• suma pe care cei nouă băcăuani au adunat-o înseamnă de peste zece ori bugetul întregului județu, dar și mai bine de jumătate din suma pe care societățile băcăuane o datorează statului
Județul Bacău ocupă un loc foarte bun pe țară în privința numărului de persoane care au acumulat capital și a averii acestora, ceea ce poate fi surprinzător raportat la sărăcia generală a zonei, după cum arată o mulțime de indicatori economici. Așadar, la averea totală pe județ concentrată în mîinile celor mai bogați oameni ne situăm pe locul șapte, cu un total de circa 218 milioane de dolari, fiind devansați de București (8 miliarde), Bihor (795 milioane), Constanța (482 milioane), Timiș (434 milioane), Brașov, (315 milioane), iar din Moldova, de județul Neamț (252 milioane). Și mai bine stăm însă la numărul de multimilionari, cel puțin din punct de vedere al revistei Capital, unde figurează nouă băcăuani foarte avuți. Mai mulți se regăsesc la București (124), Constanța (21), Timiș (14), Cluj (14), Maramureș (12).
Chiar și zona Moldovei este una situată bine la nivel național, fiind comparabilă cu Transilvania, dar cert mai sus decît alte regiuni, precum Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Bucovina sau Maramureș. Oricum, în Moldova, județele Bacău, Neamț și Galați, adică cele mai dezvoltate din punct de vedere economic și social, au și cei mai mulți bogătași. „În ultimii 14 ani, din Moldova s-au ridicat mulți oameni cu greutate din România, ale căror nume au fost des mediatizate fie pentru apartenența și influența în partidul de guvernămînt, fie pentru scandalurile în care au fost implicați (ex. Corneliu Iacobov, Viorel Hrebenciuc, frații Sechelariu). Doar o mică parte dintre aceștia au toate afacerile la vedere, mulți derulînd business-uri în România prin intermediul unor firme înregistrate în străinătate sau în paradisuri fiscale. Poate că din această cauză nici nu se află printre primii milionari din zona respectivă”, scrie revista Capital.
Cît privește profilul oamenilor bogați din județul Bacău, prezenți în topul celor 300, este de menționat că majoritatea lor sînt tineri, iar „decanul” de vîrstă este Sergiu Sechelariu, la 46 de ani. Cel mai bogat, Costel Cășuneanu, are 44 de ani, iar cei mai tineri sînt Dorinel Umbrărescu și Adrian Pavăl, la 35 de ani. Cu toții sînt căsătoriți și, în general, au doi sau mai mulți copii. De remarcat că în topul bogătașilor din județ, primii trei sînt din alte zone decît reședința de județ, respectiv Oituz, Podu Turcului și Onești. Domeniile de activitate în care cei nouă fac afaceri sînt dintre cele mai diverse, de la comerț, industrie alimentară și textilă, pînă la construcții și petrol. De menționat că cele 218 milioane de dolari concentrate în firmele celor nouă băcăuani înseamnă de peste zece ori bugetul întregului județ Bacău timp de un an, dar și mai bine de jumătate din datoriile totale pe care le au firmele băcăuane către bugetul de stat. (Ovidiu PAULIUC)
Lasă un răspuns