• guvernanții se bat în piept că vor mai da niște bani în plus la pensii, dar sumele sînt caraghios de mici • vîrstnicii susțin că cu sume între 10.000 și 300.000 de lei, cît ar urma să primească în plus, vor fi în continuare muritori de foame • ca de obicei, tot foștii agricultori vor primi cei mai puțini bani după indexarea pensiilor
Elena Stoian are 67 de ani. Merge aproape în fiecare dimineață în piață și tresare cînd vade că pătrunjelul s-a mai scumpit cu 1.000 de lei. După ce a muncit o viață ca maistru textilist, femeia are parte, la bătrînețe, de zile amare. „Banii abia îmi ajung să acopăr întreținerea. Am renunțat la telefon, ca să mai am ceva leuți de mîncare. Soțul mi-a murit de inimă. Am doi copii, la casele lor, dar nu sînt în Bacău și mă ajută și ei, cum pot și cu cît pot. Dar nu vreau să întind mîna la copii. Au și ei necazurile lor. Aș vrea, dupșă ce am muncit o viață, măcar să trăiesc în liniște. Să pot mînca măcar o dată pe săptămînă carne”, spune Elena Stoian. Femeia a aflat că, de la 1 iulie, se indexează pensiile. Tare s-a mai bucurat, dar totul a fost de scurtă durată, pentru că a auzit că majorarea îi va aduce în casă doar cîteva zeci de mii de lei în plus. Cam tot atîția bani cît unii dintre noi dăm într-o zi pe un pachet de țigări.
Guvernanții au anunțat că se măresc pensiile. Va fi vorba de o nouă indexare, însă cei care s-au bucurat la auzul veștii n-au motive s-o facă. Sumele care ar urma să le intre în buzunar nu-i ajută decît să-și cumpere în plus cîteva pîini. Nevoile pensionarilor sînt însă mult mai mari, fiindcă cei mai mulți dintre ei trăiesc în lipsuri crunte.
Indexare va fi operată din această lună. Cei care au ieșit la pensie între 1 ianuarie 98 – 31 decembrie 2000 vor primi o pensie mărită cu 2,7 procente. Persoanele care au ieșit la pensie între 1 ianuarie și 31 martie 2001 vor primi pe cuponul de pensie mai mult cu un procent. Indexarea vizează sînt și indemnizațiile care se acordă pentru creșterea copilului pînă la doi ani, a copilului bolnav, de sarcină, precum și indemnizațiile veteranilor de război, a revoluționarilor și persoanelor cu handicap.
În județul nostru, o pensie medie nu depășește 1,5 milioane de lei. Indexarea va aduce în buzunarul unui pensionar între 10.000 și 300.000 de lei, în funcție de pensia pe care o are. Cu cît cunatumul acesteia este mai mare, cu atît va primi mai mulți bani. „Ne aruncă praf în ochi, iar bătaia de joc continuă pe seama celor care primesc mai puțin, am auzit că doar cîteva zeci de mii de lei. Da, se apropie campania și vor face și alte promisiuni. Așa se întîmplă mereu. Cînd au nevoie de noi la vot, ne promit că pensiile vor ajunge să ne scoată din nevoi și fiecare bătrîn își va permite să ia hrană și medicamente. Ne mai dau o indexare sau recorelare, dar prețurile cresc de zeci de ori față de banii pe care îi primim”, ne-a răspuns Ion Mazilu, un pensionar din oraș, de 67 de ani.
Oamenii trăiesc tot mai greu în ultima vreme, iar nemulțumirea lor crește cu fiecare zi. Starea lor socială precară este evidentă. În ultima vreme, Casa de Pensii a acordat tot mai multe ajutoare de deces. Bătrînii mor pentru că nu au suficienți bani pentru medicamente, abia izbutesc să-și achite facturile la întreținere, telefon, televizor și curent. Pentru mîncare mai consistentă, ar trebui să renunțe la unele cheltuieli, și nu își permit acest lux. „Eu am fost confecționeră și am ieșit cu o pensie de 1,3 milioane de lei. Am auzit că din iulie ni se mai dau ceva bani, dar nu sper la mult. La cît dau ei de obicei, tot o pîine îți poți lua. Din banii de pensie îmi plătesc datoriile și atît. Noroc că soțul meu are o pensie mai mare, că altfel nu am face față cheltuielilor”, a recunoscut Maricica Toma, o pensionară de 59 de ani.
Ce poți face cu sumele „generoase” date de Guvern
Cu cele zece mii de lei primite după indexare, un pensionar își va putea lua o pîine și îi va mai rămîne „fabuloasa” sumă de o mie de lei. Banii ajung și pentru două legături de verdeață, dar pentru a încropi o ciorbă de verdețuri sînt necesare măcar 50.000 de lei. Deci, cel puțin teoretic, nici asta nu-și pot permite. Pentru o masă cît decît mai acătării, pensionarul va trebui să mai aștepte încă vreo sută de indexări.
Pensionarii care vor primi 300.000 de lei sînt de-a dreptul norocoși. Ei pot investi într-un kilogram de carne, un litru de ulei, o mînă de zarzavat, un litru de borș, un salam sau cîteva fructe. Mai rămîn ceva bani și pentru un kilogram de zahăr. De plata facturilor care vin lunar nu încape vorbă. Banii ajung numai pentru telefon și cablu. Foștii agricultori sînt cei mai năpăstuiți dintre pensionari. Ei au pensii de cîteva sute de mii, iar indexarea nu le aduce decît cîțiva leuți. Norocul lor este că locuiesc la țară, unde au posibilitatea să mănînce din ceea ce cultivă. În județ sînt circa 120.000 de pensionari, dintre care 47.000 provin din agricultură. Și doar o parte din ei vor beneficia de indexarea pensiilor. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Ce cred pensionarii:
are foto: miciiala, nemțeanu, șenchea, albu, comănici,
Anica Mîcîială, 77 de ani, pensionară: „Această mărire e prea mică, sînt prea puțini bani. La o pensie de două milioane de lei, am primit deja o mărire de 51.000 de lei și vă întreb și pe dumneavoastră ce pot să fac cu banii ăștia? Sînt bolnavă cu inima și vă spun sincer că nici măcar unul dintre medicamentele care-mi trebuie lunar nu-l pot cumpăra cu suma asta. Dacă nu aș avea copii și nepoți care să mă ajute, cu siguranță nu m-aș fi putut descurca. Este o glumă mare din partea lor”.
Maria Nemțeanu, 65 de ani, pensionară: „Părerea mea este că sînt foarte puțini bani. Ei măresc prețurile la gaze, sînt alimente pe care eu nu le cumpăr pentru că nu-mi permit. Nu pot să spun că sînt mulțumită. Dacă nu m-ar ajuta copiii și cumnatul, probabil nu aș avea cum să supraviețuiesc. Cum poți să te descurci cu două milioane de lei pe lună”.
Constantin Șenchea, 59 de ani, pensionar: „Ce părere să am? Asta nu-i mărire. După ce că ți-o dă după trei luni, mai este și mică pe deasupra. Mie mi-au mărit pensia cu numai 60.000 de lei. Dacă noi nu ne putem plăti întreținerea, ce să facem cu 60.000 de lei? Asta e ca să ne închidă gura”.
Viorica Albu, 53 de ani, pensionară: „E egală cu zero această mărire. Cu 30.000 de lei ce se poate face? A, da, îi iau două kilograme de lapte în plus nepoțelului meu. Nici nu știu ce să spun, dacă e de rîs sau de plîns?!”
Maria Comănici, 63 de ani, pensionară: „O nimica toată. Prețurile se măresc în continuare, iar noi nu putem face nimic. Pe zi
ce trece ne permitem din ce în ce mai puține. Cu banii pe care mi-i dau acum în plus nu-mi pot permite nici un kilogram de carne. Chiar acum am fost și mi-am plătit telefonul, urmează să merg în piață să-mi cumpăr tei pentru ceai, pîine și mai văd eu ce mai cumpăr, și gata, se termină banii. Apoi trebuie să aștept să vină cealaltă lună și pensia și tot așa”. (A consemnat Geanina ISTRATE)
Lasă un răspuns