• secția de Neurologie din Spitalul Județean este plină ochi de pacienți care au suferit atacuri cerebrale • peste 80% dintre bolnavi sînt bărbați • stresul și băutura sînt principalele cauze ale acestei afecțiuni neurologice
Secția de Neurolgie din cadrul Spitalului Județean a devenit în ultima vreme neîncăpătoare. Medicii sînt îngrijorați de numărul tot mai crescut de persoane care suferă accidente vasculare cerebrale. „Numărul accidentelor vasculare cerebrale a crescut foarte mult datorită afecțiunilor cardiace. Îngrijorător este că multe dintre acestea se înregistrează la oameni tineri, chiar și de 40 de ani. Aceștia au fondul vascular modificat de la stres și regim de viață dezordonat. Tot surprinzător pentru noi este și numărul mare de tumori cerebrale. Pacienții vin spre internare cu tumori primare sau secundare, cu metastaze la plămîni și în sfera genitală”, ne-a declarat doctorița Ileana Gavriliu, șefa secției de Neurolgie din spitalul băcăuan.
La această situație se ajunge și din cauză că oamenii ignoră controalele medicale periodice și pe cele la medicul de familie. În majoritatea cazurilor, cei bolnavi se prezintă la medicul din spital sau la Urgențe cînd durerile devin insuportabile sau după ce suferă atacul cerebral. De aceea, medicii recomandă controalele medicale periodice și un regim alimentar și de viață adecvat pentru cei care se știu suferinzi de inimă și care au tensiune.
Trebuie știut că aproape 80% dintre cei care au suferit atacuri cerebrale sînt bărbați. „În ultima vreme, tot mai mulți bărbați suferă accidente cerebrale pe fondul stresului cotidian, al lipsei banilor, incertitudinea locului de muncă sau alte probleme familiale, dar și datorită consumului de țigări și alcool”, a mai spus Ileana Gavriliu.
Avalanșă de diabetici
În secția de Neurologie se internează și mulți bolnavi de diabet care fac manifestări neurologice foarte grave. Medicii le recomandă pacienților o serie de precauții pentru a evita factorii de risc în producerea unor afecțiuni de natură neurologică. Oamenii trebuie să își trateze bolile de inimă corect, la fel și în cazul diabetului, să urmeze un regim alimentar echilibrat, fără grăsimi și să reducă consumul de alcool și tutun. „De două ori pe săptămînă este recomandat să se țină post, mai ales acum, cînd legumele și zarzavaturile se găsesc din abundență. Pesoanele care nu au probleme hepatice pot consuma zilnic 30 de grame de tărie albă și un pahar cu vin alb. Recomandăm pacienților să se prezinte la medic odată cu primele simptome, pentru că am avut cazuri în care au venit abia după trei luni, după ce au paralizat”, a precizat medicul șef de la Neurologie. Secția are la dispoziție 80 de paturi, dar de cele mai multe ori capacitatea este depășită, iar bolnavii sînt nevoiți să stea cîte doi sau mai mulți în pat. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns