Este situată la 10 kilometri de Onești, de unde autobuzele sosesc de mai multe ori pe zi, cu stație în apropierea bisericii.
Biserica face parte din monumentele principale de artă din Moldova.
Scurt istoric
A fost zidită de domnitorul Gheorghe Ștefan între anii 1653 și 1658. A fost ridicată de meșterii mănăstirilor ieșene Golia și Trei Ierarhi. În 1717, nemții au ocupat mănăstirea, în care trăiau 40 de călugări și au devastat-o. La ordinul turcilor, Mihai Racoviță a dărîmat zidurile mănăstirii și a împrejmuit-o cu gard. În 1742 a fost închinată Patriarhiei din Ierusalim. Dărîmată de cutremurul din 1802, a fost refăcută în 1806. În 1864, a fost secularizată devenind biserică de mir. A fost avariată și mai tîrziu de cutremurele din 1940 și 1977. A fost refăcută și pictată între anii 1980 și 1994.
Mănăstirea Ciolpani – orașul Buhuși
Este situată la circa 5 kilometri nord-vest de orașul Buhuși, pe șoseaua Buhuși-Runc. De la Ciolpani, drumul se continuă încă 4 kilometri pînă la mănăstirea de călugări Runc.
Scurt istoric
Primul schit a fost ctitorit de sulițașul Ciolpan, călugărit aici și de la care se trage și numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuță din lemn de stejar, care există și azi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric. Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă în anul 1991 cu obște de maici. Cu osteneala maicilor și a arhimandritului Emilian Panait, starețul mănăstirii Runc și duhovnicul maicilor, s-au construit trei clădiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila călugărească și biserica mare. Sfințirea bisericii mari cu hramul „Sfîntul Mucenic Emilian” s-a făcut la 21 septembrie 1997. Lîngă biserica mare se află un paraclis a cărui construcție a început în 1991 și s-a sfințit la 15 august 1993.
Mănăstirea Cotumba, satul Cotumba, comuna Agâș
Este situată pe șoseaua Comănești -Ghimeș, ramificație stînga din Agâș 5 kilometri pînă la Cotumba.
Scurt istoric: prima biserică din lemn a fost ctitorită de Ieromonahul Pahomie. Sfințită în 1772, actuala biserică a fost ridicată de vornicul Grigore Crupenschi. O dată cu secularizarea averilor mănăstirești din 1864, a devenit biserică de mir, avînd acest regim pînă în 1994. Din 1991, au început construcția clădirii pentru chilii, trapeză și bucătărie, terminate în 1994, cînd a fost repopulată cu maici, nucleul obștii fiind adus de la mănăstirea Brîncoveni, județul Olt.
Lasă un răspuns