• reprezentanții BCR și-au motivat cererea prin faptul că de la declanșarea procedurilor în instanță s-au mai adunat penalități • la rîndul ei, sucursala Moinești a cerut instituirea unei creanțe asupra fabricii de nutrețuri combinate de la Buhuși, pentru că fabrica era girată de Haidău pentru o datorie a unei alte societăți
La ultimul termen de judecată în procesul de faliment al societății Nutrivit din Buhuși care i-a aparținut lui Gheorghe Haidău și Eugen Mlinte, creditorii acesteia în majoritate au cerut majorarea cuantumului datoriilor pe care le au de recuperat. Intrată în procedură de faliment de la sfîrșitul anului trecut, firma buhușeană, care era catalogată drept „afacerea vieții” lui Gheorghe Haidău, a fost ținta tuturor reprezentanților societăților care au de recuperat bani de la fabrica de nutrețuri combinate.
Silviu Drăgan, administratorul judiciar al firmei, a depus în instanță raportul de activitate referitor la cauzele care au dus la starea de astăzi a firmei, fără să facă însă referiri și la conținutul acestuia.
Reprezentanții Băncii Comerciale Române (BCR) le-au cerut judecătorilor de la Secția Comercială a Tribunalului Bacău să aprobe cererea de majorare a creanțelor pe care le are de recuperat de la firma Nutrivit. „Ne motivăm cererea prin faptul că, de la depunea cererii și pînă acum, dobînzile au curs. De asemenea, la această cerere de majorare a creanței mai adăugăm alte patru miliarde ce reprezintă contravaloarea unor bilete la ordin cu care firma Nutrivit a garantat împrumutul unei alte societăți, pe care nu le-a onorat. Tot cu această ocazie, mai depunem o cerere de instituire a unei creanțe din partea sucusalei BCR Moinești și asupra fabricii de nutrețuri combinate de la Buhuși. Fabrica a fost garantată pentru un împrumut care a fost luat de societatea Auto Alfa Moinești, pe care aceasta nu l-a mai returnat. În aceste condiții, înțelegem să ne îndreptăm împotriva girantului, așa cum spune legea”, a arătat juristul BCR. Reprezentanții băncii le-au mai cerut judecătorilor să se pronunțe asupra cererii de a se trece la executarea garanțiilor pe care le deține firma Nutrivit printr-un executor propriu, al băncii. Cererea reprezentanților BCR i-a cam luat pe nepregătite pe ceilalți creditori, care au contestat graba BCR de a vine bunurile firmei Nutrivit. Ei au arătat că la ședință nu erau prezenți toți cei care au de recuperat bani de la Nutrivit și că administratorul judiciar trebuie să-i anunțe măcar pe toți cei înscriși în tabelul creditorilor despre cererea BCR. „De fapt, tabloul creditorilor nu este nici măcar definitivat. Mai trebuie cel puțin două termene pînă cînd se vor înscrie toți cei care au de recuperat bani. Abia apoi urmează să se pronunțe și ei cu privire la cererea BCR. Noi apreciem că o asemenea cerere este prematură”, a adăugat și avocatul societății Nutrivit. Judectorii au dat doar termen la proces, urmînd ca asupra cererilor înaintate de BCR să se pronunțe pînă atunci.
Cine sînt creditorii?
Deocamdată, pe lista creditorilor figurează zece instituții. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are de recuperat 400 de milioane de lei, pentru perioada de pînă la finele anului 2002. Consiliul local Buhuși are și el de primit 160 de milioane de lei, contravaloarea impozitului pe clădiri, teren, mijloace de transport și altele, pentru care s-a emis deja titlu executoriu. Cu aproape 200 de milioane de lei figurează și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Dintre instituțiile statului, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) are de recuperat suma cea mai mare, adică peste 10 miliarde de lei. „Menționăm că suma este provizorie și ca urmare a controlului fiscal care se efectuează în această perioadă la Nutrivit urmează ca insituția noastră să-și completeze cererea”, a atenționat cu privire la intenția sa și DGFP Bacău. În afară de Agenția BCR Buhuși, care s-a înscris cu o creanță de aproape 100 de miliarde de lei, la dosar au mai depus cereri de înscriere în listă SC Portas, cu aproape un miliard de lei, SC Infobac, societate la care acționar era Gheorghe Haidău, 4,3 miliarde de lei, Rapid Trans Line, pentru aproape 100.000 de euro, SC Expo Marchet din Arad, cinci miliarde de lei, și alte două societăți care au de recuperat de la Nutrivt una un miliard de lei, iar cealaltă peste 100 de milioane de lei. Cum tabloul creditorilor nu este încă definitivat, suma totală a datoriilor încă nu este cunoscută. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns