• la unele partizi, prețurile au mers peste dublul pornirii
• rășinoasele au fost la fel de disputate ca și fagul
Marea licitație de primăvară pentru masă lemnoasă pe picior din cota anului 2003 s-a transformat, ieri, într-o bătălie crîncenă pentru adjudecarea exploatării. Direcția Silvică a fost gazda unei competiții acerbe pentru mare parte din partizile puse în joc. Deși în iarnă lupta se dă pentru în ocoalele silvice situate mai la șes, acum au intrat în horă și cele de munte. Numărul agenților economici prezenți a fost mult mai mic ca-n luna decembrie, adică numai 53, dar asta nu a împiedicat o bătălie în toată regula pentru obținerea exploatării masei lemnoase pe picior.
Bușteanul fasonat a intrat în negocieri
De regulă, arborii care pot fi exploatați de către agenții economici – așa-numita masă lemnoasă pe picior – fac obiectul a cel puțin două licitații mari, una în iarnă și alta în primăvară. La sfîrșitul fiecărui an, Regia Națională a Pădurilor repartizează Direcției Silvice Bacău cota de masă lemnoasă care poate fi dată pentru exploatare. Aceasta se împarte în trei părți: una destinată nevoilor proprii, o alta direcționată către populație, iar grosul merge către agenții economici. Ultimii își adjudecă dreptul de exploatare la licitațiile organizate de instituție. Ultimul an a fost profitabil, deoarece pădurile băcăuane au suplinit lipsa de fag de la două direcții silvice mari, Suceava și Neamț, care au avut doborîturi masive de rășinoase și le-au valorificat pe acestea.
Prima fază a licitației de ieri a fost cea pentru masă fasonată – bușteni aflați în depozitele Direcției sau scoși la drum auto -, care s-a desfășurat în plic închis. Cei aproximativ 1.500 de mc au fost vizați de 11 agenți economici, iar esențele sînt diferite: fag, rășinoase, cireș, tei, paltin etc. Adjudecarea lor nu a adus lucruri spectaculoase. Loturile respective sînt mici, volumul pus în vînzare mergînd de la cîțiva metri cubi pînă aproape de 200 de mc. Prețurile și pașii sînt stabiliți înainte de licitație, iar cîștigătorii se stabilesc, de regulă, în funcție de cine dă prețul mai ridicat. Trebuie menționat însă că o mare parte din loturile puse în joc vor fi negociate ca prețuri. Ele se află la a treia licitație și au un singur ofertant. De regulă, la negocieri prețurile mai dau înapoi puțin dar Direcția Silvică nu poate coborî sub anumite limite.
Bătălie crîncenă pentru arbori subțiri
Licitația pentru masa lemnoasă pe picior a fost un adevărat război. Nu mai puțin de 53 de agenți economici din județele Bacău, Neamț, Vaslui, Harghita sau din București au fost prezenți ieri, în încercarea de a obține dreptul de exploatare a masei lemnoase, în volum de circa 69.000 de mc. Deși fagul a fost actor principal, de această dată au existat partizi unde s-au disputat la fel de tare rășinoasele sau teiul. De altfel, lupta a început încă de la prima partidă din Ocolul Silvic Agăș. Cei 2.017 mc de masă lemnoasă exploatabilă, cu esență predominantă fagul, au avut drept preț de plecare 403.000 de lei/mc. Șapte agenți economici s-au înscris în cursă, dar a avut cîștig de cauză ATP SRL, cu 603.000 de lei/mc. La fel s-a întîmplat și la următorul lot, adjudecat cu 734.000 de lei/mc, față de prețul inițial de 458.000 de lei/mc.
Una din surprize a fost disputa pentru adjudecare partizilor de rărituri (arbori subțiri, rezultați din tăierile de rărire, considerați de calitate inferioară – n.r.) din Ocolul Silvic Comănești. Una dintre ele, de 330 de mc, cu esență principală rășinoase, a fost avută în vedere de șapte participanți. În final, competitorii rămași în cursă au fost AF Mazilu și Darmex SRL. A cîștigat prima, dar numai după ce s-a ajuns la aproape 247.000 de lei/mc, deși prețul de plecare fusese de numai 146.875 de lei/mc (corespunzător calității lemnului). O altă partidă de același fel a fost și mai crîncen disputată. Treisprezece agenți economici s-au înscris ca să obțină aproape 900 de mc de rășinoase, răritură. Jumătate din ei au licitat, pînă cînd au rămas în cursă doar Gafran, Darmex și Vortex SRL. Partida a fost adjudecată de Gafran, dar prețul a urcat de la 199.000 de lei/mc pînă la aproape 520.000 de lei/mc. Cei prezenți comentau că valoarea era mai degrabă justificată de alte clase de arbori exploatabili, superiori, nu de rărituri.
O parte din firme au vrut cu orice preț anumite parchete de exploatare
Și arborii de clasă superioară au fost puternic disputați. O partidă de fag, din Ocolul Silvic Moinești, a fost adjudecată de societatea New Star din Piatra Neamț, dar după o luptă acerbă cu Atalanta Internațional, o societate româno-germană cu sucursală în localitatea Agapia, județul Neamț. În aceste condiții, prețul s-a dus de la 371.000 de lei/mc la aproape 714.000 de lei/mc. O altă partidă, tot fag, a fost cîștigată de firma Bestwood cu 730.000 de lei/mc, față de un preț de plecare cu 280.000 de lei mai mic.
Două partizi au fost spectacole în regulă. La o partidă de fag unde prețul inițial era 386.000 de lei/mc, disputa s-a dat între Bestwood și Atalanta Internațional. În final, lemnul a fost obținut de firma New Star la ultimul pas, cu 861.000 de lei/mc. În Ocolul Silvic Traian, 2.633 de mc de tei au fost adjudecați cu 831.000 de lei/mc de Trans Liliana, în detrimentul Lafor SRL, deși plecarea a fost de la 375.000 de lei/mc.
Și alte firme mari au trebuit să dea prețuri mari pentru a obține lemnul dorit. Silvandor a trebuit să ridice prețul de la 408.000 de lei/mc la 768.000 de lei pentru a obține dreptul de a exploata o partidă cu predominanță fag în Ocolul silvic Mănăstirea Cașin și a fost obligată să dubleze prețul la un lot similar din aceeași zonă. Chiar și firme mai mici s-au concurat puternic. Novae Sarmis a obținut o partidă de tei în Ocolul Silvic Sascut la mare luptă cu Mondosilva. Al doilea competitor a adjudecat în dauna primei o altă partidă, dar de fag și tot după ce aproape a dublat prețul.
„Lemnul destinat agenților economici s-a epuizat, practic, astăzi (n.r. – ieri) – ne-a declarat directorul general al Direcției Silvice, Viorel Ghelasă. Mai este o rezervă de 20 de procente, care nu va fi licitată pînă în toamnă”. Cele 20% din masa lemnoasă pe picior sînt păstrate în rezervă pentru cazurile extreme, dacă apar doborîturi de furtună sau alte distrugeri.
Pe de altă parte, inginerul-șef al instituției, George Brăiescu, șef al comisiei de licitație ne-a explicat că „anumite esențe nu pot fi exploatate vara,cum este cazul fagului, așa că acum este perioada de vîrf. De asemenea, primăvara există orientarea pe alte esențe, cum este teiul, care este un lemn valoros. De aceea, bătălia fost mare”.
Ceea ce nu s-a adjudecat va fi exploatat de angajații Direcției și va fi valorificat pînă în toamnă ca masă fasonată. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns