Societatea Chimcomplex Borzesti a primit, recent, Premiul pentru “Cea mai mare investitie, cu cele mai mari economii de energie”, acordat la „Gala Decernarii premiilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru Excelenta in Eficienta Energetice. Societatea din Borzesti a primit premiul pentru investitia in instalatia de cogenerare a energiei electrice si enmergiei termice, pusa in functiune in anul 2009, cu o putere instalata de 7,2 MW.
Realizarea centralei de cogenerare, pe baza unor tehnologii de virf, comparabile cu cele utilizate in Uniunea Europeana, reduce pretul de achizitie la energie electrica cu circa 40% fata de pretul energiei achizitionate de pe piata, ceea ce o promoveaza intre investitiile de „cogenerare de eficienta inalta”.
Instalatia de Cogenerare utilizeaza ca materie prima gazele naturale, avind posibilitatea alimentarii cu surplusul de hidrogen obtinut in instalatia proprie de electroliza a clorurii de sodiu, cu efect in eficientizarea globala a celor doua instalatii.
Proiectul a beneficiat de fonduri UE-BERD. Dupa un an si jumatate de exploatare, reprezentantii BERD au efectuat o analiza a incadrarii instalatiei de cogenerare in parametrii de proiect, in urma careia s-a demonstrat inca o data ca acest proiect este un succes si ca se incadreaza in conceptul „cogenerare de eficienta inalta”.
Din martie 2009, pina in septembrie 2010 – ne-a informat inginerul Dorel Balaita, liderul Sindicatului Ecotehning, din Chimcomplex -, reducerea de costuri asigurata de exploatarea Instalatiei de Cogenerare a depasit valoarea de 12 milioane de lei cu efect pozitiv direct asupra competitivitatii produselor Chimcomplex si asupra rezultatelor financiare. Proiectul de Cogenerare de la Borzesti este unicat pe plan mondial si se bazeaza pe ideea originala a echipei de specialisti din combinat a combina eficient o turbina de gaz cu un cazan de abur cu ardere suplimentara cu hidrogen.
Performanta si originalitatea proiectului de cogenerare aflat in exploatare la Chimcomplex a fost recompensata de BERD cu un grant nerambursabil. „Echipa de la Chimcomplex – a precizat Dorel Balaita – multumeste tuturor partenerilor care au sustinut realizarea cu succes a proiectului Cogenerare, printre care Turbomach Elvetia, Astebo Austria, Pillard Germania, BCR, ISPE Bucuresti, CELIN Bucuresti, Energofor Bacau, ChimEnergo, ElectricaSISE Bacau, FREE Bucuresti, Electroalfa Botosani, Amicii Bacau, Domiconst Onesti, Electromontaj Bucuresti, TMUCB Onesti, Electroind Onesti etc.”.
Lasă un răspuns