Reprezentanti ai institutiilor spitalicesti din toate orasele judetului Bacau, ai celor mai importante fundatii si ONG din aceasta zona, au participat la inceputul acestei saptamini, la Centrul rezidential de îngrijire a persoanelor virstnice „Sfintul Stefan cel Mare” Hirja, la simpozionul „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate (socio-medicale si religioase)”. Organizat cu prilejul Anului omagial al Tainei Sfintului Maslu si al îngrijirii bolnavilor, simpozionul a debutat prin cuvintul de binecuvintare al Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Preasfintia Sa a evidentiat rolul sacroterapiei al Bisericii în societatea civila. “În viata noastra de toate zilele uitam ca Dumnezeu ne poarta de grija în chip nevazut.
El nu are alte miini decit miinile noastre, nu are alta forma decit forma noastra creatoare, nu are alta vointa decit vointa noastra. În fiinta lui Dumnezeu nu exista optiunea de rau, totul fiind pozitiv. Noi cunoastem putin din ceea ce este Dumnezeu în fiinta lui. Ceea ce avem noi din El este chipul, care trebuie modelat. Noi Îl simtim pe Dumnezeu atunci cind avem nevoie de ajutorul celuilalt. Dumnezeu ne-a creat ca sa traim în comuniune de persoane. Comuniunea presupune ca fiecare sa se regaseasca în celalalt si sa-l accepte asa cum este.
Copiii si batrinii au nevoie de sprijinul nostru. Iar batrinetea nu trebuie sa fie o fatalitate, ci o împlinire. În ultima parte a vietii, la batrinete, omul crestin este neputincios fizic, dar împlinit spiritual. De aceea, noi trebuie sa intervenim constiincios pentru ca ultima parte a vietii batrinilor sa fie o împlinire. Scopul Bisericii este acela de a fi prezenta, fara sa deranjeze, acolo unde este nevoie. Intervenim, asemeni sarii in bucate, cit trebuie si unde trebuie pentru a da savoare vietii. Batrinii din acest centru, dincolo de îngrijirea medicala, primesc asistenta spirituala, ceea ce este deosebit de important”, a remarcat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului si Bacaului.
În continuare, PS Ioachim Bacauanul a multumit celor prezenti pentru ca au raspuns invitatiei Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului de a participa la simpozion. De asemenea, Preasfintia Sa si-a exprimat nadejdea ca astfel de întilniri vor continua. “Dumnezeu sa binecuvinteze începutul acestor lucrari care speram sa fie benefice pentru toti cei prezenti. Felicitam pe toti participantii la acest simpozion si nadajduim ca toate concluziile pe care le veti trage vor fi pozitive. În ceea ce priveste activitatea sociala a eparhiei noastre, acesta este unul din multele asezaminte de ocrotire sociala. De aceea, cautam sa încheiem parteneriate cu dumneavoastra, cei care sunteti dedicati activitatilor social-caritabile”, a încheiat Preasfintia Sa.
Parteneriate cu Biserica în domeniul social
În continuarea programului s-a vorbit despre rolul spiritual al medicului în îngrijirea batrinilor si a bolnavilor, dupa care s-a facut referire la misiunea asistentului medical si a kinetoterapeutului. “Dupa ce activitatile centrului nostru au fost cunoscute de invitatii la simpozion, am prezentat experienta institutiei pe care o reprezentam. Este important faptul ca am avut reactii pozitive din partea spitalelor care compun serviciul medical al judetului Bacau, la dorinta Bisericii de a implica în activitatile medicale. Aceste institutii medicale s-au aratat deschise pentru o colaborare intensa cu Biserica. Reprezentantii caminelor de batrini, ai ONG-urilor, ai asociatiilor pentru virstnici, ai Consiliului Judetean Bacau si ai Prefecturii Judetului Bacau au avut un rol important în demersul acestui simpozion”, a relatat pr. Ilarion Mita.
“Reactii pozitive” din partea reprezentantilor spitatelor
În partea a doua a întilnirii, fiecare institutie si-a prezentat experienta în demersul pe care îl întreprinde în furnizarea de servicii sociale. De asemenea, s-a vorbit despre rolul Bisericii în furnizarea de servicii sociale si medicale, dar si despre terapia holistica.
“Am învatat cu totii cit de important este sa fim împreuna în demersul de a ajuta persoanele vulnerabile. Suntem bucurosi pentru ca prin acest simpozion ne putem împartasi experientele si sa ne punem de acord în încheierea de parteneriate care sa vina în sprijinul persoanelor din categoriile defavorizate”, a declarat pr. Ilarion Mita. Simpozionul „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate (socio-medicale si religioase)” se deruleaza în zilele de 16-17 iulie în cadrul proiectului „Din suflet si cu credinta pentru virstnicii nostri – îmbunatatirea calitatii serviciilor de îngrijire socio-medicala oferite persoanelor aflate în asezamintul social-filantropic din Hirja”, cofinantat de Consiliul Judetean Bacau. Tematica simpozionului, initiat de pr. Ilarion Mita, cuprinde urmatoarele puncte: oferirea de servicii sociale persoanlor virstnice institutionalizate, importanta schimbului de experienta si a comunicarii directe fara scop concurential în centrele rezidentiale de îngrijire a persoanelor virstnice si rolul terapiei spirituale în viata persoanelor virstnice din centrele rezidentiale.
Reamintim faptul ca Centrul de la Hirja, în care beneficiaza de asistenta medicala si spirituala un numar de 60 de batrini, în marea lor majoritate imobilizati la pat, este sustinut material si financiar de Eparhia Romanului si Bacaului, functionînd de sase ani sub patronajul si coordonarea directa a Preasfintitului Episcop-vicar Ioachim Bacauanul.
Anca a zis
Pacat e ca PS se incurca in cuvinte sforaitoare si face greseli dogmatice. Dumnezeu nu este atropomorf si, sub nicio forma, nu are vointa noastra! Cand esti un teolog slab, nu iti dai seama de diferentele dogmatice… Este laudabil ca se ocupa de batrani, dar acesti bani pentru sustinerea centrelor de zi pentru elevi si pentru asezamantul de la Harja se aduna cu foarte mari sacrificii de la toate parohiile, nu din contributia personala a ierarhului! Darile si atxele ilegale cerute de la pariohii pentru rviste mediocre si vesminte faloase, pentru analize medicale care burdusesc buzunarele unora si pentru multe altele, depasesc de multe ori veniturile majoritatii parohiilor din Arhiepiscoie. Dar episcopului nu-i pasa. Isi pune cateii sa latre sa te impresioneze, sa te ameninte ca te scoate in strada daca nu platesti. Si te imprumuti ca sa faci fata…sa nu ramai de rasul lumii. Nu stim pana cand vom suporta biruri si nedreptati…