Un bărbat din Satu Nou, comuna Colonești, județul Bacău, care a fost inițial condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, a fost lăsat în libertate de judecătorii Curții de Apel Bacău. Magistrații au considerat că bărbatul nu ar fi vrut, de fapt, să își răpească copilul, ci doar să își convingă concubina să se întoarcă la el.
Povestea a început în august 2021, când Georgel Năstruț și iubita lui, cu care are un copil, s-au despărțit pentru că femeia se săturase de certuri și bătăi. Tânăra s-a mutat cu copilul la părinții și fratele ei, însă fostul partener nu a fost de acord cu separarea. Astfel, el a venit la locuința femeii, beat, l-a lovit pe fratele ei, care avea 11 ani, pe tatăl acesteia, apoi a smuls copilul de doar 10 luni din brațele bunicii și a fugit cu el.
Bărbatul a fost prins imediat de polițiști, iar copilul s-a reîntors la mamă. Tatăl copilului a negat permanent că l-ar fi răpit, susținând că mama lui i l-a dat de bunăvoie.
Inițial, bărbatul a fost condamnat la închisoare cu executare
La dosar a fost depusă și o declarație notarială semnată de mama copilului, prin care își dădea acordul să își retragă plângerea depusă la Poliție. Polițiștii au stabilit ulterior că declarația respectivă fusese dată sub amenințarea că își va pierde copilul.
Inițial, judecătorii au concluzionat că bărbatul „a transformat bebelușul într-un obiect, folosindu-se de acesta și nicidecum nu a acționat pe baza unor relații naturale de afecțiune” și au decis că este necesară încarcerarea bărbatului, pentru ca „scopul preventiv și educativ“ al pedepsei să poată fi atins. Sentința, 4 ani de închisoare cu executare nu era însă definitivă.
Curtea de Apel a fost mai blândă
Avocatul bărbatului a venit cu totul altă versiune a modului în care a avut loc răpirea bebelușului, susținând că, de fapt, bărbatul nu ar fi avut reprezentarea faptului că își răpește copilul, scrie adevarul.ro.
Magistrații au apreciat că se impune nu numai reducerea pedepsei aplicate bărbatului, dar și suspendarea acesteia sub supraveghere pentru ca acesta să poată munci în continuare și să le poată asigura mijloacele de trai celor trei copii pe care îi are în întreținere.
„Pronunţarea unei condamnări la pedeapsa închisorii, chiar cu suspendarea executării acesteia, trebuie să reprezinte un semnal și un avertisment serios pentru inculpatul Georgel Năstruț, în sensul de a se abţine de la a mai comite fapte antisociale, reiterarea comportamentului infracţional urmând a fi sancţionată mult mai sever”, este concluzia judecătorilor Curții de Apel Bacău.
Lasă un răspuns