Unul dintre cei doi viceguvernatori ai Districtului 124 Romania al Lions Club International este, din anul 2009, bacauanul Ionel Lupu. Din acest an, Ionel Lupu va fi primul viceguvernator al Districtului, pentru ca de la 1 iulie 2011 sa ocupe, conform regulamentului acestei organizatii, functia de guvernator si va reprezenta Romania in toate forurile si actiunile internationale in care este implicata miscarea lionista. Ionel Lupu a fost propulsat in virful piramidei lioniste de Clubul Lions Moldova, din Bacau. Inginer, masterand in business (management marketing), casatorit si tata a doi copii, viceguvernatorul conduce, in viata „civila” societatea Doel (una dintre cele mai vechi tipografii de dupa 1989 in Bacau). Are 50 de ani si este pasionat de handbal (ca fost practicant), de tenisul de cimp si de vinatoare. Iata perspectiva din care Ionel Lupu ne-a vorbit despre rolul sau in miscarea lionista si despre implicarea ei in societate.
– Cit de exclusiviste sint, domnule viceguvernator, cluburile Lions? Pentru ca ele sint concepute ca organizatii elitiste.
– Sintem elitisti prin ceea ce facem. Noi sintem „Cavalerii celor fara vedere, in lupta impotriva intunericului” – cum suna o alta deviza a noastra. Iar intrarea in club se face numai pe baza unor recomandari. Aspirantul la un loc in club are, la inceput, un statut de invitat, participa la anumite actiuni si doar asa va opta daca intra in club. Intra, insa, cind hotaraste clubul, dar poate pleca atunci cind vree. In club trebuie sa socializezi mult, iar daca nu stii, inveti. Noi ne spunem pe nume, ceea ce ne apropie foarte mult. Apoi, nu sintem interesati de ce politica face unul sau altul, ce religie are. Noi nu discutam aici politica. La noi nu sint ingaduite „bisericutele”, formarea de grupuri izolate. In lume, cluburile Lions nu sint numai de barbati, ca la noi. Sint si cluburi mixte si cluburi de femei. Elitismul vine din faptul ca recomandarea care o face „nasul” unui viitor membru trebuie sa fie acceptata de toti membrii, deci este recunoscut unanim. In plus, un membru trebuie sa si sustina, intr-un anume grad, financiar unele actiuni. De asemenea, statutul social al unui membru est foarte important.
– Cum se traduce in activitatea clubului Moldova deviza „We serve”?
– Am spus „Noi servim” in multe situatii, ajutind persoanele aflate in nevoie. Au devenit traditionale actiuni precum Tabara de diabet, pe care o organizam in fiecare vara. Nici un club nu are o asemenea traditie indelungata. Iar dintre actiunile mai ample amintesc doar ca acum cinci-sase ani, aici, in Bacau, cind presedintele clubului era doctorul Gheorghe Costache, am dat la 14.000 de bacauani ochelari, in trei zile, impreuna cu Lions Club International. Atunci am cheltuit aproape un milion de euro. La inundatiile de pe Valea Muntelui, din 2005, impreuna cu un club din Italia, am organizat un campus de rulote pentru sinistratii din Asau, apoi am ajutat la construirea unei case pentru cel mai necajit dintre ei. La Stanisesti, am organizat un dispensar stomatologic. Mai nou, in fiecare an organizam Concertul de Craciun, cind adunam fonduri pentru Tabara de diabet. Tot traditionale sint si caravanele care duc ajutoare copiilor din Colonesti si Stanisesti. S-au implicat, de-a lungul anilor, cu mult suflet, Laurentiu Berdila, Gheorghe Costache, Geo Popa (fondator a doua cluburi in Bacau), Sorin Brasoveanu, Iustin Turcu, Ioan Micu (Tata Pac), Vasile Palade, Gabriel Olariu si Constantin Baltariu, dar si regretatii Spiridon Veringa si Teofil Zaharescu. Si altii, dar spatiul publicistic stiu ca nu permite sa lungim lista.
– Ce urmeaza in ascensiunea dumneavoastra pina la functia de viceguvernator I? Cum va implicati la nivelul Districtului 124?
– Un mandat de viceguvernator, ca si de presedinte de club sau de guvernator incepe si se incheie la fiecare 1 iulie al anului. Pentru mine uremeaza un nou mandat de viceguvernator, pentru ca sint viceguvernator II si voi fi viceguvernator I. Dupa care, automat, functia de guvernator, in anul urmator. Obligatia mea morala fata de cluburile care m-au sustinut este sa le reprezint. De exemplu, intentionam sa organizam o scoala de dresaj pentru ciini utilitari, ciini ghizi pentru nevazatori. Am fost la Milano si am vazut o asemenea scoala, cu o traditie de 30 de ani. Un astfel de ciine costa mult, dar noi ii vom da gratuit celor care au nevoie de ei. In doi-trei ani vrem sa avem o asemenea scoala si la noi. Nu e usor, pentru ca noi, in Romania, nu avem nici legislatie in domeniu. Pe 20 mai incepe, la Sibiu, Conventia anuala Lions, cind se va alege un nou viceguvernator II si atunci eu voi deveni viceguvernator I.
Lasă un răspuns