• Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania Cluj, este cel mai important personaj arestat în acest dosar • el a fost suspendat ieri și din funcția de director executiv al Camerei de Comerț din Cluj • Pop este acuzat de spălare de bani, fals, uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri • lui i se impută acordarea ilegală a unor credite în valoare de 19 miliarde de lei lui Benoni Beca, patronul firmei Amapolla Prest • deși se depistase în bancă un prejudiciu de peste 140 miliarde de lei, Pop nu a dispus executarea garanțiilor bancare • avocatul lui Pop va face plîngere împotriva măsurii arestării
Vestea despre arestarea lui Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania în perioada 1993 – martie 2002, a tulburat și mai mult apele în dosarul „Transilvania”. În cursul nopții de 19 noiembrie, Iosif Pop a fost arestat, la Bacău, de procurorii Parchetului Național Anticorupție (PNA) după o audiere de mai bine de opt ore, timp în care a fost confruntat cu fosta directoare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania, Carmen Negoiță, și cu liderul grupului „alcool”, omul de afaceri Benoni Beca. În urma confruntărilor, pe numele lui Pop s-a emis un mandat de arestare preventivă de 30 de zile. El este acuzat de înșelăciune bancară, fals și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni și spălare de bani. Lui i s-a imputat și că în perioada 2000 – 2001 a acordat credite ilegale în valoare de 19 miliarde de lei lui Benoni Beca, patronul firmei Amapolla Prest, pe baza unor documentații neconforme cu realitatea. Procurorii au ajuns la concluzia că banii au fost folosiți în alte scopuri. Iosif Pop se mai face vinovat, în opinia procurorilor, și de faptul că, deși a fost constatat un prejudiciu de peste 140 de miliarde de lei, el, în calitate de președinte al băncii, nu a luat măsuri pentru executarea garanțiilor bancare.
În arestarea lui Pop, un rol decisiv a avut o casetă audio deținută de omul de afaceri Benoni Beca din care rezultă că fostul președinte al Băncii Transilvania nu numai că știa de derularea unor credite neperformante la Bacău, ba chiar le coordona. Procurorii l-au luat la întrebări pe Pop în privința a două credite, în valoare de 19 miliarde de lei. Cel mai mare este de 15 miliarde de lei și i-a fost acordat lui Benoni Beca pe 13 noiembrie 2001. Conform documetației, banii urmau să fie folosiți șase miliarde pentru investiții, iar nouă miliarde pentru producție. Se pare că acești din urmă bani au fost cheltuiți pentru achitarea unor datorii scadente la valutiști. Beca a mai obținut un alt credit, în valoare de 4,3 miliarde, pe 30 noiembrie 2001, la doar două săptămîni diferență după primul împrumut din bancă, pentru nevoile curente ale societății Amapolla. Pentru cele două credite, Beca a depus garanții linia de vinificație de la Dealu Morii și fabrica de alcool de la Valea Mare. În prezent, cele două bunuri sînt puse sub sechestru de către lichidatorul judiciar.
La audierile în urma cărora a fost arestat Iosif Pop a mai fost adus și Nicolaie Tarcea, juristul Băncii Transilvania Cluj. Procurorii i-au dat însă drumul după terminarea audierilor. Tarcea s-a reîntors la Cluj în aceeași noapte. Ajuns acasă, Tarcea a declarat că „mi se pare cel puțin ciudată arestarea lui Pop. Aproximativ 80 la sută din creditele aprobate de banca centrală, deci cele care depășesc plafonul de siguranță pentru care sînt abilitați directorii de sucursale să-și dea acordul, ajung la banca centrală din Cluj tot în urma solicitărilor șefilor sucursalelor. Banca Transilvania are două comitete de aprobare a unor astfel de credite. Dosarele de credit ale lui Beca au fost verificate de cinci persoane și apoi s-a dat acordul. Deci din punct de vedere procedural totul este în regulă”, a încheiat Tarcea.
Nici Camera de Comerț și Industrie din Cluj nu a rămas indiferentă la arestarea lui Iosif Pop. „Astăzi, (ieri – n.r) Colegiul de Conducere întrunit în ședință extrordinară i-a suspendat lui Iosif Pop contractul de management pînă la clarificarea situației personale”, a declarat Nicolaie Beuran, directorul interimar al CCIA Cluj. Și Banca Transilvania a luat poziție în privința arestării lui Pop. Într-un comunicat remis presei se spune că „incidentul este regretabil, dar din punct de vedere al Băncii Transilvania a fost clarificat. Audierea juristului băncii, Nicolaie Tarcea se încadrează în procedurile juridice normale în astfel de cazuri”.
Ieri, la primele ore ale dimineții, Iosif Pop a avut vorbitor în arest cu soția sa, Ghedalia, sosită în Bacău încă de marți, odată cu Pop. Cu ochii roșii de plîns, Ghedalia a refuzat să facă declarații. „Vă rog să-mi înțelegeți durerea și să mă lăsați în pace. Nu pot să fac nici o declarație”, ne-a spus femeia printre lacrimi. Nici fratele lui Pop nu s-a arătat mai vorbăreț. „Fratele meu are dreptate în tot ceea ce spune. Trăim în România și nu pot spune mai mult”, a declarat acesta, ferindu-se de obiectivele camerelor de luat vederi și de aparatele de fotografiat. Tot în cursul dimineții de ieri, avocații au declarat că începînd de astăzi vor face primele demersuri împotriva măsurii arestării. „Biroul avocatului Viorel Apostol a fost ales de către Iosif Pop ca să-l reprezinte. Noi am decis să facem plîngere împotriva măsurii de arestare decisă de procurori”, ne-a declarat Cristian Cojocaru, apărătorul lui Pop. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
Bursa a reacționat la scandalul Băncii Transilvania
Reactivarea scandalului sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania
a avut ieri ecouri serioase în tranzacțiile bursiere cu acțiunile
instituției. Deși inițial au debutat relativ bine în ring, acțiunile băncii
clujene au început să se clatine la un moment dat. Cotațiile au
scăzut relativ brusc de la 3.550-3.600 de lei/acțiune la 3.250 de
lei/acțiune. Și volumele de acțiuni tranzacționate au fost mari,
însumînd peste cinci milioane de acțiuni, deși în mod obișnuit se trece rar peste două milioane. Cantitatea mare de acțiuni transferate demonstrează o anumită nervozitate a deținătorilor. În aceste condiții, emitentul a intervenit, oprind tranzacțiile, deși ședința de Bursă era pe sfîrșite. S-a remis și un comunicat de presă în care s-a precizat poziția față de scandalul pomenit. Astăzi tranzacțiile cu acțiuni Banca Transilvania vor fi reluate. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns