Zi de zi, atelierele de lucru de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni sunt animate de bolnavii tratați aici. Pentru a-i stimula mental, asistenții sociali îi programează în atelierele de lucru la făcut plăpumi, la cusut lenjerie de pat, la cârpit hainele bolnavilor, la reparat încălțămintea acestora, la făcut coșuri de nuiele sau la frizerie.
O altă categorie de asistați, cu reale calități de zootehniști îngrijesc de animalele centrului. „Bolnavii psihic au început să se gospodărească singuri. De exemplu, «șefu» de la porci a strâns bani prestând diverse servicii și a cumpărat un porc pe care l-a crescut singur. Când a venit vremea de tăiat, a tranșat animalul și a avut carne pentru consum propriu. Este o activitate care îi ține legați de lumea reală, iar faptul că au inițiative proprii nu poate decât să ne bucure”, a declarat dr. Ovidiu Necula, director la CRRN Răcăciuni. „Șefu” îmbină agricultura cu sportul, făcând parte din echipa de atleți a CRRN Răcăciuni. Pe Geanina am găsit-o la frizerie. Transferată de la Asociația „Betania”, fata a învățat să tundă, iar acum îi are clienți pe toți asistații centrului. „Sunt extrem de solicitată și fac programări la tuns atât pentru femei cât și pentru bărbați. Oamenii vin, stau la rând și îi tund exact cum doresc”, a declarat Geanina între două tăieturi de foarfec și un pieptănat. Unul din cele mai active ateliere este cel de împletituri nuiele.
Mihai, Nicu si Vasile lucrau de zor la împletit coșuri. „Avem comenzi și lucrăm pentru bani. Facem coșuri de nuiele de toate tipurile și leagăne pentru copii”, a spus Mihai. Dincolo de boala fiecăruia, asistații încearcă să se facă utili în centru. Cei care trăiesc în lumea lor, caută alinare și înțelegere la cei din jur, iar cei care conștientizează că sunt bolnavi vor să fie tratați ca niște oameni care au avut o cădere într-un moment nefericit din viața lor. (Ramona IONESCU)
Lasă un răspuns