• unitatea va avea, din august, o rețea informatizată ce va scoate la pensie hîrtiile și registrele cu bolnavi • fiecare bolnav va avea fișa și codul lui pe calculator • tot pe calculatoare, medicii vor putea vedea analizele, stocul de medicamente din farmacie, iar bolnavii care își fac analize prea des vor fi depistați imediat
Evidența bolnavilor internați în Spitalul Județean nu se va mai face pe hîrtii și registre. Din luna august, unitatea se va dota cu o rețea informatizată, care le va oferi medicilor și pacienților informații la secundă despre întreaga activitate a spitalului. „Spitalul va fi dotat cu un sistem informatic complex, ce va lega toate secțiile din pavilioanele unității. Astfel, medicii și pacienții vor ști permanent ceea ce îi interesează”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Noul sistem va veni în sprijinul bolnavilor. Ei nu vor mai trebui să facă zeci de drumuri cu fișele în brațe între secții și laboratoare. Fișele de internare și toate datele medicale despre bolnavi vor fi introduse în calculator. Bolnavii vor fi înregistrați după un cod de bare, iar fișa fiecăruia va rămîne permanent în memoria calculatorului. Chiar și după 20 de ani, dacă pacientul revine la spital, medicul îi va putea accesa fișa. Baza de date informatizată despre bolnavi nu le va mai permite însă unora să își facă analize de mai multe ori într-o singură lună.
Tehnica va aduce beneficii și medicilor, care vor putea urmări pe monitoare rezultatele analizelor, radiografiile, stocul de medicamente din farmacii, banii alocați și cheltuiți pe secții. Totodată, pacienții vor fi informați asupra tuturor cheltuielilor de spitalizare, valoarea unor operații la cerere, fiecare bolnav putînd vedea cîți lei s-au cheltuit pentru sănătatea lui. „Acest sistem va crea o deplină transparență în spital. Programul este 100% românesc și a fost premiat pe plan internațional. Cu el lucrează alte 30 spitale mari din țară și conducerea lor este mulțumită de cum funcționează. Noi am realizat un calcul estimativ și am observat că numai din economia de filme pentru radiografii și eliminarea timpilor morți ai cadrelor sanitare vom avea de cîștigat cam 200 de milioane de lei lunar”, a opinat Leonard Roșu.
Întreaga investiție va fi achitată de spital în rate, pe cinci ani. Unitatea va avea de achitat lunar cîte 150 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că întregul sistem informatizat, cu toată aparatura tehnică și service-ul, va costa aproape 90 de miliarde de lei. Spitalul Județean lucrează în prezent la organziarea licitației, iar cel mai probabil în august sistemul va începe să funcționeze. Rămîne de văzut dacă cele 150 de milioane de lei, rata lunară a spitalului, nu vor atîrna prea greu pe umerii unității și nu se vor crea disfuncționalități în condițiile hoteliere, aprovizionarea cu medicamente și grija față de pacienți. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns