• lipsa unui aviz al compartimentului de Igiena și controlul radiațiilor de la Direcției de Sănătate Publică ține pe tușă mamograful din Spitalul Județean • fizicianul din DSP nu este de acord cu schița dată de firma americană pentru montarea aparatului
Doar un banal aviz de la Direcția de Sănătate Publică din Bacău ține în loc montarea mamografului la Spitalul Județean, aparat de ultimă generație folosit la diagnosticarea rapidă a chisturilor și tumorilor mamare. Avizul întîrzie pentru că specialistul din DSP în a cărui atribuție intră parafarea autorizației nu este de acord cu proiectul de amplasare recomandat de fabricant.
Instalat asemeni schiței din cartea tehnică editată de firma americană General Electric, mamograful intrat acum un an în dotarea spitalului ar putut intrat în circuitul medical încă de la sfîrșitul lunii iulie. Mașinăria stă însă ca un exponat de muzeu, pentru că administrația unității medicale s-a împotmolit pe traseul anevoios al avizelor. „Amenajarea spațiului, asamblarea și instalarea aparatului de către reprezentanții firmei americane s-au finalizat cu bine. Am obținut un prim aviz de amplasare de la Comisia Națională de Control a Activității Nucleare (CNCAN), fără de care nici un aparat radiologic medical nu poate fi pus în funcțiune. Ca să primim autorizația, însă, compartimentul de mamografie trebuie să fie avizat mai întîi de compartimentul de Igiena Radiațiilor din DSP. Dar specialiștii de aici nu sînt de acord cu schița recomandată de americanii care au fabricat mamograful și nu vor să ne elibereze autorizația sanitară”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Ambiția fizicianului din DSP, care nu a putut fi contactat întrucît este plecat în concediu, a mers pînă acolo încît a impus spitalului să schimbe planul stabilit de americani. Acesta vrea ca masa de comandă să fie amplasată în altă încăpere decît aparatul propriu-zis. Această modificare ar costa spitalul 9.000 de dolari, adică plata unui alt studiu efectuat de specialiștii General Electric. „Proiectul de amplasare al aparatului a fost studiat de americani în colaborare cu rușii, a căror sarcină a fost să verifice cantitatea de radiații emanată de mamograf. În cele 98.000 de dolari, atît cît costă aparatul, intră și autorizația de securitate radiologică a aparatului, plătită chiar de fabricant. Potrivit acestor studii s-a stabilit că masa de comandă, prevăzută cu un ecran de radioprotecție din Plumb, poate fi amplasată în aceeași încăpere cu aparatul. Străinii arată chiar că este indicat ca cele două obiecte să fie montate împreună. Pacientei i se face rău din cauza durerilor pe care le poate resimți atunci cînd sînul îi este compresat pentru mamografie și, dacă medicul este acolo, poate evita momentele neplăcute”, este de părere medicul radiolog Dana Colos.
Teoria fizicianului DSP împiedică punerea în funcțiune a unui aparat pentru care Spitalul Județean a plătit 380 de milioane de lei pentru amenajări, iar Ministerul Sănătății a dat 98.000 de dolari pentru cumpărarea lui. „Fizicianul din cadrul instituției noastre își susține teoria cu date prevăzute în manualele de specialitate mai vechi. Mamograful din dotarea Spitalului Județean este conceput după ultimele cercetări în domeniu, care iau în calcul și emanarea unei cantități foarte mici de radiații. Măsurile de protecție sînt și mai riguroase, întrucît aparatul are un ecran propriu de protecție care face posibilă amplasarea lui așa cum a fost ea făcută acum. Cum va reveni din concediu, vom încerca să o convingem cu argumente că schița din cartea tehnică nu poate fi greșită”, ne-a declarat doctorul Cornelia Cojocaru, director DSP. Pînă atunci însă, mamograful va continua să fie o piesă de decor în spital. În plus, pacientele care suferă de afecțiuni ale sînului vor fi nevoite să ia în continuare calea institutelor din Iași și București pentru a-și vedea de sănătate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns