Regizorul seriei „Man in Black”, Barry Sonnenfeld, a facut recent o declaratie care poate sa para socanta. El a spus ca se teme ca Internetul va duce la disparitia democratiei.
Socanta, pentru ca virtutile Retelei sint laudate de toate asociatiile care lupta pentru drepturile omului; acestea sustin Internet-ul si publica sfaturi referitoare la modul in care dizidentii din tarile cu probleme sa foloseasca Web-ul pentru a-si transmite mesajele. Iata, deci, ca Reteaua are virtuti certe in facilitarea comunicarii in tarile care utilizeaza cenzura.
Argumentul regizorului american este, insa, mult mai puternic. El spune ca adolescentii cresc fara sa inteleaga conceptul de drept la intimitate si s-ar putea ca generatiile viitoare sa nu se opuna cresterii gradului de supraveghere a vietii private din partea statului.
Se intimpla in America si conceptul se extinde: sub diferite pretexte – lupta impotriva terorismului, de exemplu – statul supravegheaza tot mai mult viata privata a cetatenilor: convorbirile telefonice sint inregistrate si analizate, serviciile secrete inregistreaza site-urile vizitate, camerele video instalate pentru supravegherea traficului sau pentru paza bancomatelor pot supraveghea foarte bine si o persoana, telefonul mobil da de gol cu aproximatie de citiva metri zona in care se afla posesorul, pe baza utilizarii cardului se poate crea o lista a cumparaturilor unei persoane.
Desigur, principalul argument lansat de naivi sau de serviciile interesate este de genul „daca eu sint corect, nu are de ce sa-mi fie teama ca sint supravegheat”. Argumentul e fals sau, cel putin, pueril. Nu se stie niciodata cum va fi folosita o informatie pentru a santaja pe cineva.
Lasă un răspuns