• trei dintre școlile băcăuane reabilitate de firma „Moldrom” din Iași pe banii Băncii Mondiale nu sînt gata nici la aproape un an de la termenul scandent • firma a promis că va remedia neajunsurile pînă pe 15 septembrie • unul dintre acționarii firmei este deputatul PSD Paul Neamțu
Societățile „Conest” și „Moldrom” din Iași au cîștigat, în februarie 2001, licitația organizată de reprezentanții Băncii Mondiale pentru
lucrările de reabilitare a 26 școli din județul Bacău. Lucrările au
scos din visteria Băncii Mondiale circa 1,5 milioane de dolari. Cele
două firme și-au împărțit aproape frățește școlile băcăuane:
„Conest” a reparat sau ridicat 14 unități de învățămînt, în timp ce
„Moldrom” a avut de reabilitat 12 școli. Lucrările au demarat, efectiv, la începutul lunii aprilie 2002 și ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii august a aceluiași an. În realitate, doar cîteva dintre ele au putut să-și primească elevii la 15 septembrie. Obligate de propria neputință sau indolență, cele două firme ieșene au solicitat, și obținut, o prelungire cu 30 de zile a termenului de finalizare a lucrărilor. Nici acestea nu au fost însă, suficiente pentru antreprenorii ieșeni, care au cerut o nouă decalare, pînă pe 30 noiembrie 2002. Acest termen s-a dovedit a fi cel final pentru 23 de școli reabilitate de „Conest” și „Moldrom”, însă, trei școli nu au fost terminate nici pînă în ziua de astăzi, deși reprezentanții firmei „Moldrom” Iași susțin că totul este în regulă. Deși a trecut aproape un an de la termenul limită, școlile din Gherdana – Tătărăști, Godineștii de Jos – Vultureni și Slobozia – Stănișești sînt total sau parțial impracticabile.
De altfel, la sfîrșitul lunii mai, un control al Inspectoratului de Stat în Construcții a scos la iveală nereguli grave, motiv pentru care unii dintre primari au refuzat să își pună semnătura pe actul de recepție al unității de învățămînt. Specialiștii în siguranța construcțiilor, împreună cu un reprezentant al Inspectoratului Școlar au descoperit la lucrarea nouă de la Școala Gherdana – Tătărăști că „în doi pereți aferenți cancelariei și o clasă, executați din BCA, au apărut fisuri în toată grosimea acestora, în lungime totală de doi metri”. Comisia de control a mai stabilit că lucrarea executată de firma Moldrom SA Iași păcătuiește prin faptul că „rigola din jurul clădirii, pe una dintre laturile laterale, nu este executată. Rigolele executate pe celelalte laturi se umplu cu mîl atunci cînd plouă, din cauza zonei adiacente exterioare mai înalte. Linoleumul montat în clase, nepînzat, subțire, este dezlipit la rosturi, în unele zone și uzat prematur. În documentație este prevăzut linoleum pe suport textil. Unele ferestre nu se închid, plintele nu sînt executate, vopsitoria în ulei este degradată, au apărut fisuri în tocul ușilor, în pos, iar izolarea în jurul coșurilor de fum nu este etanșă”.
Și, dacă elevii din Gherdana au învățat, în ciuda deficienților amintite, în școală, cei din Godineștii de Jos – Vultureni au trebuit să se aciueze pe unde au putut, pentru simplul motiv că „Moldrom” a catadicsit de abia în luna februarie a acestui an să dea în folosință patru dintre cele șase clase ale școlii. Niculaie Airinei, primarul din Vultureni, povestește care a fost epopeea școlii: „Lucrările la școală au demarat în aprilie și termenul inițial de finalizare a fost septembrie 2002. Firma Moldrom a cerut o prelungire pînă la 15 noiembrie, dar nici atunci școala nu a fost gata. Abia în februarie 2003 au fost date în folosință patru dintre cele șase săli de clasă. Numai că sînt tot felul de probleme”. Neregulile au fost, într-adevăr, constatate și de comisia Inspectoratului în Construcții și Inspectoratului Școlar. „La data controlului s-a constatat că rigolele sînt neetanșate, că vopsitoriile în ulei sînt exfoliate și decojite, iarna ieșea fum din sobe, nefiind corect etanșeizate, WC-ul exterior clădirii nu a fost terminat, în jurul tocurilor de la uși au apărut fisuri”, scrie în raportul întocmit de inspectorii în construcții.
Cei 50 de copii din Godinești au învățat, din septembrie și pînă în februarie 2003, cînd a fost gata școala cea nouă, pe unde au apucat: în săli de clasă improvizate în dispensarul uman, la căminul cultural sau în biblioteca din sat. Primarul Airinei spune că, ieri, școala din Godineștii de Jos a fost vizitată de reprezentanții firmei „Moldrom”, ai Inspectoratului Școlar și ai Băncii Mondiale, primii promițînd că vor remedia defecțiunile pînă la începerea anului școlar. Adică la peste un an distanță de la termenul inițial de finalizare a lucrării.
În cea de-a treia școală cu probleme, la Slobozia – Stănișești, lucrările s-au finalizat undeva în jurul lunii ianuarie 2003, deși clădirea trebuia să fie gata pe 30 august 2002. Deși s-a semnat recepția, inspectorii în construcții au descoperit, în mai 2003, că încă se lucra de zor. În sălile de clasă se monta linoleum, dar adezivul cu care acesta era lipit îl topea. „În pod, șarpanta nu este terminată. învelitoarea este executată din plăci de tip «onduline», în loc de țiglă. Protecția hidroizolației nu este executată cu scînduri, șarpanta nu este ignifugată, se constată fisuri în zona de intrare a racordului de la sobă la coșul de fum, pe tavan au apărut fisuri, grupul sanitar exterior este neterminat”, sînt doar cîteva dintre neregulile descoperite de inspectori.
Situația de la cele trei școli a intrat și în atenția Prefecturii. „Am informat Ministerul Educației despre întîrzierea de aproape un an a lucrărilor, care nu are nici o justificare. În anul școlar trecut, copiii au învățat fie în vechile localuri de școală, fie în alte săli găsite, într-o stare de provizorat. Anul trecut, totul trebuia să fie gata, dar lucrările nu sînt terminate nici pînă acum”, ne-a declarat prefectul Radu Cătălin Mardare.
Reprezentanții firmei ieșene neagă orice acuzație
În ciuda acuzațiilor care se aduc din atîtea părți, Emil Pinteală, acționar și director al „Moldrom SA Iași, neagă evidențele. „Totul este terminat. Sînt acte, procese verbale de predare-primire, totul este în regulă. Din punctul nostru de vedere, acuzațiile care ni se aduc țin de un exces de zel nefondat. La ceea ce am lucrat noi nu sînt probleme”, susține Emil Pinteală. Cînd, însă, l-am atenționat că un salariat al „Moldrom” a fost chiar ieri la Vultureni și a promis că va termina lucrarea pînă pe 15 septembrie, Pinteală a părut să bată în retragere. „Pentru lucrările din județul Bacău, am apelat și noi la unele firme. Colaborarea s-a dovedit în unele cazuri fericită, în altele, nu. Azi sîntem în 27 august, pînă pe 15 septembrie totul va fi gata”, a promis Pinteală. Poate deloc de neglijat este faptul că cel de-al doilea acționar al Moldrom SA Iași este un deputat PSD, Paul Neamțu. El continuă să dețină acțiuni, lucru confirmat de Emil Pinteală. „Pavel Neamțu este acționar la Moldrom”, a spus Pinteală, care și-a adus aminte foarte greu suma pe care a încasat-o de la Banca Mondială drept contravaloare a unor lucrări neexecutate sau făcute de mîntuială: între 5 și 700.000 de dolari. (Nicoleta BICHESCU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns