Una din primele case pentru sinistratii din zona Bacaului se construieste zilele acestea in satul Siretu (comuna Schineni) de catre crestinii ortodocsi din Manastirea Casin. Impresionati de suferintele prin care trec zeci de familii de pe malul Siretului si mobilizati de preotii Dan Miloiu, Ioan Birgaoanu si Gheorghe Leustean, un grup de credinciosi din Manastirea Casin au venit in satul Siretu pentru a ridica din temelie o locuinta, in care sa-si duca traiul una dintre familiile ramase fara adapost in urma inundatiilor din luna iulie. „Prezenta credinciosilor din Manastirea Casin in mijlocul nostru nu este intimplatoare. In urma cu citiva ani, acestia au fost prezenti la slujba de sfintire a bisericii din satul nostru, alaturi de preotii parohi. Acum, auzind si vazind cele intimplate ca urmare a revarsarii apelor Siretului, au tinut sa fie solidari cu noi”, a declarat preotul Nicolae Gavriliu, paroh in satele Siretu si Schineni, doua dintre comunitatile grav afectate. In ceea ce priveste familia aleasa pentru a se bucura de aceasta noua construtie, Solomon Anutei Vasile, aceasta este una de buni crestini, care au in grija cinci copii. „Imi amintesc ca, dupa inundatii, primul lucru care l-a scos din mil doamna Solomon a fost cartea de rugaciuni a familiei. Imaginea femeii a carui nadejde in fata marii drame a fost Bunul Dumnezeu, ne-a impresionat pe toti”, a mai spus preotul Gavriliu.
Gestul facut de comunitatea din Manastirea Casin l-a impresionat pe Preasfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, care spera ca acesta nu va fi unul singular. „Este un gest nobil, demn de urmat, pe care speram ca-l vor lua in considerare si alte parohii. Episcopia Romanului, care are aceasta trista experienta cu revarsarea apelor, i-a indemnat pe credinciosi sa fie aproape de cei in suferinta, iar primul gest concret este acesta. Dupa hrana, alimente si haine, s-a trecut la reconstructia caselor. Speram sa vina si alte surse materiale necesare pentru zidirea de locuinte ori pentru achizitii de materiale de constructii pentru oamenii care le-au inceput”, a declarat PS. Ioachim Bacaunaul.
Precizam ca in momentul de fata la nivelul Episcopiei Romanului, in toate parohiile s-au facut colecte in bani pentru ajutorarea sinistratilor. Sumele strinse vor fi donate sinistratilor, dupa stabilirea prioritatilor si a necesitatilor fiecarei familii in parte, asa cum s-a intimplat si anul trecut la Podu Turcului.
nabuco a zis
Titlul articolului ma facea sa gandesc ca Biserica romana a donat din conturile sale banii pentru a face case sinistratilor,..dar eroare…banii sant dia donatiile oamenilor.M-as fi mirat…sfanta traditie instituita de preoti satbileste ca popa sa ia ,nu sa dea.As vrea sa stiu… asa zisul Preasfintit ..cat a dat din buzunarul sau…ca are de unde,..pentru amarati?Cati bani neimpozabili iau aceste capuse numiti preoti,,,preasfintiti sau preafericiti in fiecare luna.Stie cineva ca patriarhul Daniel are un salariu mai mare ca seful statului…3000 de euro pe luna si astia din banii publici?Cat castig neimpozabil ia de exemplu preotul Mihai Beicu de la cimitir intr-o luna si cat a dat la sinistrati?
Raspopitul a zis
Haa-haaa! Pai cum sa dea biserica de la ea??? Nu sunt destui prosti care arunca cu bani in cutia milei, la inmormantari, casatorii, botezuri, parastase, sfintiri…si alte lucruri de genu’ asta? Cea mai profitabila intreprindere din Romania:Biserica!
eugen a zis
Putini preoti sant asa de lacomi ca acest popa MIhai Beicu de la cimitir.Nu iti ingroapa un mort daca ni ii dai cat cere,..chitante le da dar nu cele adevarate..iar daca un sarac ii cere ceva fuge ca dracul de tamaie.Sa-mi spuna cineva ,daca acesti popi sant platiti de la buget,.pentru servicii religioase de ce nu fac nimic gratis…nici de spovedit nu o fac degeaba