În perioada imediat următoare, cei care au exploatații agricole vor putea apela la fondurile SAPARD. Programul privind dezvoltarea economiei rurale nu a fost activă pînă acum. Străinii ne dau bani pentru că intenția lor este să facem produsele agricole și piscicole competitive cu cele comunitare. De asemenea, s-a mers și pe ideea că trebuie acordată o mai mare atenție infrastructurii rurale. Acum, a venit și timpul orientării spre modernizarea economiei rurale.
Din toate liniile de finanțare, aceasta stîrnește cel mai mare interes. „Zilnic vin cîțiva întreprinzători să ceară amănunte despre cum trebuie să se alcătuiască aceste proiecte. Noi ne facem datoria, dar nu știm exact cum arată ghidul solicitantului, pentru că există doar forme provizorii, ceea ce îngreunează lucrurile în acest moment”, ne-a declarat inginerul Ana Diac, șefa Biroului de Implementare SAPARD, din cadrul Direcției Agricole. Cauzele interesului ridicat sînt legate de anularea unor susțineri bugetare pentru exploatațiile agricole. Astfel, nu se mai alocă fonduri pentru achiziția de tractoare și utilaje agricole. Chiar dacă liniile de subvenționare vor fi reluate, mulți vor să achiziționeze utilaje performante. „Pînă la urmă, agricultura va trebui modernizată la nivel european, altfel nu rezistăm concurenței comunitare”, a declarat directorul executiv al Direcției Agricole, Ioan Melinte. Unii însă vor și să facă ceva nou. „Personal, mi-aș mai dori să înființez încă o livadă. Județul are potențial”, a declarat Viorel Rați, patronul Fructex.
În Europa agricultura nu se face pe suprafețe de un hectar, cu plugul de lemn sau tras de boi, așa cum se întîmplă la noi. De aceea, în programul SAPARD axa de dezvoltare a economiei rurale are ca obiective specifice sprijinul pentru investiții în exploatațiile agricole, înființarea grupurilor de producători, diversificarea activitătilor din zonele rurale – care vor ajuta adaptarea economiei rurale la acquis-ul comunitar -, pentru îmbunătățirea veniturilor agricultorilor, ocuparea forței de munca și orientarea producției către economia de piață.
În principiu, axa de finanțare se focalizează spre scăderea costurilor de producție, ajustarea producției la nevoile pieții, precum și asigurarea folosirii optime a forței de muncă disponibile, prin încurajarea creării de noi locuri de muncă. Se mai au în vedere îmbunătățirea și diversificarea producției, a calității, promovarea și diversificarea activităților agricole. Cum este vorba de aderarea la Uniunea Europeană, se urmărește și stabilirea în comun a regulilor unitare referitoare la informații despre producție, în special în recoltarea producției vegetale, ca și distribuția pieței. Acestea trebuie recunoscute oficial în țările candidate. Un punct important este conservarea mediului natural agricol, considerat potențial amenințat, precum și protecția și îmbuntățirea resurselor forestiere printr-o mai bună valorificare a pădurii.
Practic, intenția este ca măsura să aibă drept finalitate activarea potențialului agricol, valorificarea resurselor locale în vederea eficientizării sistemului de exploatare practicat, pentru a se asigura venitul producătorilor agricoli. Cu alte cuvinte, trebuie acordat sprijin pentru înființarea sau modernizarea investițiilor în conformitate cu acquis-ul comunitar. Exploatațiile care vor primi sprijin din partea Programului SAPARD vor trebui sa fie în acord cu legislația natională în vigoare. Punerea în practică a măsurii trebuie să țină cont de obiectivele operaționale, de promovare a investițiilor în sectorul animalelor și plantelor la nivelul fermei, pentru a îmbunătăți construcțiile din fermă și pentru a le dota cu noi utilaje și/sau animale de valoare genetică ridicată. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns