• am încercat trei zile la rînd să găsim pe cineva la birou în timpul programului, însă am dat mereu doar de femeia de serviciu • cînd în sfîrșit am găsit unul dintre angajați, acesta ne-a trimis să vizităm județul, fiindcă în Bacău n-avem ce vedea • asta se întîmplă la un birou menit să-i îndrume pe turiști
La Bacău există de mai bine de doi ani Biroul de formare turistică. El a fost inițial sub patronajul Ministerului Turismului, dar de puțin timp a trecut sub autoritatea Consiliului Județean. Angajații de la acest birou ar trebui să vină în ajutorul turiștilor care sînt intereseați de obiectivele din orașul și județul Bacău. Numai că, oricît de interesați ar fi turiști de zona noastră, ei trebuie să aibă un real noroc să găsească pe cineva la biroul amintit. Deși programul acestei instituții este de luni pînă joi, între orele 8.00 și 16.30, iar vineri de la 8.00 la 14.30, în cursul săptămînii nu stă nimeni pe aici. Că angajații de la Biroul de formare turistică trag chiulul am aflat în momentul în care ne-am dus să le cerem informații. Ne-am dat drept turiști și am încercat să aflăm ce obiective turistice ni se recomandă în orașul Bacău. Cu greu am reușit să găsim pe cineva la birou. Am fost într-o zi în jurul orei 8.30, dar, deși era în timpul programului, ușa era închisă. Femeia de serviciu ne-a spus ca „așa dimineață nu găsiți pe nimeni”. Am plecat și am revenit după două zile, dar nu dimineață, ci pe la prînz. Din nou am găsit aceeași usă maro închisă.
Următoarea zi, mare ne-a fost mirarea că am apăsat pe clanța ușii și aceasta s-a deschis. Înăuntru, o domnișoară blondă, pe numele ei Oana Rotaru, ne invită să ne spunem păsul. Îi spun că doresc să fac un itinerariu în Bacău pentru cîțiva prieteni care urmează să sosească în oraș. Foarte amabilă, domnișoara ne trimite în județ, pentru că „în Bacău nu prea aveți ce vedea”. „Mai bine mergeți la Slănic sau la Tîrgu Ocna, decît să-i duce-ți prin Bacău. Aici nu prea au ce vedea”, ne-a îndemnat Oana Rotaru. La rugămintea noastră, ca totuși să ne spună ce putem vizita în Bacău, angajata ne-a trimis doar în două locuri: la Muzeul „Iulian Antonescu” și la Biserica Precista. „Puteți să îi duceți la Muzeul Iulian Antonescu, este un loc interesant. Ah!, îi mai puteți duce la Biserica Precista, este o biserică veche și a fost construită de fiul lui Ștefan cel Mare”, își amintește Oana Rotaru. Pentru că nu mă declar mulțumit doar cu cele două obiective turistice, domnișoara a încercat să îmi vîndă o hartă cu toate obiectivele turistice din oraș și una cu obiectivele turistice din județ. Fiecare hartă costa 30.000 de lei. „Puteți folosi hărțile să vă faceți un itinerariu. Aveți aici lista tuturor obiectivelor turistice și a restaurantelor”, ne spune Oana Rotaru.
Cu ziariștii e altfel
Plec cu un gust amar din biroul domnișoarei. Nu îmi dăduse prea multe repere, și asta după ce mai și ciocănisem pe la ușa ei înainte, fără să găsesc pe nimeni. Ajung la redacție și o contactez din nou pe angajata Biroului pentru formare tiristică. De această dată îi spun că sînt de la ziar. Oana Rotaru este plină de amabilitate și îmi spune că centrul este destinat turiștilor străini și că informațiile pe care le dau sînt gratuite, fiind considerate de ordin public. Așa mai aflu și că oricine vine la acest birou e îndrumat spre toate zonele de atracție din județ, fiindcă menirea acestei instituții este tocmai promovarea părților frumoase de la noi. Aflu și că pot să cumpăr hărți, pliante, vederi, totul cu imagini și locuri din județul Bacău. Nu mai întreb de programul biroului, fiindcă m-am lămurit dinainte cum și cînd găsești pe cineva acolo, în schimb mulțumesc pentru amabilitate. (Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns