Decanatul Romano-Catolic Bacău a marcat, la sfârșitul săptămânii trecute, Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, serbată în fiecare an pe 12 mai, printr-un simpozion organizat în colaborare cu Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. La acest eveniment au fost invitați ziariștii din Bacău, tematica abordată în cadrul simpozionului fiind dedicată activității lor, dar și relației pe care biserica o are, astăzi, cu presa.
„Evenimentul – a spus părintele decan de Bacău Isidor Dâscă -, a fost prilejuit de cea de a 47-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale. Biserica afirmă că mijloacele de comunicare în masă pot oferi neamului omenesc mari binefaceri, întrucât prin natura lor rețelele mass media au rolul de a contribui la îmbogățirea sufletelor și la răspândirea împărăției lui Dumnezeu. De aceea, Biserica arată o grijă deosebită față de acest domeniu atât de important al vieții sociale, a proclamat un mare sfânt, pe Francisc de Salles (24 ianuarie), ca protector al jurnaliștilor și al scriitorilor și a instituit o Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, ziua de 12 mai”.
La simpozion, preotul Petru Tamaș a abordat tema „Cine suntem noi? (biserica catolică din Dieceza de Iași și din județul Bacău – n.n.)”, preotul Cornel Cadar a vorbit despre „Biserca și mijloacele de comunicare”, iar preotul Iosif Dorcu despre „Ce așteaptă Biserica de la jurnaliști”. Mesajul din acest an al Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale s-a intitulat „Rețelele sociale: porți de adevăr și de credință; noi spații de evanghelizare” și a fost dedicat mediului digital de comunicare, apreciat ca un contributor la „apariția unei noi «agora», a unei noi piețe publice și deschise în care persoanele împărtășesc idei, informații, opinii și unde, în afară de aceasta, pot să ia viață noi relații și forme de comunitate”.
La final, un grup de surori Pauline (o congregație misionară care are misiunea de a vesti Evanghelia și pe Isus Cristos, utilizând toate mijloacele de comunicare socială), au făcut o scurtă prezentare a activității lor în România și a editurii „Presa Bună”. De asemenea, toți participanții la simpozion s-au rugat împreună pentru cei care lucrează în presa scrisă, în televiziune sau radio, în cinematografie sau în spațiul web. Dezbaterea de la finalul evenimentului, pe temele puse deja în discuție, a adus noi idei, a conturat modul în care biserica și jurnaliștii pot colabora mai eficient în răspândirea în mase a Cuvântului lui Dumnezeu. Organizatorii simpozionului au propus, astfel, organizarea unui eveniment similar în viitorul apropiat, dar cu un caratcter ecumenic, împreună și cu Biserica Ortodoxă. (Petru DONE)
Un catolic a zis
Felicit pe mai marii Bisericii Catolice din Moldova ca au facut un simpozion de ziua comunicatiilor sociale…dar nu am inteles din articol de ce…si ce au facut oamenii astia si de ce sunt cei mai reprezentativi in domeniul asta:)))))) Hai, pa-pa!