• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Barajul Belci din Onești intră în proces de reabilitare. Ministrul Mircea Fechet a semnat contractul de finanțare

Barajul Belci din Onești intră în proces de reabilitare. Ministrul Mircea Fechet a semnat contractul de finanțare

Redactie 29 ianuarie 2025 5 comentarii

LikeShare

Barajul Belci din Onești, județul Bacău, și alte 4 baraje din județele Vrancea, Sălaj, Gorj și Bihor intră în proces de reabilitare și modernizare, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Am semnat contractul de finanțare pentru un proiect dedicat adaptării la schimbările climatice a acumulărilor hidrotehnice, pe care îl derulăm în cadrul Componentei de Management al Apei, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, a precizat ministrul Fechet.

Proiectul are o valoare de peste 184,1 milioane lei și vine cu soluții moderne, digitale, care permit creșterea eficienței cu care sunt gestionate aceste baraje, care vor intra într-un amplu proces de reabilitare în următoarele 19 luni.

Obiectivul este creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și, în același timp, reducerea riscului la inundații, mai ales în condițiile în care fenomenele extreme generate de schimbările climatice cresc în intensitate și frecvență.

Sunt bucuros că, mai ales în cazul barajului Belci din Onești (Bacău), am reușit să deblocăm astfel o investiție pentru care nimeni, în ultimii 34 ani, nu a găsit o rezolvare.

Belci e primul baraj de pământ din țară, construit în anii `60, are un volum de aproximativ 5 milioane mc, așteaptă finanțare de mult timp și de această acumulare depinde siguranța a zeci de mii de oneșteni. În 1991, când în bazinul râului Tazlău s-au înregistrat precipitații de 95,6 l/mp, o viitura puternică a rupt barajul, iar un întreg cartier al municipiului Onești (Slobozia) a fost distrus. Peste 30 persoane și-au pierdut viața și peste 250 de gospodării au fost luate de ape.

Vreau ca astfel de tragedii să nu se repete.

APA e, așa cum știți, prioritatea mandatului meu, iar asta înseamnă inclusiv că accelerăm investițiile care pun în siguranță viața și bunurile oamenilor care locuiesc în zone cu risc la inundații.

– Mircea Fechet, ministrul Mediului

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: baraj belci, Mircea Fechet, reabilitare baraj belci

Reader Interactions

Comentarii

  1. Gica Contra a zis

    29 ianuarie 2025 la ora 9:30 am

    Mda, avem tot limbajul de „lemn” al neo-marxistilor: schimbari climatice, solutii moderne digitale, cresterea eficientei…E un baraj de protectie impotriva inundatiilor!!!! Ce eficienta o sa aiba: 85-90%? Trebuie sa fie 100% eficient, mai mult de atat nu se poate!! Ce solutii digitale o sa-i creasca eficienta?!?
    A uitat sa zica de rezilienta, energie regenerabila, sustenabilitate, diversitate, LGBT.

    Răspunde
  2. Grigore Tanase a zis

    29 ianuarie 2025 la ora 9:40 am

    Bravo Mirciulica!
    E bine ca aduci fonduri si la Bacau.
    Ce parere ai daca te gandesti sa pui rapid in practica si urmatoarele chestiuni:
    Reciclarea PET-urilor
    Procesatorii sau comerciantii sa fie obligati sa implementeze masini ce colecteaza simultan mai multe pet-uri ca in occident, pentru a nu se mai forma cozile imense ca in comunism la supermarket-uri…
    Reciclarea gunoiului menajer
    Adaptata legislatia pentru obligarea administratiilor publice de a construi in fiecare cartier depozite de gunoi moderne subterane, evident supra dimensionate, pentru a se putea colecta diferentiat cantitati mari de gunoi menajer, ambalaje din carton mari, etc…
    Parcari subterane
    O strategie nationala in care statul si administratiile doneaza teren si in parteneriat public privat sau doar administratiile publice construiesc parcari subterane in fiecare cartier urban din Romania, ce vor avea si rol de adaposturi anti aeriene, iar deasupra spatii verzi si locuri de joaca pentru copii.
    Asa schimbam radical fata oraselor pline de masini si lipsite de verdeata si spatii de joaca intre blocuri.
    Mijloace de transport rapid
    Aici ministerul dezvoltarii va trebui sa se apuce serios de treaba si sa construiaca in 2-3 ani macar 5 trasee de linii de mare viteza pentru transport de calatori interconectand cele mai mari orase din tara cu capitala si capitalele tarilor invecinate.
    Astfel se reduce traficul si poluarea mediului.
    Hai la treaba ca parca vad ca trece mandatul si tot praf in ochi primim!

    Răspunde
  3. Cornel a zis

    29 ianuarie 2025 la ora 12:15 pm

    Din ce cunosc tragedia din 1991 a fost provocată tocmai de acumularea barajului. Nu înțeleg cum vor fi protejați cetățenii prin reactivarea lui.

    Răspunde
  4. Onestean a zis

    29 ianuarie 2025 la ora 8:33 pm

    Ce sa reabilitezi? Cand totul e distrus, terenurile agricole au luat locul luciului de apa care a dus la tragedia din 1991. Poate mai corect ar fi fost sa se faca reconstructia.

    Răspunde
  5. veteranul a zis

    30 ianuarie 2025 la ora 6:48 am

    Banuiesc ca aceasta acumulare asigura necesarul de apa pentru platforma petrochimica. Acum ca nu mai nimic acolo decat niste ruine, la ce bun aceasta cheltuiala. Chestia cu regularizarea debitului de apa este o aiureala. Mai bine s-ar cheltui acesti bani pentru alte obiective intr-adevar necesare.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Petru Umbrărescu, primul pilot român care câștigă o etapă din Campionatul Mondial de Anduranță

Razie de noapte la Târgu Ocna. Polițiștii au dat 32 de sancțiuni

62 de permise de conducere reținute de polițiști pentru viteză excesivă. Doi șoferi, surprinși de radar cu 134 km/h și 144 km/h în localitate

OPINIE. Blocuri în Parcul Catedralei, faza trocului imobiliar

VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!

Loc de muncă la Răcăciuni, județul Bacău

14 iulie 2025

Loc de muncă la Răcăciuni, județul Bacău

13 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

12 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

11 iulie 2025

Ultimele comentarii

  • Crom 21 la 62 de permise de conducere reținute de polițiști pentru viteză excesivă. Doi șoferi, surprinși de radar cu 134 km/h și 144 km/h în localitate
  • Marius P la 62 de permise de conducere reținute de polițiști pentru viteză excesivă. Doi șoferi, surprinși de radar cu 134 km/h și 144 km/h în localitate
  • Mihai la VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!
  • Vasile la VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!
  • Novac Iulian la VIDEO – Autostrada A7, sectorul Focșani – Bacău, construit de Umbrărescu. Vezi care este stadiul lucrărilor și când trebuie deschisă circulația!

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău