Pugilistul român Lucian Bute şi-a apărat pentru a 8-a oară cu succes centura de campion mondial al categoriei supermijlocie (versiunea IBF), învingându-l prin KO în repriza a 4-a pe francezul Jean-Paul Mendy, în cadrul galei disputate sâmbătă seara, la Bucureşti.
Întâlnind un pugilist stângaci, ca şi el, Lucian Bute a schimbat în mare măsură tactica sa obişnuită, înlocuind necruţătoarele lovituri la corp cu dreapta cu croşee peste umăr cu braţul din spate, o astfel de lovitură năpraznică punând capăt luptei în rundul cu numărul 4. Asaltat de adversarul său, care pierduse teren în primele reprize, Lucian Bute a răspuns în cel mai eficient mod cu putinţă: deplasare cu paşi mici, laterali, croşeu în bărbie, în urma căruia Mendy a căzut în faţă, semn clar pentru toată lumea că lupta luase sfârşit.
Aceasta a fost a 29-a victorie, a 24-a înainte de limită, din 29 de meciuri disputate ca profesionist de Lucian Bute, un palmares de excepţie într-o carieră de fără cusur.
La sfârşitul meciului, pe ring, Lucian Bute a declarat pentru cei 10.000 de spectatori aflaţi în Pavilionul Romexpo: „Vreau să vă mulţumesc din tot sufletul. Aţi fost extraordinari. Am 15 ani de carieră şi nu m-am simţit niciodată ca în această seară. Vă iubesc şi vă stimez”. Campionul mondial a ţinut să se adreseze şi în franceză compatrioţilor lui de adopţie, locuitorii din Quebec, încheind: „Vive le Quebec, vive la Roumanie!”
***
Pugilistul român Lucian Bute, supranumit ‘Mister KO’, s-a născut la 28 februarie 1980, în comuna Pechea, judeţul Galaţi, iar în prezent locuieşte la Montreal. Ca amator, a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 1999, Houston (Texas), precum şi medalia de aur la Jocurile Francofone din 2001.
În anul 2003 a devenit boxer profesionist, semnând un contract cu clubul canadian InterBox. Din acest moment, Lucian Bute a obţinut 29 de victorii, dintre care 24 prin KO, fără să fie învins ori să termine la egalitate vreun meci. Antrenorul său este Stephan Larouche, fostul antrenor al campionilor mondiali Eric Lucas şi Leonard Dorin Doroftei.
La 15 iunie 2007, Lucian Bute a câştigat, prin decizie unanimă, partida cu Sakio Bika, şi a obţinut dreptul de a lupta pentru titlul IBF. În acelaşi an, la 19 octombrie, Bute a boxat în compania columbianului Alejandro Berrio, pe care l-a învins prin KO tehnic în runda a 11-a. Cu acest prilej, Lucian Bute a devenit al treilea boxer român profesionist care a cucerit titlul de campion mondial, după Mihai Leu şi Leonard Doroftei.
La 29 februarie 2008, pugilistul român şi-a apărat pentru prima oară cu succes titlul de campion mondial la categoria supermijlocie, după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a zecea pe americanul William Joppy, la Montreal (Canada). În data de 24 octombrie 2008, Lucian Bute l-a învins pe mexicanul Librado Andrade prin decizie unanimă, păstrându-şi astfel titlul IBF. La 13 martie 2009, boxerul român şi-a păstrat centura de campion mondial IBF la categoria supermijlocie după ce l-a învins prin KO tehnic în repriza a patra pe columbianul Fulgencio Zuniga. Al patrulea meci în care Lucian Bute şi-a pus centura în joc a fost împotriva lui Librado Andrade, la 28 noiembrie 2009, la Quebec, în care românul l-a surclasat categoric pe adversarul său, printr-un KO tehnic în repriza a patra. Bute şi-a apărat pentru a cincea oară titlul mondial în faţa columbianului Edison Miranda, pe care l-a trimis la podea în repriza a treia, într-o gală ce a avut loc la 17 aprilie 2010, la Montreal.
La 15 octombrie 2010, la Montreal, Lucian Bute şi-a apărat cu succes pentru a şasea oară titlul de campion mondial învingându-l prin KO tehnic în repriza a noua pe americanul Jesse Brinkely. În faţa a 12.000 de spectatori, românul şi-a trimis de trei ori la podea adversarul, în reprizele a cincea, a opta, respectiv a noua.
Bute şi-a pus în joc titlul de campion pentru a şaptea oară în data de 19 martie anul acesta, câştigând prin KO tehnic în repriza a 10-a în faţa irlandezului Brian Magee, la Montreal.
Lucian Bute a primit la 10 noiembrie 2010, din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ‘Placheta Camerei Deputaţilor’, în semn de respect pentru succesele obţinute de-a lungul carierei. AGERPRES
Lasă un răspuns