• sînt tot mai mulți cei care lucrează în mediu toxic și care ajung să aibă grave probleme de sănătate • mîncatul pe fugă ori statul prea mult pe scaun la birou au ajuns „inamici” despre care ne dăm seama foarte tîrziu, cînd bolile s-au instalat de mult
Mulți locuitori ai județului cad, în fiecare an, victime ale condițiilor precare de la locul de muncă, neglijenței proprii ori a celor cu care intră în contact. Cauzele ar fi, pe de-o parte bolile profesionale, iar cazurile de acest gen sînt prinse într-o evidență a Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), iar pe de alta afecțiunile produse de specificul activității respective, precum ulcerul, insolațiile, obezitatea și problemele de vedere.
„Anul acesta am înregistrat două cazuri de îmbolnăviri profesionale, față de 13 în ultima parte a anului trecut. În general, bolile profesionale declarate de agenții economici din zonă afectează sistemul respirator, auzul, pielea sau articulațiile. Astfel, oamenii acuză boli pulmonare, silicoze produse de expunerea prelungită și inhalarea de pulberi, sau astm bronșic, produs de solvenți organici iritanți, surditate, dermatite alergice sau afecțiuni ale articulațiilor, cauzate de vibrații ori mișcări repetitive”, a precizat Elena Savin, medic specialist în cadrul ITM.
Dintre sectoarele de activitate economică, cele mai riscante din acest punct de vedere par a fi construcțiile de clădiri sau mașini, metalurgia și industria chimică.
Medicii dau mereu indicații pentru prevenirea situațiilor de acest gen, dar totuși ele apar în continuare. „Recomandăm în primul rînd acestor salariați să-și poarte în orice împrejurare echipamentul de protecție. În cazul îmbolnăvirii, persoanele în cauză sînt luate în evidență, puse sub tratament, iar în cazurile mai grave, schimbate de pe acel post sau chiar pensionate”, ne-a mai spus reprezentanta Inspecției muncii.
Dar nu numai condițiile de muncă pot duce la îmbolnăviri, ci și neglijența sau lipsa pauzelor necesare în anumite situații. „Organismul suferă adesea din cauza meselor de la serviciu, luate pe fugă și în stresul dintre două sarcini, dacă nu cumva amînate pînă la sfîrșitul programului. Vorbim despre mese formate de multe ori din biscuiți, snacks-uri sau produse conținînd E-uri nocive. În acest fel, multe persoane se trezesc, în timp, cu diverse afecțiuni digestive gen ulcer gastric și nu numai”, este de părere medicul nutriționist Maria Tioc. Pe lîngă asta, cei care lucrează în birouri riscă să devină sedentari și, mai tîrziu, obezi, ori să se trezească cu probleme de vedere din cauza sutelor de ore petrecute în fața calculatorului. Sau, în cazul construcțiilor din timpul verii, muncitorii sînt des expuși razelor soarelui de amiază, tot mai nocive în ultima vreme pe fondul distrugerii stratului de ozon din atmosferă. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns