• plini de păduchi, fără hrană suficientă și lenjerie, bolnavii psihic de la Buhuși nu mai au loc în secția în care ar trebui tratați • nici paturile secției Psihiatrie de la Spitalul Județean nu mai ajung pentru toți bolnavii care au nevoie de internare • aglomerația este cauzată de bolnavii cronici care nu mai pot fi găzduiți în căminele Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap
Priviți cu milă, dar de cele mai multe ori cu spaimă, bolnavii psihic sînt de aproape trei luni nu doar pacienți care au nevoie de tratament și îngrijiri medicale, ci o categorie de persoane care se înghesuie în secțiile de spital pentru o bucată de pîine și un acoperiș deasupra capului. Ceea ce oamenii obișnuiți denumesc generic „balamuc”, a devenit o realitate, în care nefericiții cu mințile tulburate de boală stau claie peste grămadă și îndură condiții de viață menite să-i doboare mai tare decît afecțiunea de care suferă.
La secția de Psihiatrie înființată anul trecut la Buhuși nu ar trebui să existe, cel puțin teoretic, probleme. Și asta pentru simplul motiv că o secție nouă beneficiază de obicei și de mult ajutor din partea celor care au avut inițiativa înființării ei și a celor care au pus-o în practică. Apărută ca urmare a mutării secției de bolnavi cronici de la Dămienești, compartimentul din Buhuși este arhiplin și are probleme grave.
„Pe cele 60 de paturi sînt perioade în care sînt internați și cîte 80 de pacienți. Bolnavii nu pot fi refuzați la internare, pentru că sînt aduși de Poliție fie pentru că sînt agresivi, fie pentru că au dat foc la casă și sînt un pericol pentru ei și familia lor. Bolnavii s-au umplut de păduchi, probabil de la unul dintre pacienții aduși de prin boscheți, iar tratamentele de deparazitare nu au dus pînă acum la stîrpirea păduchilor. Este și greu în condițiile în care lenjeria de corp și de pat nu este suficientă, iar o mașină de spălat rufe nu există în secție. Rufele sînt spălate de mînă de o femeie, dar, ca să stîrpești păduchii, trebuie să schimbi saltelele de pe paturi și lenjeria să o fierbi și să o dezinfectezi”, spune dr. Carmen Covrig, șefa secției Psihiatrie din Spitalul Județean și coordonator al secției de specialitate de la Buhuși.
Nici hrana nu este de ajuns pentru bolnavi, suplimentul de care ei beneficiază prin lege neputînd fi acordat, din lipsă de bani. Principalul motiv pentru starea jalnică etse faptul că secția nu are în grila de personal medici, iar Casa de Asigurări este în imposibilitatea de a finanța secția prin decontarea serviciilor medicale. „Eu merg o dată pe săptămînă la Buhuși pentru tratamente și consultații în secție. Abia peste un an cei doi medici aflați la rezidențiat se vor prezenta la posturi și, astfel, secția va primi finanțare pentru serviciile medicale. Pînă atunci, se pare că secția nu va putea funcționa decît cu sponsorizări. Directoarea de la Buhuși a adus sponsorizări în mîncare, dar acestea s-au epuizat în cîteva zile. Ar mai fi nevoie de medicamente, de lenjerie, de haine, fie și second-hand, și de alimente. Cred că situația de la Buhuși poate fi salvată acum numai cu ajutorul organizațiilor de caritate, a bisericii și a societăților comericiale”, a continuat doctorița Covrig. Sărăcia nu este singura problemă a sectorului medical care se ocupă de tratarea bolnavilor cu afecțiuni psihice. Secția de Psihiatrie din Spitalul Județean este arhiplină și un sfert dintre locuri sînt ocupate numai de persoane care în mod normal ar trebui spitalizate și îngrijite în căminele pentru persoane cu handicap. „Și la Bacău, pe 60 de paturi sînt internați acum peste 70 de pacienți. O pătrime dintre aceștia sînt bolnavi cronici pentru care internarea nu a fost dictată de afecțiunea psihică în sine, ci de faptul că au fost aduși de pe stradă, de pe trenuri sau de familiile care nu pot să-i îngrijească acasă. De fapt, aceștia sînt bolnavi cronici care nu mai au loc în căminele spital ale Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap. Pentru că acolo nu mai sînt locuri din octombrie 2002, bolnavii sînt aduși în secția noastră și lăsați aici luni în șir”, a mai spus dr. Covrig. În această situație, bolnavii psihic, fie cronici, fie în stare acută și pentru care spitalizarea este singura metodă de tratament, stau cîte doi în pat, îndurînd lipsurile unui sistem mult prea puțin generos cu ei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns