Conducerea Baroului Bacău ia la verificat veniturile avocaților și colectările la Casa de Asigurări a Avocaților Filiala Bacău. Veniturile realizate la nivelul instituției sunt foarte mici, în condițiile în care Bacăul are de zece ori mai mulți avocați pensionari față de alte județe și pensii dintre cele mai mari – până la nivelul de 5.200 de lei.
Cota medie lunară pe care o plătește un avocat la CAS este de 409 lei, iar pensia medie lunară ajunge la 2.678 lei. „În județul Bacău sunt 50 de avocați pensionari, cel mai mare număr pe țară, și 280 de avocați activi. Cota minimă pe care trebuie să o suporte lunar un avocat este de 220 lei, iar cea maximă de 1.100 lei. Chiar dacă un avocat declară venituri 0, trebuie să achite cota minimă. Majoritatea se situează între aceste niveluri. Avem în vedere o preocupare crescută pentru întărirea colectării fondurilor la Casa de Asigurări, pentru a evita un eventual deficit, cum s-a întâmplat vara trecută, când am apelat la Casa Centrală pentru plata pensiilor. A fost vorba doar de două luni, însă aceste blocaje nu trebuie să se mai repete. Casa centrală ne-a dat atunci 70.000 de lei din rezervele constituite”, ne-a declarat avocatul Gigi Candet, decanul Baroului Bacău.
El susține că, momentan, nu sunt semne de îngrijorare și că filiala locală a Casei de Asigurări reușește încă să achite pensiile din fonduri proprii. „Acum doi ani, toată lumea s-a panicat când s-a auzit că 15 filiale mergeau în deficit și nu reușeau să achite pensiile. Noi nu suntem în această situație și, mai mult decât atât, Casa Centrală ne-a dat asigurări că există o rezervă suficientă pentru achitarea tuturor pensiilor, chiar și în cazul în care o filială intră pe deficit. Nu trebuie să fie nimeni îngrijorat”, dă asigurări decanul Candet.
În ceea ce privește contribuțiile plătite de avocați la CAS, decanul Baroului Bacău susține că, la controalele anterioare, nu s-au găsit discrepanțe între veniturile declarate la Administrația Financiară și declarațiile făcute la Casa de Asigurări. „Problema e că oamenii nu mai au bani să-și angajeze avocați. În aceste condiții, mulți se bazează pe oficii care, se știe, se plătesc cu întârziere dintotdeauna”, explică Gigi Candet.
Avocatul Claudiu Dinga, membru în Consiliul Baroului Bacău, crede însă că unii avocați nu prezintă încasările reale și nu cotizează corespunzător la CAS. „În momentul în care se anunță un control financiar, încasările cresc brusc. Controlul poate fi dispus de decan, cu aprobarea consiliului, pe documente fiscale. Sunt bănuieli că cei mai mulți dintre avocați declară venituri mai mici, ca să suporte cota cea mai mică la CAS”, este de părere Claudiu Dinga.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns