• din cauza scurt-circuitelor provocate de berze la liniile de înaltă tensiune, în sistemul de transport energetic se înregistrează șocuri de tensiune și pagube însemnate • în acest an, de la venirea berzelor, în luna aprilie, în județul Bacău au fost înregistrate 23 de incidente care au avut drept cauză interacțiunea berzelor cu instalațiile sub tensiune • în ciuda faptului că pe stîlpi au fost montate dispozitive „parabarză”, păsările nu pot fi împiedicate să se sinucidă, prăjindu-se pe liniile de înaltă tensiune
După secetă, berzele reprezintă în această perioadă a anului inamicul numărul unu al electricienilor din județul Bacău. Crizei din sistemul energetic național, provocată de seceta puternică care a dus la închiderea centralei nucleare Cernavodă, i se adaugă în această perioadă o problemă pe cît de haioasă, pe atît de reală: atacul berzelor asupra sistemului de transport electric. Deși pare greu de crezut, mult așteptatele păsări, despre care în popor se spune că sînt aducătoare de noroc, vestind apariția pe lume a bebelușilor, provoacă pagube de zeci de milioane de lei și șocuri puternice în sistemul energetic național. Modalitatea prin care berzele afectează liniile de transport a energiei electrice este simplă: prin amplitudinea aripilor, care ajunge între două circuite electrice, berzele provoacă scurtcircuite în liniile de înaltă tensiune, de 110 KW. Scurtcircuitele produse între două conductoare au loc și atunci cînd nevinovatele păsări sînt în zbor, dar și cînd acestea sînt în repaos, în apropierea cuiburilor.
De fiecare dată, „atacatorii” sistemului energetic național nu izbîndesc să mai repete isprava, întrucît mor pe loc. În majoritatea cazurilor, scurtcircuitele provocate de berze au loc în apropierea stîlpilor de susținere a liniilor de înaltă tensiune, unde păsările cu gîtul lung și picioare nesfîrșite își fac cuiburile și se adăpostesc în perioada caldă, cît rămîn la noi în țară. Chiar dacă pe stîlpii de beton și de metal au fost montate de electricieni dispozitive parabarză, pentru a le îndepărta de circuitele electrice, în foarte puține cazuri acestea dau randamentul scontat. Măturicile de metal montate pe stîlpi astfel încît să înțepe păsările nu reprezintă un pericol pentru acestea. „Berzele nu provoacă întreruperea tensiunii, lăsînd localități sau gospodării nealimentate, ci numai șocuri în rețeua de transport. Scurtcircuitele în rețea sînt semnalate în punctele de comandă și, de cele mai multe ori, automatizările de sistem acționează eficient, astfel că liniile nu rămîn fără tensiune”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtător de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău.
Există însă și situații în care berzele rămîn suspendate între doi conductori, iar atunci șocurile sînt mai puternice și de mai lungă durată. Pentru că electricienii care supervizează sistemul de transport nu știu dacă șocurile sînt provocate de berze sau din alte cauze, soluția la care se apelează pentru remedierea defecțiunii este efectuarea de controale în zonele dintre două puncte de transformare. Practic, electricienii nu au de făcut altceva decît să meargă de-a lungul liniilor de tensiune pentru a recupera leșurile carbonizate ale berzelor, rămase între firele electrice. „În timpul controalelor care au fost efectuate au fost descoperite berze atît între fire, cît și în paraberze. Luna auust este luna în care se înregistrează cele mai multe incidente provocate de berze”, a mai precizat Anca Hagimă.
În acest an, de la venirea berzelor din țările calde, în județul Bacău au fost înregistrate 23 de incidente care au avut drept cauză interacțiunea berzelor cu instalațiile sub tensiune. Pagubele provocate de păsările cu picioare lungi nu au fost estimate cu exactitate, însă dacă avem în vedere numai delasarea în teren a echipelor de electricieni, pentru recuperarea „fripturii” de barză dintre fire, se poate spune că acestea se ridică la zeci de milioane de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns