• propunerea a fost făcută de profesorul Ioan Drobotă, unul dintre dascălii care predau la Centrul de Excelență
Amfiteatrul Colegiului Național „Ferdinand I” a găzduit, ieri, festivitatea de deschidere a anului școlar la Centrul de Excelență. O ceremonie care, dincolo de urările protocolare, a pus pe tapet problema banilor care se dau pentru sprijinirea copiilor supradotați, cum sînt cei care frecventează Centrul de Excelență. „Din păcate, mai toată lumea se înghesuie să sprijine copiii cu handicap, în timp ce copiii supradotați, care sînt și ei cu nevoi speciale, primesc prea puțin. Pentru că, pînă la urmă, totul se învîrte în jurul banilor”, a recunoscut inspectorul general Ghiorghi Iorga. Că fondurile alocate copiilor cu performanțe școlare deosebite reprezintă cantități neglijabile, a demonstrat-o și Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, care a anunțat că, anul acesta, instituția din a cărei conducere face parte nu va putea asigura premii, în valoare de 150 de Euro, decît pentru ocupanții locurilor întîi la fazele naționale și internaționale a olimpiadelor școlare.
O propunere inedită de suplimentare a fondurilor a venit de la profesorul de matematică Ioan Drobotă, care l-a rugat pe Aurel Popescu, șeful de cabinet al primarului Dumitru Sechelariu, să-i propună acestuia să „transfere o parte din banii pe care îi dă echipei de fotbal, care nici nu merge prea bine, către Centrul de Excelență”.
Profesorii care predau la Centrul de Excelență au avut parte totuși și de o veste bună: Ministerul Educației va „dota” fiecare Centru de acest gen cu cel puțin șase norme, ceea ce înseamnă că dascălii de aici nu vor mai face muncă voluntară. Tot la capitolul „noutăți”, profesorul Teodor Ungureanu, directorul Centrului de Excelență, a anunțat că din acest an instituția va cuprinde și grupe de filosofie, limba latină și gramatică. Acestea se vor adăuga celorlalte șase discipline – matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și geografie – pentru care se organizează cursuri suplimentare de pregătire a elevilor pasibili de performanțe școlare deosebite, după cum sună scopul Centrelor de Excelență. Cît privește numărul cursanților, pînă ieri se înscriseseră 225 de elevi, în condițiile în care numărul maxim al acestora va fi de 435. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns