găsit lîngă biserica Sf. Neculai din Bacău. La fel ca toți celilalți copii care cerșesc în Bacău, și Daniel vine să strîngă bani pentru că veniturile familiei sale sînt foarte mici și nu ajung pentru întreținerea toturor membrilor. „Trebuie să iau mîncare pentru acasă, că nu avem ce să mîncăm. Din banii pe care-i fac iau din piață cartofi, roșii și harbuz, dar mama mi-o zis să duc acasă și bani, că are și datorii”, se destăinuie un puști de vreo 11 ani pe care l-am găsit în zona Pieței Centrale.
Veniturile pe care le realizează copiii care cerșesc pe străzile Bacăului variază de la o zi la alta, dar sînt și în funcție de felul cum arată micii cerșetori. Cei care au vîrste mai mici, sînt îmbrăcați mai rufos, cu hainele rupte și umblă desculți impresionează mult mai mult decît cei mai mari, despre care lumea ar fi mai bucuroasă să-i vadă la muncă decît să cerșească. „Azi am stat la biserică și am strîns 160.000 de lei. E sărbătoare și lumea a fost mai darnică. Nu am strîns numai bani, au fost alții care mi-au dat și mîncare, dar nu am ce duce acasă, că a fost bună și am mîncat-o”, povestește Ioana Mereuță, din Orbeni, pe care am găsit-o tot la biserica Sf. Neculai. În general, un cerșetor „profesionist”, care prinde un loc bun și este mai insistent, nu pleacă acasă fără măcar 200.000 de lei în buzunar.
În ultima perioadă, copiilor de la orașe, cu vechime și multă experiență în ale cerșitului, le fac concurență puternică cei veniți din mediul rural. „Am costatat în această vară că vin și foarte mulți copii din mediul rural, din comunele învecinate Bacăului, dar nu numai. Vin în special cei din localitățile situate pe ruta Bacău – Adjud și Bacău – Piatra, pentru că pot face naveta cu trenul. Cei mai mulți sînt din zona Orbeni, pentru că au vechime și se atrag unii pe alții”, ne-a declarat Daniel Hariga, asistent social în echipa de lucru stradal a Serviciului de Primire a Copilului în Regim de Urgență.
Cerșetoria este una dintre cele mai vechi profesii și este cea mai facilă modalitate de a obține bani, fără a pune prea mult osul la muncă. În ciuda numeroaselor programe care au fost derulate inclusiv în municipiul Bacău, tot mai multe familii fără locuri de muncă vor descoperi că este mult mai ușor să-și exploateze copii, trimițîndu-i să cerșească, decît să muncească o zi întreagă la prășit sau cules pentru 100.000 de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns