• nici un atribut nu este îndeajuns de dur pentru a califica ceea ce s-a întîmplat la repartizarea pe post a profesorilor • 30 de catedre și-au schimbat, peste noapte, statutul din „titularizabile” în „netitularizabile” • lacrimi și disperare doar pentru a obține, fie și pentru numai un an, un post care să asigure o leafă de mizerie
Bulibășeală, nebunie sau bătaie de joc ar fi atribute prea blînde pentru a descrie ceea ce s-a întîmplat, sîmbătă și ieri, la așa-numita repartizare pe post a cadrelor didactice care au promovat concursul de titularizare. Totul nu a fost decît o umilință fără margini pe care au trebuit să o suporte cei peste două mii de dascăli băcăuani a căror „vină” ține doar de faptul că au crezut că profesoratul mai poate fi o profesie nobilă. Oficialii Ministerului Educației, Cercetării și Educației (MECT) și-au dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, incompetența sau desconsiderarea totală față de oamenii de la catedră încă de la început. Cel puțin o sută de oameni au luat, vineri seara, cu asalt Inspectoratul Școlar. Știau că, în jurul orei 19.00, ministerul va efectua prima repartizare computerizată pe post și ar fi dorit să afle, cu o secundă mai devreme, unde vor munci de la 15 septembrie. Au rămăs însă, cu dorința, atît timp cît funcționarii MECT au catidicsit să efectueze mult așteptata repartizare atunci cînd se trezesc găinile. Adică în jurul orei 4.00 a dimineții de sîmbătă.
Posturi transformate peste noapte
Întinși la maximum, nervii profesorilor au explodat cîteva ore mai tîrziu, cînd o parte dintre ei și-au dat seama că unele posturi s-au transformat peste noapte. „Sîmbătă dimineață, pe la ora 7.00, vreo 60 de colegi m-au scos efectiv din baie pentru a-mi spune că la titularizare sînt nereguli grave. Unii, bărbați în toată firea, plîngeau de nervi, în timp ce alții m-au asigurat că, dacă nu se rezolvă problema, sparg geamurile Inspectoratului”, ne-a mărturisit Iulian Oprișan, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățămînt (SLI) Bacău. Verificările făcute la Inspectoratul Școlar au scos la iveală faptul că nu mai puțin de 30 de posturi suferiseră, peste noapte, unele „operații estetice”, în sensul că, declarate titularizabile conform listei din luna iunie și trecute ca atare pe fișele de opțiuni ale candidaților, acum deveniseră netitularizabile. Pînă la urmă, situația a fost corectată, dar nimeni nu și-a putut explica cum s-a putut întîmpla așa ceva. „Efectiv nu știu. Poate fi vorba de o greșeală de introducere în calculator a datelor, dar, foarte bine, poate și și o eroare de program. Oricum, nu cred că cineva ar fi avut interesul să introducă în calculator alte informații decît cele reale, mai ales că numărul de posturi a fost destul de mare”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu. Toate bune și frumoase, numai că, vorba lui Oprișan, „oricît de «bolnav» ar fi un calculator, nu face nici o operație pînă nu-i dai o comandă”. Cum, de altfel, nu spunem, cel puțin deocamdată, că informațiile primite la redacție potrivit cărora ar exista diferențe destul de mari între notele afișate pe listele cu rezultate ale concursului din 16 – 17 iulie și notele unor candidați apărute pe Internet, ar fi adevărate sau nu.
Renunțare în 24 de ore
Ieri dimineață, curtea Inspectoratului Școlar era la fel de plină: începuse nebunia înscrierilor pentru cea de-a doua repartizare computerizată. Alți bani, altă distracție. Sute de profesori încercau din răsputeri să arunce un ochi pe noile liste cu posturi vacante, în speranța că, de data aceasta, vor găsi o catedră mai de Doamne ajută, fie ea și netitularizabilă. Pentru prima repartizare nu prea au avut ce alege, dovadă că, potrivit inspectorului de personal Constantin Năstac, „vreo cîteva sute de candidați au renunțat deja la postul pe care l-au primit”. Alții nu au mai apucat, din motive mai mult sau mai puțin obiective, să facă acest lucru pînă ieri la ora 10.00, cînd ministerul a închis accesul la baza de date națională, și acum trăiesc adevărate drame. „Vă rog frumos. Trebuie să se poată face ceva. Nu pot să-mi las fata la Corbasca. A fost convinsă să se ducă acolo spunîndu-i-se că sînt oameni gospodari, dar nu știa unde e Corbasca”, se ruga, printre lacrimi, o femeie a căreia fată, învățătoare, a fost trimisă de calculator la o școală din comuna Corbasca. Pentru ea, dar și pentru ceilalți candidați care s-au decis să renunțe la postul repartizat de-abia ieri, singura speranță rămîne cea de-a treia etapă a titularizării, cînd posturile rămase neocupate se vor ocupa în ședință publică. Pînă atunci, însă, marți, 9 septembrie se va efectua cea de-a doua repartizare computerizată, cînd se vor lua în calcul și posturile apărute peste vară. Motiv extrem de întemeiat pentru cei aproximativ 1.600 de candidați rămași pe dinafară sau care au renunțat la postul primit să spere că vor „prinde” o catedră ceva mai bună. Fie ea și netitularizabilă. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns