Indexarea pensiilor, trei bănuți într-o pungă plină de nevoi
• din luna septembrie, pensionarii vor primi lunar între 15.000 și 70.000 de lei mai mult • de indexare nu vor beneficia și pensionarii care au ieșit la pensie după 12 aprilie 2001
Începînd cu luna septembrie, o parte dintre pensionarii din județul nostru vor beneficia de o nouă indexare a pensiilor. Bătrînii care au ieșit la pensie pînă la 31 decembrie 1998 vor primi cu 3% mai mult pe cuponul de pensie. Cei care au o pensie mai mare de 6,3 milioane de lei, nu au intrat în calculele guvernanților. Au fost sărite și persoanele care au primit decizia de pensionare după 1 aprilie 2001. De un procent mai mult la cuantumul lunar al pensiei vor beneficia și cei care au ieșit la pensie în perioada 31 decembrie 1998 – 1 aprilie 2001. Totodată, în procesul de indexare sînt cuprinse și indemnizațiile speciale de creștere a copilului pînă la doi ani, a copilului bolnav, de sarcină și lehuzie, precum și indemnizațiile veteranilor de război, a revoluționarilor și persoanelor cu handicap. Pentru ei, guvernul a stabiliat un cuantum de indexare în procent de 2,78%.
În județul nostru, pensia medie se situează în jurul a 1,5 milioane de lei. Asta înseamnă că indexarea va aduce în buzunarul unui pensionar între 15.000 și 70.000 de lei, în funcție de pensia pe care o are. Pe holurile Casei de Pensii, o bătrînă încerca ieri să afle ce bani va primi în plus la venitul lunar atît de subțire. „Am venit să văd dacă voi primi și eu bani. Am auzit că din septembrie ni se mai dau ceva bani, dar nu sper la mult. Puțini, cît sînt, tot poți lua o pîine din ei. Am fost o viață întreagă muncitoare la confecții și am 1.320.000 de lei pensie. Ce pot face cu acești bani? Îmi ajung să plătesc datoriile față de stat și atît. De fiecare dată cînd anunță cîte o mărire, guvernul nu alocă decît cîteva mii în plus la fiecare pensie, de obicei sume cuprinse între 18 000 și 22 000 lei. Iau două pîini, dar decît nimic, e bine și atît”, ne spune bătrîna, care a vrut să rîmînă în anonimat.
Maria Țuțuianu are 69 de ani și a muncit la fostul Proletarul. Ea ne-a spus că „guvernanții nu știu decît să-și crească lefurile lor. Noi, cei de jos, cu venituri mici, primim cîteva zeci de mii de lei, și indexările sînt anunțate de parcă ni s-ar da milioane de lei în plus. Ce să faci cu această «atenție» la iarnă, cînd voi avea plătit la întreținere aproape două milioane de lei. Eu am o pensie de un milion de lei. Plătesc dările la stat și rămîn cu banii pentru o sticlă de ulei și un kilogram de zahăr. Mă bucură pe de-o partea această mărire, dar cînd te gîndești că este insuficientă îți trece bucuria rapid și iar nu știi ce îți va aduce ziua de mîine”, ne spune ea. Un bătrîn intervine și el în discuție: „Să știi, băiete, că eu am muncit 41 de ani și, după atîta muncă, m-am ales cu o pensie de 1.924.000 de lei. E o bătaie de joc. Ne mai dau ciolanul pe la nas să-l mirosim și apoi fug cu el în traistă. Ce să fac cu 30.000 de lei în plus pe care mi-i mai dă statul? Muncesc cu ziua pe la patroni ca să pot trăi. Ce valoare mai au banii din ziua de azi?”, se întreabă Aurel Stoleru, de 65 de ani.
Cu banii atît de așteptați de la stat, un pensionar care mai primește 15.000 de lei nu va putea să-și procure decît două pîini. Pentru o masă cît de cît mai acătării, va trebui să mai aștepte încă vreo sută de indexări. Pensionarii care vor primi 70.000 de lei în plus se pot considera „norocoși”. Ei pot „investi” într-un kilogram de oase sau într-un litru de ulei, o mînă de zarzavaturi, un litru de borș și ciorba de legume e gata. Mai rămîn ceva bani și pentru un kilogram de zahăr. De plata facturilor lunare nu încape vorbă. Cu banii aceștia nu pot achita nici măcar abonamentul la telefon.
În județ sînt circa 120.000 de pensionari, dintre care 47.000 provin din agricultură. Și doar o parte din aceștia vor beneficia de indexarea pensiilor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns