• contribuția acestora la fondul de pensii și cel de șomaj a fost diminuată, ceea ce aduce o economie de maximum 3% pentru patronii care asigurau salarii peste minimul pe economie
Patronii băcăuani vor plăti mai puțin la contribuția de asigurări sociale și cea de șomaj. De anul acesta, prin Legea bugetului de stat, s-au stabilit grile mai mici de impozit, lucru care va face ca în buzunarele angajatorilor să rămînă cîteva sute de mii de lei, la fiecare salariu plătit. Începînd din această lună, contribuția la fondul de șomaj s-a diminuat cu 0,5%, ajungînd la trei procente. Chiar dacă nivelul salariului minim pe economie a crescut în acest an cu 300.000 de lei, devenind 2,8 milioane de lei, birurile angajatorilor către stat scad. „Dacă salariatul are asigurat un salariul minim pe economie, patronul va achita la noi o contribuție lunară de 84.000 de lei. Pentru salariul de 2,5 milioane de anul trecut, și contribuția de 3,5%, el trebuia să achite 87.500 de lei pentru fiecare salariat”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău.
Diminuările vizează și contribuțiile către Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău. „Contribuția pentru condiții normale de muncă a scăzut de la 34% la 31,5%, cea pentru condiții deosebite, de la 39%, la 36,5%, iar pentru salariații care muncesc în condiții speciale, aceasta s-a redus de la 44%, la 41,5%”, ne-a declarat Daniela Adjudeanu, purtător de cuvînt la CJP Bacău.
Noile grile de contribuție la bugetul social vin în sprijinul agenților economici care asigurau salarii mai mari decît nivelul minim pe economie. Contabilii spun că aceștia realizează o economie în firmă de 3%, din care 2,5 procente din CAS și 0,5 % din contribuția de șomaj. Un patron care își plătește salariatul anul acesta cu salariu mediu brut pe țară, 7.682.000 de lei, va avea o contribuție la fondul de pensii de 1.690.000 de lei. Anul trecut, cînd salariul brut era de 6.962.000 de lei, el scotea din buzunar 1.705.000 de lei. „Diminuarea cotelor de contribuție vin în sprijinul nostru, mai ales că pînă acum s-a creat impresia că statul vrea să îl favorizeze numai pe salariat. Orice diminuare a contribuțiilor către stat se simte și, chiar dacă la început am crezut că nu cîștigăm nimic pentru că s-a mărit salariul minim pe țară, am văzut totuși că nu e chiar așa. Oricum, cotele sînt destul de ridicate, mai ales că statul nu sprijină mai deloc inițiativa privată”, ne-a declarat Marius Păduraru, administrator la societatea Stocon SRL Bacău.
Patronii care asigurau doar salariul minim pe economie vor realiza o economie minimă în firmă din banii cheltuiți pe contribuțiile către stat. Conducerile celor două unități către care angajatorii plăteau contribuțiile speră că unul dintre cele mai importante efecte ale micșorării contribuțiilor la bugetul de stat va fi diminuarea datoriilor firmelor. În județul nostru sînt peste 600 de datornici la fondul de șomaj, care au un debit de peste 300 miliarde de lei. Grosul datoriilor este, însă, la Casa de Pensii, unde aproximativ 800 de firme au datorii de peste 3.000 de miliarde de lei. Rămîne de văzut dacă stabilirea noilor cote de contribuție va duce la scăderea acestor datorii de miliarde de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns