• locatrarii unui singur bloc din Bacău datorează la întreținere aproape jumătate de miliard de lei • circa jumătate din sumă este neachitată de 14 dintre proprietarii de apartamente • pentru că nu au trecut pe la casieria asociației de mai bine de trei ani, marii datornici trebuie să achite facturi de peste 20 de milioane de lei • cu toate datoriile pe care le au, oamenii beneficiază de utilitățile necesare într-o gospodărie
Sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau numărul mare al copiilor ce trebuie întreținuți sînt doar cîteva dintre motivele pentru care multe familii nu reușesc să-și achite facturile curente la întreținere. Există, însă, și o altă categorie de locatari, cei care manifestă față de obligația de plată a datoriilor la întreținere un dezinteres total. În această ultimă categorie se încadrează marea majoritate a proprietarilor de apartamente din blocul C4 de pe strada Gării 60. Blocul este situat în fața Gării Bacău, deasupra vechii cofetării din zonă. În imobilul cu zece etaje se găsesc nu mai puțin de 140 de garsoniere, numărul total al persoanelor declarate la întreținere fiind de peste 210. În cei 28 de metri pătrați ai unei garsoniere locuiesc și cîte patru persoane, însă marea majoritate a locuințelor, 77, sînt locuite de o singură persoană. Chiar și așa, datoriile pe care cei 140 de proprietari trebuie să le plătească la întreținere, în contul utilităților de care au beneficiat, depășesc orice imaginație. Blocul C4 de pe strada Gării este primul în topul marilor datornici la întreținere, sumele datorate, fără a include facturile lunii septembrie, ajungînd la aproape jumătate de miliard de lei. „Avem peste 20 de familii în bloc care nu și-au mai achitat întreținerea de peste trei ani. Cu fiecare lună care trece, datoriile sînt din ce în ce mai mari, iar oamenii nu dau nici un semn că ar avea intenția de a plăti ce au consumat”, ne-a declarat Gheorghe Gavriliuc, administratorul nou înființatei Asociații de Proprietari C4 Garsoniere.
Primele semne că locatarii din bloc sînt prea puțin interesați de ceea ce înseamnă achitarea utilităților au apărut încă din anul 2000, cînd facturile la întreținere au început să crească de la lună la lună, la fel și debitul în contul unora dintre proprietari. Maria Diaconu, Traian Rus, Petronela Ungureanu, Ion Apostol, Maria Vrînceanu, Silvia Blaga, Bejenaru Emanoil, Dascălu Valentina, Hlior Elena, Ciobanu Doina Bogdan Ion sau Genoveva Fînaru sînt doar cîteva dintre perosnele care în ultimii trei ani nu au achitat nici un leu la întreținete. În majoritatea cazurilor, aceștia au de plătit sume ce depășesc 10-15 milioane de lei. „Foarte puțini dintre marii datornici au probleme sociale grave. Din ce știu eu, cam toți au serviciu și cu puțin efort, așa cum facem toți, ar putea plăti datoriile la întreținere. Cred că nu-i interesează ce se întîmplă cu datoriile blocului, că altfel nu-mi explic această atitudine”, spune Ion Turcu, președintele Asociației de proprietari din blocul C4 de pe strada Gării 60.
Pentru a recupera de la marii datornici măcar o parte din bani, administratorii au făcut un obicei din a trimite înștiințări, somații sau avertismente. Practica de a bate la ușile debitorilor a fost și ea foarte frecvent utilizată, însă fără nici un rezultat. În cele mai multe cazuri, datornicii fie nu sînt acasă, fie nu răspund la ușă celor care vin să le ceară bani. „Atunci cînd îi găsim, nu fac altceva decît să ne promită că vin să plătească, dar niciodată nu se țin de cuvînt. Așa se face că acum am ajuns să avem, cred, cele mai mari datorii acumulate într-un singur bloc”, afirmă administratorul Gavriliuc.
Chiar dacă datoriile, ce nu includ facturile lunii septembrie, ajung la aproape jumătate de miliard de lei, cei 140 de proprietari de apartamente beneficiază de toate utilitățile. Și asta pentru că, din banii locatarilor care mai trec pe la casieria asociației să-și plătească facturile, administratorii achită facturile mici, la gaz, apă rece și pentru lift. „Cele mai mari sume de plătit le avem la Termloc, pentru căldură și apă caldă. Avem însă, apă caldă, de două ori pe săptămînă”, spune adminitratorul.
Perspectiva de a nu beneficia de căldură în iarna care urmează, din cauza vechimii datoriei, i-a determinat pe oamenii din blocul cu cele mai mari debite din oraș să ia atitudine față de neglijența sau dezinteresul vecinilor lor. „Nu se mai poate așa, spune, revoltat, un tînăr care locuiește în bloc. Dacă cei cu facturi neachitate de trei- patru ani nu au bani sau nu vor să plătească, să se mute în gară. Într-un imobil în care depindem unii de alții în ce privește consumul comun nu este normal ca trei sferturi să sufere pentru cei delăsători, iar ei să ne rîdă apoi în nas”.
Și conducerea asociației a decis să ia atitudine față de marii datornici ai blocului. „Circa 30 de proprietari, care au datorii mai mari de cinci milioane, vor fi acționați în instanță. Nu mai putem suporta această situație. Cred că, atunci cînd vor fi amenințați cu pierderea caselor, mai toți vor veni să-și plătească întreținerea”, este de părere administratorul Gheorghe Gavriliuc.
Procedura de trimitere în judecată a datornicilor va începe în cursul acestei săptămîni. Pentru șefii asociației și vecinii buni platnici, aceasta pare să fie singura soluție de a-i determina pe marii datornici să-și achite facturile restante. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns