• aproape 40 la sută din conductele care transportă gaz în municipiul Bacău au durata de funcționare depășită • Distrigaz nu are bani să înlocuiască mai mult de șapte km de țevi anual • conducerea Distrigaz susține, însă, că băcăuanii nu sînt în pericol, pentru că țevile vechi sînt permanent monitorizate
Ritmul investițiilor pentru îmbunătățirea conductelor de gaz din municipiul Bacău este departe de a ține pasul cu problemele care există în sistemul de distribuție a gazelor naturale din județul Bacău. În acest an, Sucursala Distrigaz Nord Bacău a alocat, pentru schimbarea conductelor și branșamentelor din județul Bacău, circa 56 de miliarde de lei. Sumele au fost în așa fel distribuite încît să fie finalizate lucrările începute anul trecut, dar să se realizeze și alte schimbări de țevi sau regulatoare. În acest an au fost încheiate lucrările de schimabare a conductelor și branșamentelor în zona străzii 9 Mai, dar și a celor din apropoierea teatrului de vară, demarate în toamna anului trecut. Totodată, au fost deschise noi puncte de lucru pentru înlocuirea conductelor și branșamentelor pe strada Miorița, Ioniță Sandu Strudza, Izvoare, Cornișa, Pictor Andreescu, Luminii, Bujor și Traian, Bucovinei, Păcii, Negri, și Ardealului. Chiar dacă numărul străzilor incluse pe lista investițiilor este destul de mare, lungimea conductelor sau branșamentelor care sunt schimbate nu este deloc impresionantă. Anual, în județul Bacău, lungimea țevilor înlocuite care transportă gaz nu este mai mare de 7-8 km. Și asta în condițiile în care Bacăul este tranzitat de 217 km conducte și 91 km de branșamente. Marea problemă este că aproximativ 30-40 la sută din sistemul subteran de distribuție al gazelor naturale are durata de funcționare depășită. „Procentul este atît de mare deoarece, recent, actele normative referitoare la durata de funcționare a țevilor de gaz au fost modificate, iar de la 25 de ani s-a trecut la 15 ani. Așa se face că față de 15-20 la sută din țevile care ar fi trebuit scoase din exploatare, procentul s-a dublat”, ne-a declarat Mircea Apetrei, inginerul șef al Distrigaz Nord Bacău. Chiar dacă procentul țevilor care ar trebui înlocuite este atît de mare, conducerea Distrigaz Nord susține că țevile care au durata depășită de funcționare nu trebuie să îi sperie pe băcăuani. „Țevile cu durata de exploatare depășită sînt permanent verificate. Sînt și situații în care conductele mai vechi de 15 ani sînt mai bine întreținute decît altele, recent înlocuite. Pericolul nu vine din faptul că țevile sînt vechi, ci mai curînd de la numeroasele lucrări care se fac de către furnizorii de utilități, care nu sînt atenți atunci cînd sapă gropile și riscă să spargă țevile noastre”, a mai spus inginerul Apetrei.
Atîta timp cît furnizorul de gaze nu are bani să investească pentru înlocuirea conductelor, băcăuanilor nu le rămîne decît să spere că țevile care ar trebui casate nu sînt în zona în care locuiesc. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns