• Primăria ar vrea să demoleze imobilul și să mute țiganii în alt bloc • locatarii obișnuiesc să țină în apartamente orătănii și chiar cai
În zona centrală a Moineștiului, lîngă piața centrală și la cîțiva pași de Judecătorie, pe strada Vasile Alecsandri, se află blocurile E1 și E2. De mai mulți ani, acestea constituie, din punct de vedere edilitar și social, o problemă pentru rezolvarea căreia cei care s-au perindat la conducerea orașului au tot amînat găsirea unei soluții. În momentul de față, din cauza slăbirii structurii de rezistență, cele două blocuri pot să se prăbușească în orice clipă, iar în cazul unui cutremur, consecințele ar fi greu de imaginat.
Adăpost pentru țiganii demolați
Blocurile E1 și E2 sînt de fapt două tronsoane lipite între ele și cunoscute în limbajul localnicilor ca „blocul negru”. Acesta a fost construit în mare grabă acum vreo 30 de ani, pentru a fi locuit de țiganii din cartierul Zorilor, ale căror case și bordeie fuseseră demolate. Și în prezent, această etnie ocupă imobilul în totalitate, iar numărul de persoane care locuiesc aici este estimat la 400-500, cifra exactă neputînd fi cunoscută niciodată. Fiindcă nu și-au plătit ani de zile datoriile către societățile prestatoare de servicii, locatarilor le-a fost sistată furnizarea agentului termic și gazelor naturale, doar apa rece fiind livrată cîteva ore pe zi. Privit din exterior, blocul pare o imagine de coșmar, cu multele ferestre fără geamuri, prin care ies coșurile sobelor improvizate. În interior există numeroase apartamente rămase fără parchet, uși, instalații electrice și sanitare. Se spune că, la început, unii își urcau pe trepte caii ce conviețuiau cu stăpînii printre găini și cîini. În jurul blocului, covorul de gunoaie, care emană un miros greu suportabil, este locul de promenadă pentru mulțimea de șobolani ce mișună nestingheriți.
Singura soluție a Primăriei: demolarea
La ora actuală, construcția are statut de bloc social și se află în proprietatea primăriei. „Pînă în decembrie 1999, cele două tronsoane aparțineau de cîte o asociație de locatari, dar odată cu transformarea în asociații de proprietari, locatarii au refuzat să facă parte din acestea. Toate demersurile noastre de a-și constitui ei o asociație au rămas fără ecou, astfel că blocul a fost preluat de primărie”, ne-a precizat Petre Bortoș, președintele asociației de proprietari nr.2, de care a aparținut blocul. Primăria are în proprietate de aproape patru ani cele 72 de apartamente și tot de atîta vreme gestionează starea jalnică. „Cei ce locuiesc acolo au restanțe foarte mari la plata chiriilor. Deja debitele au ajuns la 416 milioane de lei, din care 222 de milioane de lei reprezintă chiriile restante, iar 194 de milioane de lei sînt majorările. Există familii care își onorează plata, dar foarte puține”, ne-a declarat Georgeta Ivu, șef Birou Spațiu locativ la primăria moineșteană.
Cei mai mulți dintre locatari nu au nici un venit. Ei trăiesc un coșmar permanent, acela ca blocul să se dărîme de la sine în orice moment. „Situația o cunosc pînă la ultimul detaliu. Chiar recent am cerut să se efectueze o expertiză a imobilului. Pentru soluționarea problemei ne-ar trebui cîteva zeci de miliarde de lei, lucru pe care bugetul local nu ni-l permite. Am căutat altă variantă și am promisiuni de la Ministerul Lucrărilor Publice că vom fi ajutați. Este vorba despre construcția prin ANL a unui bloc social, care s-ar putea finaliza într-un an. Atunci vom muta locatarii în noua construcție care, probabil, va fi ridicată în apropierea blocului vechi, iar pe acesta îl vom demola”, ne-a declarat Vasile Ailincăi, primarul Moineștiului. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns