• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / BAZAR Influența discursului epocii

BAZAR Influența discursului epocii

Ziarul de Bacau 28 februarie 2004 Lasă un comentariu

LikeShare

Constantin CĂLIN

Versurile lui Bacovia „au prins” și-au devenit curente pentru că nu de puține ori expresiile din care sînt alcătuite preexistau în memoria colectivă. Contribuția sa constă în faptul că le-a imprimat un ton specific. Sub acest aspect, felul său de a proceda se aseamănă cu cel al lui Caragiale. Formula „mulțimea anonimă”, de pildă, nu e o creație de-a sa. Nici „se va avea în vedere”, o apostilă, echivalentă cu „se pun ad acta”. Prima avea deja o carieră în jurnalistică, a doua în grefierie. Nouă e însă combinația dintre ele: „Mulțimea anonimă se va avea în vedere”, în care în locul gravității fiecăreia dintre părți se ivește scepticismul și ironia. Un altfel de a spune că (lucru pe care noi îl știm) „clasa muncitoare merge în Paradis”! Și alte formule („bucăți de noapte”, „femeia modernă”, „viața proletară”, „zurnetul de bani” etc.) sînt, de asemenea, preluări din limbajul epocii. Cu alt înțeles, „bucată de noapte” se întîlnește (înainte cu mai bine de un deceniu ca lui Bacvovia să-i apară volumul de poeme în proză din 1926) la Tudor Arghezi: „Din balconul Teatrului zării spînzurînd, ca o bucată de noapte, drapelul negru…”. Cît despre „zurnetul de ban”, – e un calc după „le cliquetis des monnaies”, expresie folosită de diverși autori, între care Edouard Schure, în celebra sa carte Les grands inities (cu peste o sută de ediții), atunci cînd povestește scena alungării zarafilor din Templu de către Iisus. În „Proză”, Bacovia face aluzie la cei care profanau și ucideau amorul cu „zurnetul de bani”: „Aci, prozaici pămînteni,/ Pe drumuri a murit,/ De zurnetul de bani înăbușit,/ În lumea asta cu dugheni”.

Mult mai întinsă decît se bănuiește, influența discursului epocii asupra lui Bacovia poate fi demonstrată și la nivelul cuvintelor. Iată două dintre ele: „social” și „democrat”. La începutul secolului XX, primul era foarte des întrebuințat atît în limbajul politic, cît și în limbajul economic: „firmă socială”, „semnătură socială”, „capital social”, „an social” etc. Bacovia îl folosește în peste zece locuri din opera sa. Reamintesc cunoscutele versuri din Plumb: „Tot mai citești probleme sociale” și „Ning la cinematografe grave drame sociale”, dar și pe „Să beau,/ Acest cîștig social” sau „Cauze din etern/ Și social…”, din „Postume”. Cuvîntul figurează și în proză. În „Dintr-un text comun”, Sensitif și Marieta își doresc „o altfel de viață socială”, iar autorul vorbește, mai departe, de o domnișoară cu „mofturi sociale”, de „împrejurări de schimbări sociale”, de „clasele sociale de cititori” ori face aluzie la mișcările pentru „drepturi sociale”. Îl găsim și în „Impresii de roman”: „Se părea că socialul întîrziase și trebuia grăbit spre o cultură nouă”. Nu lipsește nici din limbajul recenzentului, care remarcă la Macedonski „un fond de poezie socială”.

Celălalt cuvînt, „democrat”, era folosit, în epoca menționată, și mai abuziv decît „social”, însă, nu o dată, în răspăr, ironic, de către scriitori și publiciști. Întîi pentru a demonstra că pretinsa „democratizare” (cu care se lăudau politicienii vremii) e o ficțiune. Al doilea, pentru a-și exhiba situația materială, – una inferioară meritelor. Urmînd un proces de degradare rapidă, „democrat” ajunge să însemne „sărac”, „comun”, „ordinar”. Astfel, prin contrast cu „trăsurile de plimbare” și automobilele luxoase, tramvaiul, în care simți în coaste cotul tovarășului de călătorie, e numit un „vehicul democratic”, cu „vagoane democratice”. În limbaj polemic, „democratice” sînt mereu vulgaritatea, agresivitatea, mentalitatea primitivă. „Mărturisesc – scrie Izabela Sadoveanu, într-un comentariu pe marginea unei cărți de Al. Cazaban – că am fost trezită uneori foarte brusc din iluziile mele de occidentalism prin unele răspunsuri primite de la scriitori!… Răspunsuri democratice, cu un vocabular, cu un ton și niște atitudini de o trivialitate pitorescă, sau ocări ordinare, plate și nedemne, ocări de mahala, care te miri cum au putut fi imprimate și mai ales semnate de… pretinși literați și intelectuali!”. Într-un roman postbelic, fuga unei femei din „lumea bună” cu „șofeurul” e justificată de o „baroneasă” ca efect al „democratizărtii”, în felul următor: „În lumea «noastră» (i se adresează ea unui pictor) așa ceva e permis… De altminteri nu observi dumneata că în fiecare zi ne democratizăm tot mai mult!… De ce nu ne-ar fi îngăduite și nouă, mă rog, unele capricii democratice?…”. Cînd scrie, în „Plumb de iarnă”, „Umbra mea se adîncește-n cartiere democrate”, Bacovia adună în acest vers toată tristețea și ironia condiției sale, determinată de o „democrație” încă de pe atunci „originală”. Ca o acoladă cu cele spuse în paragraful precedent, mai amintesc că între personajele din „Impresii de roman” sînt și „doi sociali: Democrat și Proletar”. „Democrat și Proletar să clătească sticlele, pentru a le aduce umplute de la sociabilul negustor din șosea”. Membri ai unei redacții, celor doi le reveneau și alte sarcini: tipografie, abonamente.

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești

Programul SOMA de colectare a deșeurilor reziduale și reciclabile, din perioada 12 – 17 mai 2025

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Macrou la FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești
  • Dragos la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • Ștefan la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • Nafets la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Dl.Trandafir la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău