• punctele de lucru ale producătorilor de produse alcoolice se transformă în filiale
Conform Legii 521/2002 privind regimul de supraveghere și autorizare a producției unor produse supuse accizelor, toți producătorii, importatorii, agenții economici care vînd angro sau în sistem de alimentație publică trebuie să dețină autorizații de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGPP) Bacău. Acest regim se referă la alcoolul etilic rafinat, distilate și băuturi supuse accizelor. Schimbarea sediului activității de producție presupune eliberarea unei noi autorizații, cu plata taxelor aferente. Întîrzierea la plată a a accizelor cu mai mult de 60 de zile atrage suspendarea autorizației pînă la plata sumelor restante. Legea mai prevede că Agenții economici producători de alcool și distilate care dețin puncte de lucru în alte localități decît sediul social au obligația să le transforme în filiale în maximum 90 de zile. Stocurile de alcool etilic rafinat, de distilate și băuturi alcoolice existente la această dată la firmele fără autorizații pot fi utilizate numai cu acordul DGFP. Societățile comerciale ce dețin autorizații de comercializare eliberate pînă acum, au obligația ca, pînă la 15 noiembrie 2002, să prezinte aceste documente pentru anulare și emiterea altora noi. Pentru acest an, termenul de depunere a declarațiilor privind capacitățile de producție ale instalațiilor deținute precum și nivelul producției estimate de distilate, țuică și rachiuri naturale este 15 noiembrie. Noul act normativ prevede și un nou sistem de supraveghere fiscală a producției de bere. Pentru înregistrarea corectă a producției, firmele sînt obligate să dispună de apratură adecvată pentru măsurarea cantităților și a concentrației zahometrice și să treacă aceste date în rapoartele de producție. Toate livrările de bere din producție internă trebuie însoțite de certificate de calitate. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns