• candidații la concursul de titularizare au așteptat subiectele timp de cinci ore • cîțiva dintre ei, veniți de la țară, care au plecat spre Bacău la ora 5.00 dimineața, au adormit în sala de concurs • unii concurenți au renunțat să mai stea la evaluarea lucrărilor • motivul umilinței: subiecte de 11 pagini, care au presupus un timp de multiplicare extrem de lung
Bulibășeala specifică Ministerului Educației s-a transformat ieri, în timpul concursului de titularizare, într-o adevărată bătaie de joc, mii de profesori așteptînd subiectele ore întregi doar pentru că așa a vrut Serviciul Național de Evaluare și Examinare (SNEE). Peste două mii de dascăli băcăuani au simțit ieri pe pielea lor ce înseamnă umilința supremă. Plecați de acasă, în cazul celor veniți din județ, în jurul orei cinci dimineața, pentru a ajunge în sălile de concurs pe la 7,30 – 8,00, aceștia au avut de îndurat un purgatoriu de cinci ore, timp în care au așteptat să se termine multiplicarea subiectelor de concurs. Subiecte care, formulate de așa-zișii specialiști ai SNEE, au cuprins și 11 pagini în cazul disciplinelor tehnice. În aceste condiții, multiplicarea subiectelor într-un timp rezonabil a devenit o utopie. „La Colegiul Național «Gheorghe Vrănceanu», de exemplu, am lucrat cu patru copiatoare, dar a fost imposibil să terminăm în timp util. Candidații de la disciplinele umaniste s-au putut declara fericiți, în condițiile în care subiectele au avut doar cîte cinci – șase pagini și examenul a putut începe în jurul orei 11,30. Unii candidați au renunțat, pe propria răspundere, la a mai asista la evaluarea lucrărilor. Nu e posibil să se întîmple așa ceva. Ministerul le-a promis oamenilor că subiectele vor avea cel mult patru-cinci pagini și cei de la SNEE au făcut ce-au vrut. Dacă aș fi ministru, i-aș da afară pe toți de la SNEE”, a declarat, extrem de revoltată, inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu. De altfel, prezent la Bacău în calitate de reprezentant al ministerului, profesorul Gabriel Leahu, director general adjunct în cadrul MECT, a început, la un moment dat, să dea telefoane în liceele care au găzduit întrecerea de ieri pentru a se asigura dacă oamenii au de unde bea apă.
Doborîți de nesimțirea altora
În ceea ce-i privește pe candidați, aceștia arătau la sfîrșitul examenului ca niște ostași veniți din Irak. „Pur și simplu nu mai pot. Am plecat de acasă la ora 5.00, ca să ajung la Bacău la ora 7.00. Nu mă întrebați cum am rezistat, că nu știu. Norocul meu a fost că am mîncat ceva dimineață. Altfel, cred că acum eram la spital. Am înțeles că unii colegi au renunțat înainte de începerea concursului. Acum, tot ce îmi doresc este să ajung acasă, lîngă ceilalți copii”, ne-a mărturisit, extenuată, Mariana Agache din Poduri, care, însărcinată în luna a șaptea, a venit la concurs doar pentru a căpăta un amărît de post de educație tehnologică la școala din sat. Supliciul candidaților de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” nu s-a limitat însă la așteptarea de dinainte de concurs, ci a urmat o a doua repriză, după examen. Cum candidații repartizați în sălile de la etajul al doilea au început examenul în jurul orei 14.00, cei de la parter au trebuit să aștepte încă o oră pînă la începerea evaluării. Unii au profitat de ocazie și au ațipit cu capul pe bancă, în timp ce alții încercau să se calmeze. În aceste condiții, suspiciunile privind corectitudinea concursului nu au întîrziat să apară, cu atît mai mult cu foile de concurs nu au mai fost înseriate, ca la examenul de bacalaureat, ci au fost multiplicate la copiator. „Să nu-mi zică cineva că o foaie de răspuns nu se putea înlocui, mai ales că am stat aici cinci ore”, au susținut, la unison, mai mulți candidați. O acuzație pe care adjuncta Livia Sibișteanu a respins-o categoric. „Nu se putea înlocui nici o foaie de răspuns, pentru că în momentul în care candidatul preda foaia, aceasta era semnată de el, dar și de alți doi martori”, a explicat aceasta.
La ora 16.00, candidații de la „Vrănceanu” încă mai așteptau să înceapă evaluarea, acțiune care se face prin compararea răspunsurilor de pe foaia de concurs cu cele corecte. Metodă care, în condițiile de oboseală și stres de ieri, poate da naștere unor greșeli. Acestea se pot însă repara în 48 de ore, timp în care un candidat poate contesta rezultatul evaluării. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns