• aproape trei sferuri dintre firmele băcăuane nu fac decît comerț • doar 7,2 la sută dintre agenții economici fac producție • sectorul serviciilor dă, totuși, semne de creștere
Activitatea economică a județului Bacău este dominată de comerț, întreprinzătorii nefiind prea atrași de sectoarele productive sau de servicii. Astfel, structura pe IMM-uri ne indică în continuare o pondere majoritară a comerțului (74,5 la sută), urmată de activitatea de prestări servicii (7,7 la sută) și, abia în al treilea rînd, de cea industrială (7,2 procente). Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului (ORC) Bacău, confirmă că ponderea este în continuare „pe comerț”, deși în țările dezvoltate proporția este inversată în favoarea serviciilor. „De cîțiva ani, raportul acesta este constant. Acum, de puțin timp însă, a început să crească numărul înființărilor de firme axate pe servicii, ca și modificările din actele constitutive de pe comerț pe servicii”, spune Patrichi. De asemenea, directorul ORC informează că, tot în ultimul timp, mulți întreprinzători vin la Registru ca să se intereseze de facilitățile de care ar putea beneficia, dacă s-ar axa pe export de materii prime sau produse finite. Patrichi a mai remarcat în ultima perioadă și că numărul agenților economici este în creștere, dar nu s-au înmulțit societățile comerciale, ci asociațiile familiale.
Numărul total de agenți economici era, la sfîrșitul lunii martie, de 33.077, dintre care 52,7 la sută societăți comerciale cu capital integral privat, 28,4 la sută persoane fizice, 18,4 la sută asociații familiale, iar diferența de 0,5 procente era reprezentată de alte categorii, cum ar fi organizațiile cooperatiste. Din totalul societăților comerciale, 99,6 la sută sînt întreprinderi mici și mijlocii, al căror număr este în creștere cu peste zece procente față de prima parte a anului trecut. În dinamică, cele mai mari creșteri numerice la categoria IMM-urilor le-a înregistrat activitatea de comerț (^12,1 procente, reprezentînd 1.400 de societăți nou constituite în ultimul an). Firmele cu activitate s-au înmulțit cu patru la sută, adică 48 de unități. Afirmațiile directorul Patrichi referitoare la creșterea interesului pentru servicii sînt confirmate și de statistici: firmele cu activități de prestări servicii sînt mai multe cu 40, adică cu 3,1 la sută. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns