• programele de finanțare nerambusabilă din acest an se îndreaptă și spre înțelegerea scopului lor, înaintea țintei economice propriu-zise
Depre măsurile din Programul SAPARD sau PHARE care vor fi lansate în acest an s-au spus multe, dar se pare că în anumite privințe socotelile autohtone nu se potrivesc cu cele europene. Românii ar considera mult mai importante măsurile pentru sprijinirea dezvoltării economice în orașe, de exemplu, sau a exploatațiilor agricole în zonele rurale. Europenii sînt însă de altă părere. Și în SAPARD, și în PHARE, UE a preferat să dea sume complet nerambursabile pentru infrastructură, dezvoltarea societății civile sau pentru minorități, în timp ce agenții economici trebuie să aibă și partea proprie de bani pe care să o cheluiască. Dar în același timp, finanțatorii mai vizează încă o componentă importantă, și anume ca beneficiarii să înțeleagă scopul finanțării și drumul banilor.
Programul SAPARD se îndreaptă spre sprijinirea resurselor umane
După o primă etapă dedicată dezvoltării unor sectoare industriale sau de infrastructură, preconizata lansare a măsurii 4.2 – „Asigurarea asistenței tehnice” i-a surprins pe mulți. Ea se înscrie în axa dezvoltării resurselor umane. Prioritățile acesteia sînt cunoașterea programului și de către beneficiar, dar și de responsabilii cu implementarea lui, prin selecție, verificare și monitorizare. De asemenea, programele de finanțare trebuie promovate corespunzător. Un punct deloc neglijabil este pregătirea și formarea diferitelor autorități și organizații responsabile cu îndeplinirea programelor, ca și elaborarea studiilor necesare implementării măsurilor. Un prim pas a fost făcut prin instruirea celor care se ocupă cu implementarea măsurilor din SAPARD, atît la nivel central, cît și la nivel local. Birourile din teritoriu s-au implicat în alcătuirea proiectelor SAPARD, iar rezultatele încep să apară, în sensul că documentațiile încep să pună mai puține probleme. „Oamenii au învățat încet-încet ce trebuie făcut, așa că numărul proiectelor depuse crește”, ne-a spus șefa Biroului de Implementare a Programului SAPARD Bacău, Ana Diac.
Programele PHARE includ consultanță de specialitate
O altă axă de finanțare nerambursabilă europeană, programele PHARE încep să impună componente care includ resursele umane. Astfel, unul dintre programele de asistență financiară pentru întreprinderile mici și mijlocii lansate recent, impune solicitanților consultanță de specialitate în materializarea proiectelor lor. Costurile legate de acest punct sînt cuprinse între 2% și 10% din valoarea proiectului. Cum valorile variază între 10.000 și 100.000 de euro, rezultă că și asistența tehnică are valori consistente. Cert este că finanțatorii impun agenții de consultanță agreate de UE, ceea ce înseamnă că nu chiar orice SRL cu sediul într-un apartament se poate înfrupta din banii europeni. „Asigurarea finanțării pe aceste direcții pare pentru noi mai puțin importantă – ne-a spus vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor din România, Viorel Rați -, dar europenii gîndesc altfel. Pentru ei, nici un sprijin bănesc nu are valoare, dacă beneficiarii nu înțeleg rostul lui. Este vorba de modul la care învățăm să judecăm pe viitor, lucru mai important decît banii în sine”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns