• Andrei Poloțcu, de 78 de ani, vrea să-și găsească sfîrșitul la Mănăstirea ortodoxă „Sfîntul Ioan”, deși este catolic • el spune însă că nu se va călugări și că nici nu va renunța la religia lui • Andrei Poloțcu trăiește de 13 ani în Azilul din Bacău, iar marea lui tristețe se datorează faptului că nici unul din cei șase copii nu-l mai vizitează de ani buni
Un asistat din Centru de Îngrijire și Asistență Bacău s-a decis să meargă la mănăstire. Andrei Poloțcu, de 78 de ani, nu vrea să plece de la azil pentru că nu-i place mîncare sau celelalte servicii de care beneficiază, ci pur și simplu pentru că vrea să fie mai aproape de Dumnezeu. Ineditul poveștii sale derivă din faptul că, deși este catolic, bătrînul își dorește să petreacă restul vieții într-o mănăstire de călugări ortodocși. Cu toate acestea, nu vrea să se călugărească și nici să se lepede de religia catolică. Pur și simplu așa i-a venit lui, fără prea multe explicații. Iar demersurile sale pe lîngă Patriarhie și Episcopia Romanului au dat roade. Așa că astăzi, 29 iulie, va pleca la Mănăstirea „Sfîntul Ioan” din Suceava.
Andrei Poloțcu a fost părăsit de familie în urmă cu 13 ani. „Eu sînt de loc din Fărăoani. Am fost căsătorit și am șase copii. O singură fată mai este în țară, în Ardeal. Este fără serviciu, bolnavă și abia poate trăi de pe o zi pe alta și să aibă grijă de nepoții mei. Nu are cu ce să mă ajute, așa că strîng eu cîte ceva să le duc nepoților de Crăciun, cînd mă duc la ei. Ceilalți copii sînt plecați prin Italia și nu mai știu nimic de ei. Am auzit că le merge bine și atît”, își începe povestirea cu lacrimi în ochi moș Poloțcu.
Grija lui pentru nepoți i-a atras și neplăceri în cămin, deoarece el a strîns încă de acum doi ani napolitane, sucuri, conserve, biscuiți și eugenii pentru a le duce cadouri de Crăciun nepoților. Darurile ascunse cu grijă pe balcon au fost găsite de conducerea azilului, care a dispus să fie aruncate. „Gestul bătrînului este unul de mare mărinimie, dar deja produsele strînse de el erau expirate și stricate. Nu puteam să risc să plece cu ele în Ardeal și să își îmbolnăvească nepoții. Așa că sub ochii lui am aruncat eugeniile la porci. S-a supărat pe mine și mi-a spus că de așa batjocoră nu a mai avut parte, dar era și sănătatea lui în pericol”, ne-a povestit Daniela Ruseanu, directoarea Căminului de bătrîni.
Nu m-am gîndit niciodată că o să ajung la mănăstire
Viața bătrînului nu a fost deloc ușoară. Pînă în 1963, a lucrat pămîntul din Fărăoani. Apoi s-a angajat la Căile Ferate și a lucrat în aproape toată țară. După ani grei de muncă, a ieșit la pensie cu doar 1,1 milioane de lei pe lună. Bani care nu-i ajung să plătească nici contribuția lunară pentru întreținerea în Azil, care este de 1,7 milioane de lei. Însă supărarea lui cea mai mare este că odraslele nu mai dau nici un semn de viață și că, în 13 ani, nu a primit de la ei nici măcar un biscuite.
La cei 78 de ani, Andrei Poloțcu mai are o singură dragoste: iubirea de Dumnezeu. De aceea, el s-a hotărît să părăsească azilul și să trăiască la o mănăstire ortodoxă. Pentru el diferențele de religie nu există. „Important este ce ai în suflet și ce gîndești. Dumnezeu le vede și pe cele bune, dar și pe cele rele pe care le facem. Nu contează că sîntem ortodocși, catolici sau de alte religii. Toți sîntem copii lui Dumnezeu. Am vorbit la Suceava și episcopul mi-a spus că mă va primi la mănăstire. I-am spus că sînt catolic și că așa vreau să mor, iar el mi-a arătat biserica catolică de peste drum. Am fost primit la mănăstirea ortodoxă, dar mă voi putea ruga la biserica catolică”, ne-a povestit Andrei Poloțcu.
De Mănăstirea „Sfîntul Ioan” din Suceava, bătrînul a auzit cu mulți ani în urmă. „Fiul meu cel mare a terminat școala primară și apoi s-a înscris la Suceava, la o școală de ucenici. Mergeam la el cu mîncare și, de cîte ori îl vizitam, treceam și pe la mănăstire. Atunci am fost prima dată și mi-a plăcut foarte mult, dar nu am crezut niciodată că mă voi retrage acolo. Poate o fi fost un gînd la un moment dat, dar a trecut foarte repede. Anul acesta am trimis scrisori, să fiu primit acolo. Într-o zi am plecat la Suceava, am vorbit la Episcopie și am obținut avizul de primire”, mai spune Andrei Poloțcu.
Bătrînul din Faraoani va pleca astăzi din cămin. Conducerea unității a fost anunțată din timp că astăzi va veni un călugăr de la Suceava, care va face toate demersurile ca să-l mute pe bătrînul catolic în mănăstirea ortodoxă „Sfîntul Ioan”. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns