• elevii vin, se interesează și, dacă nu găsesc ce caută, nu mai revin la bibliotecă • banii au devenit tot mai puțini în ultimii trei, așa încît s-au achiziționat tot mai puține cărți • criza este resimțită în special la secția pentru școlari
Consiliul Județean Bacău a alocat, în anul 2003, 2.630 de lei pentru fiecare elev din municipiul Bacău la capitolul cultură și educație. Cam atît ar reveni pentru fiecare școlar, dacă împărțim suma alocată de CJ fondului de carte pentru copii de la Biblioteca Județeană. Dacă ar fi să ne raportăm la cei 2.285 de copii care frecventează anual Secția pentru Copii a Bibliotecii Județene, fiecăruia i-ar reveni 19.000 de lei. Suma nu este deloc mare, în condițiile în care Biblioteca Județeană este singurul loc unde elevii au acces la informație pentru activitățile școlare și extrașcolare. Asta, după ce fiecare dintre ei achită un abonament de 10.000 de lei pe an.
Mulți dintre cei care frecventează această instituție sînt copii cu posibilități financiare reduse, care nu-și permit să-și cumpere ultimele noutăți editoriale, ori să apeleze la un computer conectat la Internet.
Toate acestea ar presupune ca autoritățile care au în subordine biblioteca să se preocupe și să aloce bani mai mulți. Cu toate acestea, pentru achizițiile de carte la Secția pentru Copii au fost alocate anul trecut 43 milioane de lei, sumă datorită căreia fondul de carte s-a îmbogățit cu 620 de volume noi. La o populație școlară (clasele I- VIII) de 16.411 elevi numai în municipiul Bacău, fondurile alocate sînt mai mult decît insuficiente și într-o continuă scădere. „Față de anul 2000, cînd am achiziționat 1826 de volume, în anul 2003, cifra a scăzut cu 66 la sută, adică s-a ajuns la 620 de cărți. Din totalul acestora, numai 518 au intrat în fondul Secției pentru Copii, restul de 102 fiind expediate la filialele locale ale Bibliotecii Județene”, ne-a declarat bibliotecara Ana Chiscop, șefa secției pentru Copii.
Copiii renunță dacă nu găsesc cărțile necesare
Lipsa noutăților din rafturile bibliotecii, scăderea serioasă a populației școlare, trecerea a peste 500 de utilizatori de la Secția de Copii la cea de Adulți au făcut ca și numărul de cititori să fie în scădere față de 2002, la finele anului 2003 înregistrîndu-se cu 225 de cititori mai puțin. „Este o falsă economie cea privind fondurile pentru achiziții. Elevii de azi vor fi viitori cetățeni de mîine. Or, ei vin la Biblioteca Județeană ca la o ultimă speranță. Mereu vin și întreabă despre un subiect sau o idee, profesorii nepregătindu-le, din păcate, o bibliografie școlară. Elevii vin o dată, de două ori și, dacă nu găsesc cartea dorită, nu mai revin. În aceste condiții, cum îl mai putem atrage noi pe copil din nou spre bibliotecă?” a întrebat retoric Ana Chiscop.
80 din 100 de elevi caută Harry Potter
Culmea e că, deși în scădere, starea de spirit și doleanțele micuților cititori nu sînt deloc modeste în raport cu potențialul financiar și oferta Bibliotecii Județene. „Pe lîngă bibliografia școlară, cărți de sinteză, într-o singură zi, dintr-o sută de cititori, în jur de 80 de utilizatori caută și vor să citească seria de volume din colecția Harry Potter. Ori noi nu avem nici una dintre aceste cărți, ale căror prețuri sînt mult prea ridicate”, a mai spus Ana Chiscop.
Nici secția de împrumut pentru adulți lucrurile n-a stat pe roze în anul care tocmai s-a încheiat. În 2003 s-au achiziționat cu 455 de cărți mai puțin față de anul 2002. Cu cele 172 milioane de lei, s-au cumpărat 1.671 de cărți, în timp ce, în 2002, s-au cumpărat 2.126 de cărți cu 107 milioane de lei.
Și mai trist este că nimeni nu poate da măcar asigurări că situația va deveni ceva mai bună pînă la finele acestui an. „Încă nu știm ce va fi în acest an. Noi am cerut pentru achiziții 400 de milioane de lei, însă nu se știe cît vom primi”, a precizat directoarea Silvia Petcu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns