Bacăul și Iașiul realizează, împreună, 60% din cifra de afaceri din Moldova, conform datelor preluate de Ziarul Financiar dintr-un raport dezvoltat de B2I app pentru platforma confidas.ro. Împreună, cele două judeţe însumează o cifră de afaceri de aproape 80 de miliarde de lei din businessul total al Moldovei de 130 miliarde lei.
Cu un număr de 8.274 de companii, județul Bacău realizează o cifră de afaceri de 39.8 miliarde lei, în timp ce Iașiul, cu un număr de 13.476 de companii, realizează 37,1 miliarde de lei.
În Bacău, cele mai mari cinci companii din județ, după cifra de afaceri sunt: Dedeman, Chimcomplex, Intertranscom Impex, Spedition UMB și Tehnostrade.
În Iași, topul celor mai mari cinci companii este completat de Borgwagner, Arcelor Mittal, Amazon, Conex Distribution și Antibiotice SA.
Regiunea de dezvoltare Nord-Est, care înseamnă Moldova fără județul Galaţi, înseamnă însă numai 6,5% din cifra de afaceri totală a României, de circa 2.000 de miliarde de lei în total. Lipsa infrastructurii, mai ales a infrastructurii de transport care să lege Moldova de restul regiunilor istorice şi de vestul Europei, a făcut ca investiţiile străine să evite regiunea, aşa cum scot în evidenţă atât volumul cifrei de afaceri din regiune, cât şi datele Băncii Naţionale privind investiţiile străine directe: doar 3% din cele peste 100 de miliarde de euro din investiţii străine directe au mers către Moldova, conform sursei citate.
Fidor Ivanovici a zis
Daca vreti sa fiti corecti, atunci, hai sa discutam de regiunea Nord – Est si nu de Moldova. Moldova are 8 judete. Daca vorbim de Moldova atunci sa includem Galatiul si Vrancea. Destul a fost ciuntita Moldova asta, hai sa nu o ciuntim si noi, cei ce locuim in ea.
Dani a zis
Unde s toti babalaii aia care spun ca Bacaul e un oras mort! Morti sunt ei la capitole precum descurcatul fara ajutor social haha. Cine vrea sa faca treaba sa castige bani poate sa o faca linistit si din Bacau. Doar sa ai vointa si viziune, calitati elementare si absolut necesare oriunde in lume pentru a reusi.
Gigi Bacauanul a zis
Dedeman are 2-3% din cifra de afaceri în Bacău.
UMB-ul un pic mai mult.
Statistica „urmează” sediul social al firmei, nu banii rulați prin respectiva firma sau locurile de munca oferite de aceste firme în Bacău.
cetatean a zis
Stati aici,daca va place!
Marius a zis
Da, Bacaul e fruntea. Unul dintre cele mai sarace judete din tara, cu cei mai multi angajati la stat si cei mai putini la privat. Un oras tinut in saracie, praduit de toate partidele.
TILICA CUSCA a zis
Daca nu ar fi magazinele Dedeman raspindite in toata tara care raporteaza veniturile la firma mama Dedeman, Bacaul ar fi la coada clasamentului !
Veteranul a zis
corect. Dedeman face bani in toata tara, asa ca mai usor cu clasamentele
Roch a zis
Iasul nu Iasiul!
Nu știu cum ati trecut prin școala…
Ziarul de Bacau a zis
În limba română, se scrie „Iașiul”.
Bacauan a zis
Roch are dreptate, forma corecta a substantivului propriu Iași, articulata hotarat este Iașul. Asa ca nu va dati prea destepti si nici nu fiti ironici, pentru ca nu este cazul. Las mai jos si explicatia:
„Din punctul de vedere istoric (etimologic), /Iaşi/ e un plural (numele deformat al unei străvechi populaţii sarmatice, /iazygii/). Dar, ca şi în alte cîteva cazuri (/Bucureşti / Bucureştii / Bucureştiul , Galaţi / Galaţii / Galaţiul/), bunul-simţ comun acceptă greu ideea de plural, care dă impresia c-ar fi mai multe localităţi într-una. De aceea, deşi persistă şi formele articulate de plural, gramaticienii (ex.: Al. Graur, /Puţină gramatică/, Ed. Acad. RSR, Buc., 1988, p. 45; Mioara Avram, /Gramatica pentru toţi/, Ed. Humanitas, Buc., 1997, p. 57) recomandă singularul. În privinţa formei /Iaşul/, e o chestiune de fonetică la mijloc. Lipsa unui semn pentru “i scurt”* (s-a pledat pentru el!) ar fi dus la o pronunţie greşită a cuvîntului /Iaş/**/iul/, la fel ca /saş_i_ul/ sau /scat_i_ul/. De aceea s-a eliminat i-ul, iar această formă are şi o bună tradiţie în urmă: publicaţii cu lungă existenţă au purtat titlurile: /Flacăra Iaşului, Iaşul literar/”, a scris George Pruteanu într-un articol publicat pe blogul personal în februarie 2008.
Angi a zis
Suntem in 2023… corect este Iașiul, vedeti noile norme din DOOM 3 – +Iași s. propriu n., art. Iașiul, (înv.) pl. art. Iașii (Târgul Iașilor)
sursa: DOOM 3 (2021)
Ardei a zis
Maistre, ești tare ca fularu’. Ca înghețata pe plajă. Bagă o lecție de limbă româna, vezi că se difuzează Teleșcoala, dă-te mai tare și închide-te. Ce zice articolul și ce nu înțelege agramatul din tine. Eroul meu băcăuan !
Ardei originalul a zis
Eu stiu ca romanii sunt hoti dar chiar sa-ti fure si nick-name-ul…
Bai retardule, cauta si tu o porecla originala si apoi scrie aici.
Vlad a zis
Vrei sà zici și Bucureștul, nu Bucureștiul?
Vlad a zis
Vezi DEX-ul
Iași s. propriu n., art. Iașiul, (înv.) pl. art. Iașii (Târgul Iașilor)
sursa: DOOM 3 (2021)
George a zis
Aceste informații luate brut pot conduce la concluzii greșite .
Companiile de top din Bacau sunt multinaționale pe când cele din Iasi sunt companii locale.
Corect ar fi sa vedem câți angajați au acele companii doar in județele Bacau respectiv Iasi .
expertinorice a zis
ai macar idee ce e aia multinationala ? dedeman , umb , intertrans ? multinationale ? :))) adevarul e ca amazon si borgwgner suna local tare. nu intelegeti ce cititi dar macar e bine ca e liber la scris :))
expertinorice a zis
cezarica , unde esti ? nu zici nimic , mucles ? hai mai povesteste-ne cu hubu-ul de la iasi. cum e miezul si mai are un pic pana si space x si isi lanseaza rachetele de acolo. pe cifre se pare ca bacaul sta mai bine. din saorma la suprapret de la palas se pare ca nu ies bani asa cum credeai tu. nici videochatul se pare ca nu mai merge asa bine la iasi. or fi pus studentele mana pe carte. imi place ca la orice stire mai nasoala de bacau apare haita de ieseni sa ne povesteasca de huburile imaginare din capu’ lor. acum , liniste ! ciudat!
cezar a zis
gigi eu crezi sau nu crezi eu chiar ma bucur pentru reusita Bacaului ti am mai spus ca daca lucrurile merg firesc prin munca si competitie corecta eu va felicit primul,mai ales ca orice crestere a Bacaului sau a iasiului aduce beneficii pentru toata Moldova sper sa ne ajungeti si la PIB si la salariul mediu si la buget care by the way e dublu fata de Bacau….deocamdata sunt multumit ca A8 a facut niste progrese incredibile si e foarte aproape sa inchide SF ul si pe partea montana care va putea intra in vara asta la licitatie pentru pth si executie ceea ce ar fi extraordinar, capetele sunt deja in licitatie de executie urmeaza podul peste Prut de la Ungheni.Sincer imi pare rau de A13 dar la ora la care vorbim e f clar ca e in ffff mare intarziere….oricum pentru Bacau A8 sau A13 va avea acelasi impact economic si anume unul BUN.De la Iasi te saut!
expertinorice a zis
la salariul mediu pe 2022 – iasi pe 6 (3854 ron mediu net ) bacau pe 10 (3519 ron mediu net ) . la pib si buget nu ma mai agit sa caut ca ai mei au reusit pe 2022 un excedent bugetar de vreo 12 milioane de euro. asa ca poti sa le dai bugetul sectorului 1 din bucuresti ca tot nu vor sti ce sa faca cu el. cat despre autostrazi … m-am resemnat ca nu voi prinde in urmatorii 10-15 ani decat A7-le…nasol!
Lili a zis
Păi ca să faci bani in ziua de azi nu-ți mai trebuie sa știi carte.
Caesar a zis
Bacaul are o industrie infloritoare si de departe cele mai confortabile servicii. Depaseste de departe orasul Iasi.
Masinile de Bacau care umplu Iasiul vin doar in vizita din capitala moldovei pentru a vedea un oras de granita, prafuit si uitat de timp (inca au tramvaie, inchipuiti-va). Ce nu au si sunt de toata mila pentru asta: n-au parcari plutitoare. N-au tren urban, iar aeroportul lor este o caricatura, zboara numai aviatia utilitara de-acolo. Nu tu un mall, nu tu un spital, nu tu o scoala mai mare, canci vreo firma mai multinationala, deasupra orasului lor nu se aude nici un avion cu reactie la joasa inaltime. Jalnic, ba ! Ca sa nu mai zic de autostrada la Brasov.
PS Apa la robinet. Habar nu au de civilizatie cu cuburi de apa la colt de strada !!!!
Sebi a zis
Hai că ești tare! Bravo, chiar mi-a plăcut!
Kross a zis
Foarte tare discutia.Avem explicatia de ce toate natiile vin in Romania si fac afaceri fara sa vorbeasca Limba Romana corect gramatical.De ce? Pentru ca romanii care ar trebui sa le fie concurenti ,se cearta pe internet pentru chestiuni gramaticale.
Apropo,am scris corect?
..... a zis
Nu te supăra, dar Dedeman și Umbrarescu nu au angajați doar din Bacău și nici nu se muncește local. Sa lucrezi la Umbrarescu este cam același lucru sa lucrezi în afara. La fel de des ajungi acasă.
george a zis
Orgolii marunte, marunte… ca si la politicienii nostrii!! Cand ne vom asocia judete din NE pentru a aplica finantari utile pentru toata regiunea dupa cum fac judetele din Ardeal (BH, AR, SM, CJ)?
In directia aia trebuie sa impingem lucrurile, altfel si peste 50 de ani ne vom balacarii pe nimicuri..
Iftimie ionel a zis
Ai uite așa lingvistul realizează pib-ul Romăniei.vai mama noastră.mai știe cineva:sa dau cu ciocanul sa iasă banul.Bai d- le comentatori,mergeți si la muncă după ce v-ați dat cu capul de băncile școlii.