O comisie mixtă, formată din specialiști ai Inspectoratului de Stat în Construcții și reprezentanți ai ISU Bacău, va verifica blocurile cu șarpantă din municipiul și județul Bacău, anunță prefectul Lucian Bogdănel. Decizia de a institui o astfel de comisie vine după ce, acum câteva zile, acoperișul unui bloc s-a prăbușit pe Bulevardul Unirii.
„Şarpantele, PERICOL public! Am constituit, prin Ordin de Prefect, comisia mixtă de verificare a stării construcțiilor tip șarpantă de la blocurile de locuințe din municipiile și orașele județului, în contextul în care un astfel de acoperiș s-a prăbușit de curând pe B-dul. Unirii din municipiul Bacău.
Comisia mixtă este organizată sub tutela Inspectoratului de Stat în Construcții, autoritatea îndrituită de lege să verifice calitatea, conformitatea și legalitatea construcțiilor. Din ea mai fac parte reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Bacău, respectiv Instituției Prefectului – Județul Bacău”, a anunțat prefectul.
Primăriile pot încheia parteneriate cu asociațiile de proprietari pentru reabilitarea acoperișurilor
La nivelul municipiului Bacău, conform unei evidențe de la nivelul 2017/2018, există circa 600 de astfel de acoperișuri la blocuri, ridicate preponderent în anii ’90, fără autorizații de construire, care trebuie reabilitate. Prefectul a menționat că primăriile pot veni în sprijinul asociațiilor de proprietari pentru a pune în siguranță șarpantele.
„Aceste șarpante au devenit un real pericol pentru integritatea și viața cetățenilor, exemplul acoperișului luat de vânt acum 3 zile fiind un semnal de alarmă foarte serios.
Dată fiind vechimea de cel puțin 20-25 de ani a construcțiilor şi şubrezirea lor accentuată, punerea acestora în siguranță – astfel încât să preîntâmpinăm producerea unor posibile tragedii sau pagube materiale majore – trebuie să preocupe, urgent, atât asociațiile de proprietari, cât mai ales primăriile.
De altfel, primăriile pot veni în sprijinul asociațiilor și pot încheia parteneriate cu acestea, având ca obiect finanțarea punerii în siguranță a şarpantelor, multe dintre construcții fiind improvizații în toată puterea cuvântului”, a mai specificat prefectul județului, Lucian Bogdănel.
:-) a zis
Cam tarziu,cam tarziu controalele…La aceea vreme,nu exista posibilitati financiare a unora,sa investeasca bani pentru o lucrare de calitate si cu materiale de calitate.O parte a blocurile din comuna Bacau,condusa de primarul la aceea vreme,au fost renovate complet.Adica,acoperis,anvelopare,schimbat tamplaria veche,cu ceea de termopan.A ales primarul de atunci acele blocuri,cu ochi plimbandu-se,ala,ala,ala.Si cum astia nu au fost sa verifice de atunci?Acuma?
Dinu a zis
La constructia sau repararea sarpantelor trebuie sa contribuie
TOTI LOCATARII iar asociatiile de proprietari trebuie sa se implice efectiv, nu ca pana acum.
Desi eventuale infiltratii afecteaza efectiv pe cei de la etajul 4, LEGEA SPUNE CA TOTI LOCATARII TREBUIE SA CONTRIBUIE la plata constructiei, fiind bun comun al tuturor locatarilor.
De asta s-a ajuns aici.
Ceistian a zis
Gresit, prietene! La executarea gidroizolatiei sint obligati sa contribuie toti cei din imobil, dar la construirea unei sarpante, care aduce imbunatatiri substantiale apartamentelor de la ultimul etaj nu exista obligatia aceasta. Daca vor sa construiasca cei de la ultimul etaj sint obligati sa ceara acordul celorlalti locatari, ptr ca prin acest acord si ceilalti locatari isi asuma responsabilitatea ptr eventualele daune produse de, spre exemplu, desprinderea sarpantei de acoperis, dar nu e nimeni obligat sa suporte cheltuileli.
Aciduzzu a zis
Parca s-au mai verificat sarpantele blocurilor atunci cand a cazut acoperisul de la Liceul Economic
VALI a zis
Vă aștept și pe strMilcov-69-A să verificați și ce se află depozitat în interiorul acestora!De frica unui incendiu care oricât poate izbucni îmi fac de25ani asigurare suplimentară pentru orice eventual necaz!!
Bogdan a zis
Este foarte simplu de verificată legalitatea executării șarpantelor pe blocuri. Dacă se merge la Asociațiile de proprietari și se solicita Autorizația de construcție si proiectul tehnic de realizare a șarpante veți avea surpriza ca 90% din șarpantele făcute sunt ilegale. E cam greu ptr. comisie sa verifice calitatea execuției la fiecare șarpanta.
BOGDAN a zis
Peste 90/100 din blocurile realizate initial cu terasa si care acum au sarpanta nu au autorizatie de constructie dar mai ales proiect de executie. Fiecare a facut ce a vrut, invelitoare din eternita, tabla, sarpanta pe un apartament sau pe jumatate de terasa, etc. Comisia nu va reusi sa analizeze decat daca aceste sarpante au autorizatie de constructie nu si daca ele tehnic sunt bine facute. Se va face un material in care se va atentiona Asociatiile de Proprietari sa intre in legalitate lucru care va trena deorece anul 2024 este an electoral si nimeni dintre politicieni nu doresc sa aiba lumea in cap. A mai fost o initiativa cand a cazut sarpanta de la Liceul Economic, a fost multa zarva dar lucrurile s-au temperat pe acelasi motiv. Aceasta problema este scapata din control de mult si ea arata cat de mult Administratia Locala si Judeteana este implicata in respectarea legilor.
Leo a zis
Nici măcar în Italia care este o țară dezvoltată dar reguli și proceduri nu sunt respectate de cetățeni,nu veți vedea o degradare a condominiilor!!! ca în România post-revoluionara,NU EXISTA CĂ FIECARE PROPITAR DE APARTAMENT FACE CE VREA,nu închizi balconul,nu schimbi culoarea fațadei,nu izolezi termic doar in perimetrul tău,nu pui sub geamul tău condizionatore,etc,NU EXISTA AȘA CEVA IN ȚĂRILE DEMOCRATICE,în România există o falsă democrație cum a existat un fals COMUNISM!!!!!
VALI a zis
Ce se întâmplă când președintele de asociație, șeful de scară este direct „interesat”în nerespectarea legislației la care se face referire?Vezi Milcov -69-A!
Dinu a zis
Poate in aceste conditii vor fi puse la treaba si asociatiile de proprietari care ar trebui sa se ocupe de starea acoperisurilor, nu ca pana acum, cand toate acestea au fost doar in carca celor de la ultimele etaje.
Pana la urma, prin lege sunt obligati toti locatarii sa asigure si sa suporte costurile pentru intretinerea imobilului (deci si costul pentru construirea/intretinerea/repararea acoperisului), nu numai cei de la etajele superioare.
Ori cei de la asociatie tocmai asta si trebuie sa faca.