Vestea ca baza de date a Politiei Romane a fost compromisa in luna iunie a devenit publica in cele din urma. Mediafax a lansat informatia si spune ca cele doua programe folosite pentru recunoasterea faciala si identificarea amprentelor suspectilor nu mai functioneaza din cauza unor probleme tehnice, verificarile fiind astfel ingreunate pentru ca amprentele suspectilor sint comparate manual.
Programele afectate sint folosite de criminalisti pentru identificarea suspectilor, iar acestea nu mai pot fi folosite din 20 iunie 2012 cind a fost raportata o defectiune la sistem. Se pare ca in prezent, a fost facuta achizitia pentru un nou sistem de alimentare, iar informaticienii lucreaza la remedierea defectiunilor. Pina atunci, politistii sint nevoiti sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le preveleaza de la faţa locului, operatiune care ingreuneaza procedura.
Aceasta problema afecteaza inclusiv activitatea politistilor din teritoriu, acestia neputind accesind baza de date de la nivel central. Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau spun ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ca problema este in curs de rezolvare. Conform declaratiilor facute de comisarul sef Gabriel Tiru, directorul Institutului de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), defectiunea tehnica nu afecteaza continutul de date, iar verificarile se fac in continuare. La rindul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, declara ca s-au demarat procedurile de verificare a sistemului pentru a fi depistate elementele care au dus la nefunctionarea lui la capacitate maxima.
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, iar programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate. (R.I.)
Lasă un răspuns