• proaspăt întoarsă din spital, o femeie în vîrstă de 75 de ani din Bacău s-a trezit că nu mai are nici un acoperiș deasupra capului
La cei 75 de ani ai săi, Maria Zugravu din municipiul Bacău ar fi trebuit să aibă o bătrînețe liniștită și lipsită de griji. Nu avea pensie prea mare însă, cu cei două milioane de lei pe care îi aducea poștașul în fiecare lună, ar fi putut trăi. În luna august a acestui an, soarta femeii a luat-o razna. În condiții care, cel puțin pînă acum, au rămas învăluite în mister, bătrîna a rămas fără garsoniera pe care o avea în proprietate, pe strada Ardealului. Nimeni nu poate spune cine i-a cumpărat-o, în ce condiții și, mai ales, cu cîți bani. În condițiile în care o garsonieră în această parte a Bacăului se vinde cu 300 – 350 de milioane de lei , bătrîna are acum un carnet de CEC pe numele său pe care se află depozitați o sută de milioane de lei. I
eri dimineață, înainte de a veni la serviciu toți salariații Primăriei Bacău, plînsetele bătrînei se auzeau în toată clădirea. „Am ajuns, la anii mei, să dorm în gară”, li se plîngea bătrîna gardienilor aflați la intrarea în primărie. Cazul a fost preluat imdiat de inspectorii Corpului de Control al Primarului. „Singura soluție de moment a fost aceea a internării bătrînei, pentru cîteva zile, la Centrul Social de Asistență de pe strada Ștefan cel Mare”, ne-a declarat Mihaela Iordănescu, inspector în Corpul de Control al Primarului . Odată cazată aici, bătrîna s-a mai liniștit și a început să le povestească inspectorilor primăriei cîte ceva din ceea ce i s-a întîmplat.
„Ce s-a întîmplat din august, nu își mai aduce aminte. Știe doar că i s-a făcut rău, că a fost internată la Fundeni și că acum, cînd s-a întors acasă, nu mai are unde să își pună capul pe pernă”, ne-a povestit Mihaela Ionrdănescu. Din cîte se pare, bătrîna a făcut un infarct în momentul în care și-a dat seama că a rămas fără casă. „Nu mai țin minte. Știu doar că am fost dusă cu salvarea la spital”, încerca să ne povestească femeia.
„Din cîte se pare, bătrîna și-a vîndut garsoniera unei familii care acum este plecată din țară. Ceea ce e greu de înțeles este cum de a fost posibil ca un constract de vînzare cumpărare în care este implicată o persoană în vîrstă singură, fără soț și fără copii, așa cum este Maria Zugravu, să fie autentificat de un notar în absența unui tutore legal care să reprezinte interesele bătrînei. În plus, legea spune că, în aceste condiții, nu poate fi încheiat un act de vînzare – cumpărare fără ca persoana care achiziționează bunul să nu își ia angajamentul că va lua în întreținere persoana în vîrstă. Deocamdată nu avem o copie după actul de vînzare – cumpărare și nici nu cunoaștem, măcar, cabinetul notarial la care a fost autentificat un astfel de act, în eventualitatea în care acesta există”, a mai precizat Mihaela Iordănescu. Paula Stoica, asistentul social care a preluat-o în grijă pe Maria Zugravu, a precizat aseară că bătrîna poate rămîne în Centrul Social de Urgență aproximativ două săptămîni. În tot acest timp, inspectorii Serviciului Public de Asistență Socială Bacău, împreună cu inspectorii de specialitate din cadrul Primăriei, vor trebui să încheie toate formalitățile legate de internarea bătrînei într-un azil. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns