• compartimentele de Neurochirurgie, Gastroenterologie și secția de Cardiologie din Spitalul Județean sînt de ani de zile neîncăpătoare pentru bolnavii care au nevoie de internare • pentru ca pacienții să nu mai fie înghesuiți cîte doi în pat, spitalul are nevoie de aproape un milion de dolari pentru extindere
În plină campanie a Ministerului Sănătății de diminuare a numărului de paturi din spitale și de reorganizare la sînge, realitatea dovedește că, pentru anumite secții din Spitalul Județean, locurile de tratament sînt insuficiente. De ani de zile, numărul paturilor din două compartimente și o secție de spital este la jumătate din necesar, iar bolnavii internați se vindecă, înghesuiți cîte doi în pat. De acest „tratament” au parte bolnavii cu afecțiuni cardiace, digestive și neurochirurgicale. Dacă pentru secția de Cardiologie, cele 80 de paturi sînt aproape mereu ocupate „la dublu”, indiferent de anotimp, pentru celelalte două compartimente aglomerația este mare în anumite perioade ale anului. Compartimentul de Neurochirurgie este în acest moment arhiplin, traumatismele provocate de căzăturile pe gheață, agresiunile și herniile de disc au adus în spital mai multe cazuri decît numărul de paturi. Pe cele 14 paturi, ieri erau internați 24 de bolnavi, o parte dintre ei fiind operați, iar alții în așteptarea unei intervenții chirurgicale. Trei dintre bolnavii care aveau norocul de a sta doar unul în pat așteptau dintr-un moment în altul să elibereze o jumătate de pat altui bolnav. „În Reanimare mai sînt trei bărbați în stare gravă, care au fost operați. Cînd vor fi transferați din nou în secție, cu siguranță va trebui să împart patul cu unul dintre ei. Toți sînt operați la cap și va trebui să fiu foarte atent atunci cînd voi sta pe jumătatea mea de pat. Eu am suportat o intervenție la coloană și mi-e destul de greu să mă mișc. Ne vom chinui amîndoi, așa că aștept cu sufletul la gură externarea”, spune Victor Cercel, un pacient din Bacău operat la începutul săptămînii.
Nici în salonul femeilor situația nu este mai ușoară. Pe cele șapte paturi ale salonului stau 12 paciente. Cele care așteaptă să intre la operație se înghesuie cîte două în pat și singura concesie pe care o pot face este să o lase pe ultima operată să stea măcar o noapte singură. „E un chin să înduri condițiile de spitalizare. Sînt operată de hernie de disc de trei zile și singura noapte în care am dormit singură în pat a fost imediat după operație. Mi-a fost foarte rău și colega mea de pat s-a dus să doarmă într-un pat de la Chirurgie, care era liber. Apoi a fost nevoită să se întoarcă”, a spus o altă pacientă a compartimentului de Neurochirurgie. Cunoscută de multă vreme de conducerea spitalului, aglomerația din Neurochirurgie și din alte secții de spital nu poate fi rezolvată decît într-un singur mod: extinderea spitalului. Pentru aceasta este, însă, nevoie de aproape un milion de dolari. „Varianta prin care Neurochirugia poate deveni o secție de sine stătătoare și nu un compartiment adăpostit în numai două saloane este aceea de a muta secția de Chirurgie Infantilă în clădirea Pediatriei și transformarea acesteia în spital special pentru copii. Pentru punerea în practică a acestui proiect, avem nevoie nu numai de avizul Ministerului Sănătății, ci și de peste 700.000 de dolari. Banii sînt necesari amenajării unui bloc operator și a unor lifturi speciale pentru transportul tărgilor. Banii aceștia nu avem de unde să-i scoatem, iar un eventual sponsor nu și-a manifestat pînă acum dorința de a participa la amenjarea spitalului pentru copii. Aglomerația este efectul faptului că în Bacău nu există un spital municipal și nici unul de urgență”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean. În lipsa sumei care se apropie de milionul de dolari și a posibilității ca în viitorul apropiat să se construiască o altă unitate medicală cu paturi, pentru unele dintre secțiile Spitalului Județean aglomerația pacienților va rămîne un fapt obișnuit. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns