Penitenciarul de Minori și Tineri Bacău a prezentat zilele acestea bilanțul activităților desfășurate anul trecut, un material zugrăvit în culori frumoase, în discordanță totală cu cele din celulele deținuților și cu realitatea. Nicio problemă din cele semnalate de deținuți și familiile acestora nu se regăsește în bilanțul pompos al Penitenciarului. Parcurgându-l ai crede, pe bună dreptate, că mai bine este în arest decât în libertate.
La începutul anului 2013, în Penitenciarul Bacău erau 806 persoane private de libertate, iar numărul a crescut spre finele anului la 873 – 579 bărbați și 294 femei. Prin „grija” conducerii Penitenciarului, deținuții s-au bucurat de o multitudine de beneficii – începând de la respectarea drepturilor constituționale, până la activități educative, culturale, sportive și vizite intime.
„Personalul din sectorul operativ a desfășurat un volum foarte mare de activități, în special în domeniile asigurării drepturilor legale, respectării prevederilor Legii 275/2006 privitoare la regimurile de executare a pedepselor privative de libertate, prezentarea persoanelor private de libertate la instanțele de judecată și organele de urmărire penală, acordarea asistenței medicale și psihosociale” – citim din bilanț. Nicio referire la lipsa de medicamente, imposibilitatea de a acorda tratamente adecvate pentru diverse afecțiuni sau despre faptul că rudele deținuților sunt nevoite să cumpere medicamente și să le trimită în Penitenciar.
„O altă preocupare constantă a personalului din sectorul operativ a fost acordarea drepturilor persoanelor private de libertate la hrană, echipament, cazarmament, asistență medicală, precum și a drepturilor la corespondență, petiționare, pachete, vizită, cumpărături și vizite intime, convorbiri telefonice cu respectarea particularităților impuse de regimurile de executare a pedepselor privative de libertate” – se mai arată în bilanț. Nu se explică ce se înțelege prin „hrană”, în condițiile în care, în urma aplicării unor chestionare, foarte mulți minori au scris că nu au mai primit un fruct de luni bune și că ciorba e o zeamă incoloră și cu „gust de șosete”. Nu se vorbește nici de numărul celor infectați în arest cu HIV/SIDA sau care s-au îmbolnăvit de hepatită și TBC. Niciun sunet despre purici, ploșnițe, păduchi, râie, care au impus carantina, tentativele de suicid, automutilări cu lamă/cuțit sau despre cei trei (știuți) deținuți care și-au bătut cuie în cap. Și raziile în care s-au găsit și confiscat alcool contrafăcut sunt ascunse sub preș. Bilanțul nu-i include nici pe deținuții care au murit în arest pentru că nu au primit tratamentul de care aveau nevoie sau alții care au înnebunit și nimeni nu ia nicio măsură, cazuri semnalate de Ziarul de Bacău.
În raport – activități educative, culturale și sportive. În realitate – sporturi extreme
Punctul culminant îl atinge, prin modul de exprimare și abordarea penibilă și irealistă, următorul paragraf: „Organizarea de activități educative, culturale, sportive s-a realizat cu respectarea planificărilor elaborate de către coordonatorii sectorului de reintegrare socială și au vizat cuprinderea unui număr cât mai mare de persoane private de libertate. Astfel au fost organizate cu frecvență lunară activități artistice, de difuzare a culturii, sportive, de ocupare a timpului liber, concursuri tematice și sportive, dezbateri și conferințe pe diferite teme de interes, precum și a planului regional încheiat între penitenciarele din regiunea Nord-Est. Au fost organizate ieșiri în comunitate pentru minori, tineri și femei.” În categoria sport (probabil box) intră, se pare, și bătăile, conflictele dintre deținuți, uneori scăpate de sub control, de care nu vorbește și nu întreabă nimeni, nici măcar judecătorii în fața cărora sunt aduși deținuții plini de răni.
Lista „marilor realizări” continuă în același stil. „O activitate foarte importantă o constituie îmbunătățirea nivelului de școlarizare al (corect: “a” – apropo de școlarizare, n. red.) persoanelor private de libertate custodiate. În cadrul PMT Bacău funcționează Școala generală nr. 22, în cadrul căreia se desfășoară cursuri școlare pentru clasele I-VIII, precum și programul «A doua șansă» pentru ciclul gimnazial I-IV.” Sau „Informarea persoanelor private de libertate se realizează prin dotarea camerelor cu aparate TV. La nivelul camerelor de deținere există 11 televizoare aparţinând penitenciarului, 80 aparţinând persoanelor private de libertate din custodie. Asigurarea contactelor cu comunitatea în vederea informării opiniei publice cu privire la misiunea sectorului educație și asistență psihosocială din penitenciar și a creării unei rețele de suport a fost realizată prin încheierea a 14 protocoale de colaborare cu parteneri din comunitate, atât ONG-uri cât și instituții de stat.”
Nicio vină pentru „intrarea” obiectelor interzise în Penitenciar
Singura pată neagră de care amintește Penitenciarul în mega-bilanțul său sunt confiscările de telefoane găsite în urma perchezițiilor, dar în evidență sunt scoase tot activitatea unității, eficiența, și nu deficiențele din sistem care permit introducerea de obiecte interzise. „Lunar s-au efectuat percheziții generale la fiecare cameră de deținere și locurile unde persoanele private de libertate au acces, iar în urma informațiilor care au fost primite, la unele camere de deținere s-au efectuat percheziții peste planificările existente. Tot pe această linie, în urma colaborării dintre cadrele sectorului operativ și în baza sistemului existent de culegere a informațiilor, cu ocazia perchezițiilor efectuate s-au descoperit, inclusiv la sectorul PVC cu ocazia acordării dreptului la pachete și vizite și în urma perchezițiilor efectuate la camerele de deținere un număr de 90 telefoane mobile, disimulate în alimente, articole vestimentare, bagaje și diferite locuri, 48 cartele SIM, 19 încărcătoare, 1 card de memorie, 1 memory stik, 1 dispozitiv hands-free, suma de 305 ron (corect: “lei”, n. red.) și 50 lire sterline, precum și alte obiecte interzise.” Cu alte cuvinte, operativitate maximă, fără nicio mențiune despre dosarul penal în care sunt cercetați preotul din cadrul Penitenciarului, Octavian Balan, și agentul Gabriel Gîrleanu, acuzați de introducere de telefoane mobile în Penitenciar și luare de mită.
obiectiva a zis
medicul penitenciarului e pe post de mengele….medicamentele, nici macar cumparate si prescrise de medic NU sunt acceptate, capusele din paturile detinutilor sunt bine mersi, se fura ca in codru lucrurile intre detinuti, ca deh, au ramas cu sechele din libertate, regimul alimentar e doar pe hartie, daca nu ai bani pe card nu ai nici macar un sul de hartie igienica oferit pentru urgenta, frig de iti ingheata neuronii, vrei sa mai faci si dus ??? da` ce , esti la cura balneara ??? stau fumatorii cu nefumatorii…..pentru o tigara se face moarte de om…….Doamne fereste sa ajungi in custodia statului, ca dracu` te ia !!!!!! AUSHWITZ ………